Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN

Gemeentehuis Borsele in het nieuw gestoken

27 augustus 2014, 14:48
De renovatie en modernisering van het gemeentehuis van Borsele is onlangs afgerond. Atelier Kempe Thill heeft met slechts beperkte structurele en ruimtelijke aanpassingen de uitstraling en de bouwkundige kwaliteit opgewaardeerd.

Ruim dertig jaar na zijn opening was het gemeentehuis van Borsele, gevestigd in het Zeeuwse Heinkenszand, dringend toe aan vernieuwing. De gemeente organiseerde daartoe in 2009 een besloten prijsvraag, waarbij het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill het winnende ontwerp indiende.

Aan het gebouw moesten technisch-bouwkundige verbeteringen worden uitgevoerd - dak en gevels waren niet meer wind- en waterdicht en een asbestsanering was dringend nodig. Daarnaast wenste het gemeentebestuur open landschapsinterieurs, verbetering van het binnenklimaat en vermindering van het energieverbruik. De uitstraling van het exterieur moest eveneens worden opgewaardeerd.

Monumentale gevel
Atelier Kempe Till heeft de uitstraling van het gemeentehuis door technische en esthetische venieuwingen verbeterd, zonder in de geometrie van het bestaande gebouw in te grijpen. Vanwege het krappe budget was de aanvankelijk gewenste uitbreiding niet mogelijk, structurele en ruimtelijke aanpassingen slechts beperkt.

De architecten hebben ervoor gekozen om het publieke en representatieve karakter van het gebouw te versterken door de bestaande bouw te voorzien van een monumentalere gevel. Dit zorgde er al voor "het gebouw eerst überhaupt architectuur te laten worden", aldus Atelier Kempe Thill. De nieuwe gevel is tegelijkertijd ingezet om de kwaliteit van het interieur te verhogen.

Vernieuwing exterieur
De drie kopgevels van het stervormige gebouw zijn gedeeltelijk gesloopt en voorzien van glazen gevels. De entreehal is iets aangepast en de gevel is ter plaatse eveneens voorzien van een glazen pui. De royale glasgevels zorgen voor zichtbaarheid van het gebouwinterieur en een verbinding van het gemeentehuis met de context van het dorp.

Vervolgens zijn alle dichte geveldelen bekleed met - speciaal voor dit project vervaardigde - glasmozaïektegels op dragerplaten. De keuze voor een enkel gevelmateriaal maakt de gefragmenteerde gebouwvorm meer tot een geheel. De groenzwarte emaillering van de tegels geeft de oppervlakken een subtiele reflectie; met de donkere kleur refereert Atelier Kempe Thill ook aan de Zeeuwse zwart geteerde schuren.

In een derde en laatste stap heeft het architectenbureau gestreefd naar een verfijning van de gebouwproporties. Technische installaties - hemelwaterafvoer, bliksembeveiliging, roosters, buitenzonwering - zijn weggewerkt. Het stramien van de raamopeningen is vergroot en de nieuwe structureel verlijmde ramen hebben een minimale profieldikte.

Entreehal
De aanpassingen in het interieur hebben met name tot doel gehad de arbeidsprocessen te verbeteren. Daartoe is vooral de centrale, over twee verdiepingen strekkende entreehal gereorganiseerd. De hal is strategisch verkleind, zodat binnen de bestaande structuur onder andere nieuwe (vergader)ruimten en een afsluitbare ontvangstzone konden worden gerealiseerd.

Op basis van de bestaande opening in de verdiepingsvloer is de entreehal als een octogoon georganiseerd; de vorm van het nieuwe koepeldak is daar eveneens op gebaseerd. De buitenzijde zet zich door in het interieur doordat de wanden en het plafond van de entreehal zijn voorzien van glazen mozaïektegels. Hier is een lichtgroene tint gebruikt.

Uitzicht
Bij de kopgevels zijn ruime landschapsinterieurs gerealiseerd. Ze faciliteren en bevorderen nieuwe, gemeenschappelijke werkvormen binnen het bestuur, legt Atelier Kampe Thill uit. Met de grote glazen gevels hebben de medewerkers een aangenaam uitzicht op het groen en het Zeeuwse landschap.

Andere nieuwsberichten

Ontwerpmanifestatie Bouw Anders (slot): Cascoop De Suikerzijde

23 september, 2:40

Architect@Work was als vanouds

23 september, 1:00

Bouw uitbreiding hoofdkantoor Europese Investeringsbank gestart

23 september, 11:18

Team V Architectuur – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2022

23 september, 9:00

Aantal elektrische auto's in Nederland sinds 2020 verdrievoudigd

23 september, 10:24

'Veertig procent kantoorpanden voldoet nog niet aan duurzaamheidseisen'

23 september, 9:33

Jubileumeditie IABR van start gegaan

22 september, 3:49

Brussel keurt 5,2 miljard steun voor EU-waterstofprojecten goed

22 september, 11:17

Actiegroep Woonprotest kondigt meer en hardere acties aan

22 september, 10:36

'Kabinetsplannen woningmarkt goede stap, maar niet voldoende'

21 september, 10:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan