Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Team V Architectuur

Bouw Nieuwe Universiteitsgebouw van start

17 september 2014, 9:42
Donderdag wordt officieel gestart met de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de Amsterdamse Zuidas. Het door Team V Architectuur ontworpen gebouw zal worden gebruikt door studenten en onderzoekers van de VU en UvA. Het onderwijs- en onderzoeksprogramma zal worden gemengd met culturele functies.

Daartoe krijgt het gebouw multifunctionele zalen, die overdag gebruikt worden voor bijvoorbeeld colleges en ’s avonds voor culturele doeleinden als filmvertoningen. Verder komen er een grand café, winkels en multimediale bibliotheekvoorzieningen in het 31.000 vierkante meter omvattend pand, evenals een ondergrondse parkeergarage.

Het atrium moet het ‘kloppend hart’ van het gebouw worden. De grote en lichte ruimte vormt dankzij de inpassing van het gebouw in diens omgeving een voortzetting van de openbare ruimte en dient als ‘thuisbasis’ voor de gebruikers. Openbare functies en horeca zijn strategisch geclusterd rond het atrium, waardoor een aantrekkelijke en dynamische ontmoetingsplek moet ontstaan.

Brede houten trappartijen leiden naar de grote collegezalen (annex theater- en filmzalen in de avond) die direct aan het atrium zijn gelegen. Op de tweede tot de zesde verdieping liggen lichte en open studielandschappen met diverse types werkplekken. Ook bevinden zich hier ruimtes voor practica en werkgroepen, kleinere collegezalen en de mediatheek.

Modulair systeem
De zevende tot en met de twaalfde verdieping bieden plek aan de eveneens flexibele en eenvoudig voor toekomstig gebruik aanpasbare kantoren en onderzoeksgebieden. Hier is bovendien een modulair systeem toegepast, zodat wanden relatief eenvoudig verplaatst kunnen worden. Ook is in de routing en indeling rekening gehouden met eventuele verhuur van kantoorruimte aan derden.

“Om binnen de aanzienlijke afmetingen gebouw een menselijke maat en schaal te creëren is met behulp van sculpturale entrees, wintertuinen en verschillende dakniveaus een geleding aangebracht. De gevels worden uitgevoerd in hoogwaardig Belgisch hardsteen en aluminium kozijnen met een bronskleurige coating”, zegt Team V Architectuur.

“De hardstenen vloerranden en kolommen vormen een gevarieerd gevelpatroon, dat correspondeert met de verschillende functies binnen het gebouw. Verscholen achter geperforeerde panelen bevinden zich gevelluiken die de gebruikers zelf kunnen bedienen”, aldus het Amsterdamse bureau.

Vijfde gevel
Het dak van het Nieuwe Universiteitsgebouw fungeert als een vijfde gevel en bestaat uit twee horizontale vlakken en een verticaal vlak. Het horizontale deel van de glazen atriumoverkapping is voorzien van zonwerende roldoeken en het verticale deel van vaste zonwerende balkons, zodat het uitzicht vanuit het gebouw vrij blijft.

“Op zomerdagen kunnen dakramen geopend worden om de overtollige warmte af te voeren. Hierdoor heeft het atrium een getemperd buitenklimaat, met een gematigde ervaring van de seizoenen”, zegt Team V.

Het lage deel van het gebouw, dat nog steeds 35 meter hoog is, krijgt een natuurdak. “Een speciale opbouw kan een grote hoeveelheid regenwater bergen, waarmee de piekbelasting van het rioleringssysteem wordt ontlast en die gebruikt wordt voor de bevochtiging van het groene dak”, vertelt het bureau

“Tevens biedt het groene dak een prettig uitzicht voor de hogere gebouwen er omheen. Met het ontwerp voor het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt gestreefd naar een BREEAM-NL Excellent-certificaat.”

2017
Het Nieuwe Universiteitsgebouw dient samen met het reeds in aanbouw zijnde O|2 als vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- en Natuurkundegebouw. In 2017 moet het pand klaar zijn.

http://youtu.be/WUyTsqxCuww

Andere nieuwsberichten

Eerste project van SO-IL in Mexico opgeleverd

Gisteren, 15:36

Luxe en duurzame villa aan meer bij Grebbeberg

Gisteren, 14:09

Rotterdam Architectuur Maand in teken van de onderstroom

Gisteren, 09:59

Ingetogen boetiekinterieur met warme accenten

6 mei, 3:55

Video: rechtbank Amsterdam

Gisteren, 10:46

Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

Gisteren, 09:11

Strootman Landschapsarchitecten maakt visie voor passantenhaven Lochem

6 mei, 5:23

Vier nieuwe vennoten voor awg architecten

6 mei, 10:07

'Normcommissies brandveiligheid zijn niet onafhankelijk'

6 mei, 9:02

Ellen Schindler initieert graphic novel over Rotterdam en stadmaken

5 mei, 4:43
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan