Boek: Boekenberg Spijkenisse

14 oktober 2014, 17:41
Ondanks de crisis in de uitgeverijbranche verschijnen er nog altijd veel architectuurboeken. In deze tweewekelijkse rubriek bespreekt Architectenweb kort actuele en recent verschenen boeken. Aflevering 2: Boekenberg Spijkenisse – biografie van een gebouw.

Van twee recente Nederlandse projecten besloot MVRDV een afzonderlijk boek te maken en er staat een derde over de recent geopende Markthal in de planning. Het bijzondere aan de publicaties over respectievelijk de Glazen Boerderij in Schijndel en de Boekenberg in Spijkenisse (beide verschenen in 2013) is dat het geen gangbare pillen met beschrijvingen, foto’s en tekeningen zijn.

‘Boekenberg Spijkenisse – biografie van een gebouw’, met als officieuze ondertitel Spijkenisse make some noise!, kan worden getypeerd als verhalende non-fictie in de stijl van Frank Westerman en Joris van Casteren. Auteur Nicoline Baartman verweeft de historie van Spijkenisse en de totstandkoming van de Boekenberg met haar persoonlijke ervaringen in de stad en bibliotheek.

In het levendige en vlot geschreven verhaal is een hoofdrol weggelegd voor de invloedrijke wethouder Gert-Jan ’t Hart, stedenbouwkundige en superadvisor bij de binnenstadsvernieuwing van Spijkenisse Ashok Bhalotra en natuurlijk architect van de Boekenberg Winy Maas. Met steun van de eerste twee is het ontwerp van Maas ook door de verdeelde beoordelingscommissie geloodst.

De beschrijving van dit proces behoort tot de mooiste momenten in het boek. ’t Hart laat weten dat hij er spijt van heeft dat hij de selectie door zijn ‘eigen’ stedenbouwers heeft laten doen, terwijl van Bhalotra een prachtige uitspraak is geciteerd: “Wat ik sterk vind aan het concept? Het is een schuur. Je kunt er vee in houden. Of elektronica in opslaan en verkopen, als het moet.”

Ook is het bij vlagen aardig om te lezen hoe de architect en gebruikers verschillen in hun opvattingen over een bibliotheek. Waar Maas bijna volledig heeft willen afstappen van de gangbare typologie, hij had zelfs liever geen overkapping van glas (maar van gas!) gezien, verlangden de medewerkers eerder naar een vertrouwde en liefst huiselijke omgeving.

Helaas kleeft er een erg sterk minpunt aan het boek: de toon. De mate van ironie die Baartman zich permitteert, doet je soms afvragen of ze het onderwerp zelf wel serieus neemt. Over hoofdrolspelers wordt doorgaans in stereotyperingen gesproken (‘de joviale wethouder’) en Spijkenisse zelf wordt vaak op karikaturale of zelfs ronduit badinerende wijze weggezet.

Gelukkig is het boek voorzien van een extra aardigheidje. Door de ‘leesbladzijden’ weg te vouwen, komen extra pagina’s met bijvoorbeeld foto’s, ontwerpen en infographics tevoorschijn, die de historie van Spijkenisse en de Boekenberg luister bij zetten. Op die manier ontdek je als lezer, net als in de Boekenberg zelf, nog meer dan wat op het eerste oog zichtbaar is.

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan