LCA-score Rockfon-producten flink verbeterd

20 oktober 2014, 15:16
De keuze voor onder andere waterkrachtstroom, diverse efficiencymaatregelen in het productieproces en het behalen van de Lean en Green Award voor transport hebben er toe bijgedragen dat de LCA-score van Rockfon Krios in korte tijd met twintig procent is gedaald.

Aangezien Rockfon-producten tijdens installatie, levensduur en na gebruik een beperkte – en zelfs positieve – impact hebben op het milieu, ligt de duurzaamheidsfocus bij Rockwool en Rockfon sterk op de interne huishouding, zo geeft de onderneming aan. Ze heeft onder andere gekozen voor waterkrachtstroom en diverse efficiencymaatregelen in het productieproces. Voorts heeft de onderneming de Lean en Green Award voor transport gekregen.

Dit alles heeft er toe bijgedragen dat de score van de LCA voor Rockfon Krios in korte tijd met twintig procent is gedaald. Het feit dat Rockfon voor 84 procent bestaat uit natuurlijke en gerecycleerde grondstof en dicht bij de klant, in Roermond, wordt geproduceerd, geeft een solide duurzame basis.

LCA
Om erachter te komen welk product de minste milieubelasting heeft, wordt voor iedere fase van de productlevenscyclus, van grondstof tot recycling, een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd. Dit is een beproefde manier die alle milieueffecten beoordeelt en kwantificeert, onder ander met betrekking tot CO2-uitstoot, waterverbruik, energieconsumptie en luchtverontreiniging.

De resultaten van de LCA worden weergegeven in een Environmental Product Declaration (EPD). Rockfon was naar eigen zeggen de eerste fabrikant in de afbouw met een EPD-certificaat op basis van een complete levenscyclusanalyse, volgens Nederlandse model MRPI. MRPI-gecertificeerde producten zijn opgenomen in Categorie 1 van de nationale milieudatabase, wat wil zeggen dat ze de grootste bijdrage leveren aan een betere score van een milieubelastingstoets.

Milieuprestatiesystemen voor gebouwen stimuleren het gebruik van materialen met een lage milieu-impact gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw. Gebouwprestatielabels, zoals BREEAM-NL, drukken de milieubelasting van producten uit in een schaduwprijs. De nieuwe schaduwprijs van Rockfon Krios is €0,314/m2 en draagt daarmee positief bij aan een BREEAM-NL score, zo stelt Rockfon.

Transparantie leidt tot verbetering
Rockwool/Rockfon meet continu de milieu-impact van haar producten, zo stelt de onderneming. Dit doet ze om twee redenen: de onderneming ziet duurzaamheid als 'de verantwoordelijkheid die een bedrijf neemt voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens en milieu'. Ze wil een duurzame onderneming zijn, die duurzame producten levert.

Een uitvoerige levenscyclusanalyse geeft de onderneming de informatie die ze nodig heeft om haar milieuprestaties continu te verbeteren. Daarnaast gelooft men bij Rockwool/Rockfon in transparantie en bewustwording. Transparante communicatie en bewustwording van haar toegevoegde waarde moet de klanten helpen de meest duurzame optie te kiezen, aldus Rockwool/Rockfon.

Andere nieuwsberichten

Pieter Sprangers en Tom Bokkers richten samen bureau op

1 uur geleden

Activiteitgerelateerde en levensloopbestendige villa van NOAHH

Gisteren, 17:17

Dutch Design Week opent virtueel de deuren

Gisteren, 16:21

Nieuw schoolgebouw voor Academie Tien aan Berlijnplein Utrecht

Gisteren, 12:16

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

4 uur geleden

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

Gisteren, 15:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

Gisteren, 09:25

'Aarde redden kan goedkoop: geef landbouwgrond terug aan natuur'

16 oktober, 9:53

Belangrijk proefproject woningen van gas af ligt stil

16 oktober, 9:28

Website biedt inzicht in Rotterdamse woningbouwproductie

15 oktober, 4:36
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan