Copyright: Faculteit Bouwkunde TU Delft ( Rob 't Hart)
Copyright: Faculteit Bouwkunde TU Delft ( Rob 't Hart)

Bouwkundestudenten luiden noodklok over BEP

8 oktober 2014, 16:41
Studentenvertegenwoordigers uit verschillende richtingen trekken aan de bel over de introductie van de beroepservaringperiode (BEP). Volgens de studenten zijn veel zaken rond de BEP, nodig voor een architectentitel, nog onduidelijk of niet goed geregeld.

Studieverenigingen en studentenraden uit Delft, Eindhoven en Wageningen eisen dat de Beroeps Ervaring Periode wordt uitgesteld. Vanaf januari 2015 moeten bouwkundestudenten in de richtingen architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en interieurontwerp een beroepservaringperiode van twee jaar doorlopen om de architectentitel te mogen voeren.

Een paar maanden voor de wettelijk ingang van de BEP is er echter nog te veel onduidelijk over de organisatie, de hoge kosten en de consequenties van het programma dat pas afgestudeerden moeten volgen, stellen de studentenvertegenwoordigers. Ze noemen de BEP "incompleet, te duur en slecht gecommuniceerd".

Kosten
Een belangrijk kritiekpunt op de BEP en het Architecten Register – de uitvoerende partij van de regeling – is dat er tot nu maar een aanbieder van de vereiste modules van de BEP is. Die rekent, zo stellen de studentenvertegenwoordigers, een stevige prijs van zesduizend euro. Dit komt niet overeen met de opzet dat er een ruime keuze en concurrentie zou zijn.

Hieraan gerelateerd zien de noodklokluiders nog een aantal problemen. Volgens het Architecten Register ligt het voor de hand dat de werkgever bijdraagt aan de kosten, maar afgestudeerden hebben - als ze een vakgerelateerde baan kunnen vinden - vaak tijdelijke contracten. Werkgevers die momenteel al met moeite overleven zullen niet investeren in werknemers met een tijdelijk contract.

Kaalslag
Omdat pas afgestudeerden sinds het ontstaan van de crisis slecht betaald worden, is er met de hoge kosten om een titel te behalen volgens de studentenvertegenwoordigers een grote kans dat "er nagenoeg geen aanmeldingen komen". De introductie van de BEP in de huidige vorm zal dan voor "een enorme kaalslag in het Architecten Register zorgen".

Naast de eis om de invoering van de BEP uit te stellen tot er meer duidelijkheid rond de organisatie, kosten en consequenties bestaat, roepen de betrokken studentenverenigingen en -raden het Architecten Register op om de communicatie en uitvoering van de BEP beter te regelen.

Debat
Op 21 november 2014 wordt bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een debat rond de BEP en de huidige situatie in de beroepsgroep gehouden. Het debat, zo stelt de organisatie, wordt een discussie worden tussen studenten, architecten en beleidsmakers.

De vertegenwoordigers die hun zorg over de huidige stand van de BEP uiten, zijn Facultaire Studentenraad Bouwkunde TU Delft, D.B.S.G. Stylos, Studievereniging CHEOPS, POLIS Platform for Urbanism, Studievereniging AnArchi, Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen Delft (VSSD), Argus Architecture Student Association, VIA Stedebouw, en Studievereniging voor Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning Genius Loci.

In een reactie laat de BNA weten alle zeilen bij te willen zetten om de invoering van de BEP per 1 januari toch door te laten gaan. Het Architecten Register heeft nog niet gereageerd.

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week 2021 maakt programma bekend

2 uur geleden

Woonzorgcentrum Westhovenplein wint Berlagevlag 2021

4 uur geleden

Nanne de Ru – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2021

Vandaag, 09:15

Bekijk de beste architectuurfilms tijdens Architectenweb Best Of AFFR!

Gisteren, 16:54

Eindhovense lichtkunstfestival GLOW krijgt meer ruimte

2 uur geleden

Vuurtoren Den Helder staat op omvallen

4 uur geleden

Ollongren: woningmarkt heeft meer nodig dan het toegezegde geld

Gisteren, 18:05

Demissionair kabinet belooft geld voor klimaat en verduurzaming

Gisteren, 17:28

Twee nieuwe partners voor Inbo

Gisteren, 11:36

MoederscheimMoonen presenteert extra beelden Leuvepaviljoen

Gisteren, 11:11
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan