Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: grafie Daria Scagliola & Stijn Brakkee

School ontworpen als 'villa in het groen'

5 november 2014, 11:39
De nieuwe St. Michaëlschool in Rotterdam is ontworpen als een ‘villa in het groen’. Niet alleen refereert het gebouw met zijn wit gepleisterde gevel aan de vele villa’s in de wijk Hillegersberg, ook heeft architectenbureau De Zwarte Hond binnen een huiselijke sfeer getracht te creëren.

Op die manier voelt de basisschool aan de Mahlersingel, die toch 550 leerlingen verdeeld over 23 groepen telt, niet als groot. Om de schaal te verkleinen, is in het ontwerp uitgegaan van een stervorm met drie vleugels. In elke vleugel zit een domein met leslokalen die direct aan het hart van het gebouw liggen, meldt De Zwarte Hond.

Twee vleugels volgen de orthogonale structuur van het Molenlaankwartier waarbij de derde vleugel een diagonaal vormt op de belangrijke hoek van de Mahlersingel en de Mozartlaan. Op de kop van deze diagonale vleugel ligt de duidelijk herkenbare hoofdentree. Op de kop van de andere twee vleugels liggen de entrees van de middenbouw en de onderbouw.

Schaal van de wijk
Door het toevoegen van sculpturale balkons en de grote dakoverstekken wordt het grote volume gebroken, zodat het past bij de schaal van de wijk en de kinderen. De balkons en de dakoverstekken zijn met krommingen als een sculptuur in elkaar verweven, vertelt De Zwarte Hond. Ook de houten nissen met de bankjes in de plint breken de grote schaal van het volume.

De lokalen liggen in kleine clusters bij elkaar in de drie vleugels. Elke cluster vormt een ‘bouw’ met een eigen domein. De onderbouw bijvoorbeeld ligt op de begane grond in de oostvleugel. De gangen tussen de lokalen zijn extra breed, zodat de kinderen ook buiten de leslokalen kunnen werken, laten de architecten weten.

Het handvaardigheidslokaal, het techniekplein en de bibliotheek in de kelder liggen allemaal als open ruimten direct aan het hart van het gebouw. Het ruime speellokaal is met een glazen vouwwand te koppelen aan de aula. Hierdoor is er een groot en open hart ontstaan, dat de ‘bouwen’ met elkaar verbindt en waar allerlei evenementen kunnen plaatsvinden.

De eikenhouten trap kan hierbij als showtrap of podium worden ingezet. De trap gaat over in een eikenhouten lambrisering, die zorgt voor een warme, huiselijke sfeer. In de lambrisering zijn nissen en ‘treinzitjes’ gecreëerd waar leerlingen zelfstandig of in groepen kunnen werken. In het interieur is op een aantal plekken heldere kleuren toegepast als vrolijk detail.

Dubbel gebruik
De ruimtelijkheid van het gebouw is verder vergroot door extra vierkante meters die zijn gewonnen door dubbel gebruik van ruimtes. De personeelskeuken loopt bijvoorbeeld over in de centrale hal, waardoor de veertig leerkrachten tussen de middag ook daar kunnen pauzeren en een minder grote personeelsruimte volstaat, aldus De Zwarte Hond.

Omwille van duurzaamheid zijn architectuur en techniek met elkaar geïntegreerd. Zo wordt daglicht dankzij daklichten diep in het gebouw gebracht en zorgen dakoverstekken en luifels voor een kleinere opwarming van het gebouw. Verder is de school voorzien van zonnecellen, een warmte-koudeopslag en een vraaggestuurde luchtbehandeling voor de klaslokalen.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

Tentoonstelling over Bruno Taut in Museum Het Schip

15 november, 11:57

Atelier van Berlo winnaar Next Step Award 2019

14 november, 6:00

Stedelijk Museum toont ontwerp uit eigen 125-jarig bestaan

14 november, 3:26

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34

Kamer kritisch over verbranden biomassa

13 november, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan