Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Situatie. Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Begane Grond. Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Situatie. Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Begane Grond. Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL
Copyright: Architect Koen Olthuis - Waterstudio.NL

Een naadloos kader voor Villa New Water

3 september 2014, 9:59
De landelijk en aan het water gelegen Villa New Water is recent opgeleverd. Waterstudio.NL heeft een huis ontworpen dat opvalt, maar de omgeving niet beheerst.

Bij de opdracht voor de villa gold een strikte beperking voor het volume boven het maaiveld. Het landelijke karakter van de locatie moest behouden blijven. Om binnen de toegestane bouwenvelop extra vloeroppervlak te creëren heeft Koen Olthuis van Waterstudio.NL een verdieping onder maaiveld gerealiseerd.

De villa heeft een L-vormige plattegrond. Het volume wordt gevormd door een wit kader, dat aan de kopse zijden omkrult tot een (nagenoeg) gesloten vorm. Aan de langszijden is het frame grotendeels gevuld met glas. Bij de knik stulpt het frame naar buiten om een uitnodigende entree te vormen.

Transparantie
Het witte kader is uitgevoerd in een solid surface-materiaal, om Olthuis' idee van een krachtige, naadloze vorm te realiseren. De ruime toepassing van glas verschaft de façade de nodige transparantie. Houten wanden en details zorgen voor een warme toevoeging.

In het interieur is de transparantie doorgezet met open plattegrond en het nagenoeg ontbreken van deuren. De begane grond bevat de woonkamer, de eetkamer en, centraal gesitueerd, de keuken. De glazen wanden zorgen voor een verbinding van interieur met exterieur.

Ondergronds
De ondergrondse verdieping herbergt de een grote slaapkamer voor de ouders, de kinderslaapkamers, een badkamer en een lounge. De laatstgenoemde ruimte ligt in het midden van de benedenverdieping en maakt deel uit van de verkeersruimte.

De grote slaapkamer met een open plattegrond staat in verbinding met een binnentuin. Via de badruimte is vanuit de slaapkamer zicht op de tuin met grind en bamboe. Hoewel de privéruimtes volledig ondergronds liggen, ontstaat volgens Waterstudio.NL binnen niet dat gevoel.

Interieurontwerp
Naast de villa heeft Olthuis ook het interieur en de tuin ontworpen, waardoor hij een harmonieus geheel heeft kunnen realiseren. De concepten van transparantie en een naadloos overvloeien heeft hij naar de verschillende schalen van interieurontwerp, architectuur en landschap kunnen vertalen.

Het meubilair heeft hij uitgevoerd met afgeronde vormen en zachte materialen, als contrast met het harde solid surface-materiaal elders. Als voorbeeld daarvan noemt hij de kast met open haard, die de woonkamer en de keuken scheidt.

Heuvels en water
Met een aantal heuvels in het terrein heeft Olthuis een effectvolle aankomst geregisseerd, waarbij de villa langzaam zichtbaar wordt. Het water heeft Olthuis als het ware de tuin ingeleid, huis, tuin en water nauwer op elkaar betrokken raken. Op een zo ontstaan eilandje zijn een boothuis en een bar in een heuvel verwerkt, met een goed zicht op Villa New Water.

Gerelateerde projecten

Paul de Ruiter Architects

Andere nieuwsberichten

Namelok geeft museumcafé van Anne Frank Huis ruimte voor reflectie

Vandaag, 16:54

Studentencomplex in Amsterdamse Houthavens bereikt hoogste punt

Vandaag, 14:36

AM onthult plannen voor woontoren in centrum Almere

Vandaag, 12:08

Happel Cornelisse Verhoeven toont opgeleverde brandweerkazerne Wilrijk

Vandaag, 11:50

Vierde vestiging Broeinest geopend in Utrecht

Vandaag, 11:00

'Marker Wadden zorgen voor nieuw leven in Markermeer'

Vandaag, 09:47

CDA en SP pleiten opnieuw voor Nationaal Historisch Museum

Vandaag, 09:27

Schiphol neemt extra maatregelen tegen stikstofuitstoot

14 februari, 11:51

Marinierskazerne definitief niet naar Vlissingen

14 februari, 9:31

'Meer actie nodig om stikstofkwestie bouw op te lossen'

14 februari, 9:07
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan