Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar

Amsterdam neemt parkachtige 'plaza' in gebruik

15 augustus 2014, 12:14
De gemeente Amsterdam heeft onder een van haar kantoorpanden aan de Jodenbreestraat de multifunctionele ruimte ’t Park in gebruik genomen. In deze semi-openbare ‘plaza’ kunnen mensen werken, vergaderen en een koffie of broodje nuttigen. CUBE architecten heeft het ontwerp gemaakt.

’t Park maakt deel uit van een flexibel huisvestingsconcept van de gemeente Amsterdam, waarbij door middel van nieuwe plaza’s de kantoorvloeren kunnen worden verdicht. De bestaande gemeenschappelijke ruimtes zullen worden omgevormd tot werkplekken. CUBE heeft de opdracht voor de Jodenbreestraat verworven via een besloten prijsvraag.

In de plaza kan worden gewerkt, ontvangen, vergaderd of kunnen biologische broodjes, koffie en sapjes worden genuttigd aan de verschillende sta- en zittafels. Ook is het mogelijk om er presentaties en andere bijeenkomsten te houden. Amsterdam wilde een aansprekende ruimte, waarin ‘de grenzen worden opgezocht om tot een buitengewone uitstraling te komen’.

“Functionele programmaonderdelen zijn zeer efficiënt in eenvoudige volumes aan de buitenzijden van de ruimte ondergebracht waardoor er een open zone voor de plaza is ontstaan. Daarnaast is er gekozen om het entreegebied anders in te delen, de brandscheiding te verleggen en de opnieuw vormgegeven receptiebalie zo te verbinden met de nieuwe ruimte”, zegt CUBE.

Parkachtige omgeving
De ruimte is ontworpen als een groene en parkachtige omgeving, vertelt het bureau verder. “Grote, in hoogte wisselende, plantenkooien hangen als bladerdak tussen de echte berkenstammen. Langs de grote glaspuien vormen opgehangen plantenbakken een natuurlijk filter. Op de wanden wordt met een print de schaduw van de bladeren gesimuleerd en ook de vloer heeft met zijn grijs/bruine tinten een natuurlijke uitstraling."

“Het consequente kleurgebruik van wit, bruin en groentinten brengt een zekere rust in de verder op het oog vrij willekeurig ingerichte ruimte. Deze schijnbaar random plaatsing van bomen en planten kooien is in werkelijkheid overigens een nauwkeurig bepaalde positionering ten opzicht van de beamer en looplijnen”, aldus CUBE.

“De volumes aan de zijkanten zijn voorzien van houten latjes van ongelijke diktes die tussen de bomen staan als houten schuurtjes.”

Planten
CUBE noemt de echte planten in de hangende kooien de grootste uitdaging binnen het ontwerptraject. De planten moeten zorgen voor een goede luchtkwaliteit en bijdragen aan de beleving.

“In eerste instantie gingen we uit van een automatisch systeem voor bewatering,

maar uiteindelijk hebben we er voor gekozen om de kooien op te hangen aan tien elektrische toneel takels die om de vier weken naar beneden worden gelaten om de hydrocultuur planten te verzorgen”, zegt het bureau.

Duurzaamheid was een van de belangrijke uitgangspunten en hergebruik is daar een onderdeel van. “In de ruimte konden we delen van de verlichting en kabelgoten opnieuw gebruiken, maar we zijn ook voor het nieuw te plaatsen meubilair op zoek gegaan naar gebruikte elementen uit de opslag depots van de gemeente. De hanglampen boven de balie, een deel van de tafels en alle stoelen komen hier vandaan”, aldus CUBE.

Andere nieuwsberichten

Barcode Architects transformeert deel van Berlijnse brouwerij

Gisteren, 17:49

Architectuurcentra opereren in coronatijd: AIR Rotterdam

Gisteren, 16:06

Architectenbureau verbouwt cinema tot eigen kantoor

Gisteren, 14:47

Brouwerij Eylenbosch krijgt herbestemming naar ontwerp OSK-AR

Gisteren, 10:25

Boek toont mooie en lelijke kanten postmoderne architectuur

Gisteren, 14:06

Ondernemers komen met nieuw plan voor uitbreiding Kuip

Gisteren, 09:43

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 van start

8 april, 9:23

Het is zo'n drie decibel stiller in Nederland

7 april, 1:50

ABN AMRO voorziet daling huizenprijzen door coronacrisis

7 april, 11:13

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

6 april, 3:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan