Nederland investeert twintig miljard in Deltaplan

16 september 2014, 16:13
Nederland gaat de komende dertig jaar ongeveer twintig jaar miljard euro investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat dinsdag in het nieuwe Deltaplan.

Het deltagebied rond Rotterdam, waar Rijn en Maas uitmonden in zee, krijgt steviger dijken. Het deltagebied is volgens de opstellers van het Deltaprogramma 2015 een van de kwetsbaarste plekken van Nederland. De gevolgen van een dijkdoorbraak veroorzaken daar enorme schade.

Verder wordt vooral in het Rivierengebied fors geïnvesteerd in sterkere dijken. In dat poldergebied zullen bij een overstroming veel mensen verdrinken.

Ruimte
De Nederlandse overheden hebben ook afspraken gemaakt om steden en dorpen waterbestendig in te richten en het water waar nodig de ruimte te geven. Dat kan bijvoorbeeld door het opvangen van water op waterpleinen, drijvende woningen, meer groen of verplaatsing van vitale infrastructuur. In 2050 moet heel Nederland meer klimaatbestendig zijn ingericht

Alle overheden samen gaan ervoor zorgen dat er geen tekort aan zoetwater kan ontstaan. Voor de hoge zandgebieden, zoals de Brabantse Peel waar bij droogte snel sprake is van een watertekort, wordt een nieuwe aanpak bedacht.

Ook komen er maatregelen om de verzilting van delen van de Randstad tegen te gaan. Verzilting ontstaat doordat brak water uit diepere aardlagen in polders omhoog komt.

Kustlijn
Om de kustlijn op zijn plek te houden wordt zand op de stranden gespoten. Het IJsselmeer moet als zoetwaterbuffer gaan functioneren. Daarom krijgt het meer een flexibel waterpeil met pompen in de Afsluitdijk. Nederland moet ook waterbestendig gaan bouwen, omdat water altijd ruimte nodig zal hebben. In 2050 moet het land klaar zijn voor klimaatveranderingen.

Het nieuwe Deltaplan is gemaakt, omdat er steeds meer mensen achter de dijken wonen en daar ook steeds meer bedrijvigheid is. Tegelijkertijd stijgt de zeespiegel, komt er vaker hoogwater in de rivieren of is het extreem warm en droog.

In het nieuwe plan is afgewogen op welke plekken veel slachtoffers zouden kunnen vallen bij een dijkdoorbraak of waar veel schade zou ontstaan. Voor elke Nederlander mag de kans op overlijden door een overstroming niet groter zijn dan 0,001 procent.

Dijk
Van de in totaal 3700 kilometer dijk in Nederland moet 1500 kilometer worden aangepakt om Nederland veiliger te maken tegen overstromingen. De zeekeringen zijn grotendeels op orde volgens de Unie van Waterschappen in een reactie op het Deltaprogramma 2015, het Deltaplan van de 21ste eeuw.

Versterken van de dijken gaat zeven tot negen miljoen euro per kilometer dijk kosten. In totaal vergt de hele klus vijftien miljard euro. De waterschappen en het Rijk hebben afgesproken om tot 2028 jaarlijks ieder 181 miljoen euro te investeren. De Unie wil die regeling liever verlengen tot 2050, als het hele Deltaprogramma is uitgevoerd.

Om ervoor te zorgen dat landbouw, industrie en natuur altijd kunnen blijven beschikken over voldoende zoetwater is 470 miljoen euro nodig. Het Rijk investeert tot 2021 150 miljoen euro, de rest van het geld brengen de waterschappen en direct belanghebbenden op.

'Nieuw hoofdstuk'
Minister Schultz (Infrastructuur) noemt het dinsdag gepresenteerde Deltaplan ' een nieuw hoofdstuk in onze eeuwenlange relatie met het water'. Schultz wees erop dat het eerste Deltaplan na de watersnoodramp van 1953 de aanzet vormde voor de bouw van de deltawerken. Dat vergde tientallen jaren.

"Nu ligt er een nieuw plan voor de komende decennia. Er wonen inmiddels meer mensen in de laaggelegen gebieden. Onze economische activiteiten zijn veel groter.''

Omdat ook de zeespiegel stijgt en het vaker hoogwater in de grote rivieren is, was het volgens de bewindsvrouw 'tijd voor een nieuw deltaplan met extra bescherming'.

Het Deltaprogramma 2015 is opgesteld door de eerste deltacommissaris van Nederland, Wim Kuijken. Hij heeft sinds 2010 met waterschappen, overheden en maatschappelijke organisaties overleg over het nu gepresenteerde Deltaplan.

Bron: ANP / Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Andere nieuwsberichten

BUNK Hotel in Amsterdamse kerk opent deuren

Gisteren, 15:27

MVRDV ziet ruimte voor 'vertiports' in stedelijke gebieden voor kleinschalige luchtmobiliteit

Gisteren, 14:20

Het Nieuwe Instituut toont architectuurarchief Nelly en Theo van Doesburg

Gisteren, 11:39

Afgeschuinde woning met gedraaide verdieping

27 februari, 4:34

Airbnb gaat gemeenten helpen met handhaven toeristische verhuur

Gisteren, 09:41

Tuin rijtjeshuis steeds kleiner, huisoppervlakte juist groter

27 februari, 4:26

Softwarebedrijf voor professionele vastgoedmarkt haalt miljoen euro op

27 februari, 1:49

Erfgoed Deal selecteert eerste zeven projecten

27 februari, 11:44

Plan voor grote waterstoffabriek in Eemshaven

27 februari, 9:25

3XN toont sculpturale en 'zelflerende' kantoorkubus Berlijn

26 februari, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt