Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz

Mentjens maakt Maliehuis tot eclectisch monument

23 juli 2014, 12:21
Communicatiebureau Born05 heeft onlangs zijn intrek genomen in het monumentale Maliehuis in Utrecht. Maurice Mentjens ontwikkelde een interieur waarin oud en nieuw, echt en imitatie samenvloeien tot een geheel.

Het interieurontwerp is door Mentjens uitgewerkt als een reis, zowel door de historie van het Maliehuis als langs de verschillende disciplines van Born05, een bureau voor multimediale communicatie. “We hebben in elke ruimte een andere werkelijkheid of illusie gecreëerd”, legt hij uit, “door en naast elkaar.”

Geschiedenis
Mentjens en zijn medewerkers zijn mede tot een spel met ‘werkelijkheid’ en ‘illusie’ gekomen door de geschiedenis van het pand. Op het eerste gezicht lijkt het Maliehuis een statig monument aan de voorname Maliebaan in Utrecht, maar feitelijk is het “een rommelige compilatie van oud en nieuw, van echt en imitatie”, aldus de ontwerper.

Aanvankelijk een herberg, werd het pand in 1637 het clubhuis van het Maliespel – een balspel dat op een lange baan wordt gespeeld. Vanaf de achttiende eeuw heeft het pand tal van functies vervuld, uiteenlopend van herensociëteit, woonhuis, school, bankgebouw tot museum. Dit is gepaard gegaan met ingrijpende aanpassingen; van het Rijksmonument zijn alleen enkele geveldelen, een paar wanden in de entreehal en twee kelders origineel.

“Alles wat wij hebben toegevoegd, flirt met de tegenstellingen die verankerd liggen in de bouwhistorie van het Maliehuis”, stelt Mentjens. Wat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is toegevoegd – systeemplafonds, niet-historische wanden en vloeren – is juist weggehaald.

Origineel of niet
Bezoekers betreden het pand via een portaal met oranje glas; daarachter strekt de monolitische ontvangstbalie. In het oppervlak spiegelt de vloer met ruitpatroon (de huisstijl van Born05); de witte bovenzijde lijkt daardoor te zweven. Ook de stucwerkornamenten en –lijsten in de entree zijn ‘illusoir’: de decoraties zijn nieuw en verwijzen slechts naar de historie.

In aangrenzende ruimtes is de werkelijke historie juist in het zicht gebracht door de balklagen te strippen. Op de eerste etage zijn de oude houten balken en enkele originele details zijn gecombineerd met moderne elementen als glazen scheidingswanden en een tapijt, dat dan weer een plankendessin heeft, naar ontwerp van Mentjens.

Boom
De interne organisatie is opgebouwd als een boom. In het souterrain liggen de wortels, in de vorm van opslag, server, bekabeling en fotostudio. De begane grond is de stam, waar de kernwaarden volgens het ontwerpbureau in het interieur tot uitdrukking worden gebracht. Via het trappenhuis met een opvallende expositiewand bereikt men de onderste takken, waar de strategische afdelingen huizen in een semi-klassiek interieur.

De tweede en derde etage zijn recent gerenoveerd en daarom grotendeels intact gelaten. Hier zijn de ‘nestelplekken’ van de creatieven – de ontwerpers en programmeurs – wat zichtbaar is gemaakt in details als de vertakte lichtarmaturen. In de nok van het gebouw bevindt zich de boomhut, als ontspanningsruimte voor Born05. Dit interieur legt via houten meubilair, groentinten, beplanting en dakramen de relatie met de bomenrijen langs de Maliebaan.

Sfeer en kleur
Elke etage heeft een andere sfeer door een ander interieur. Ook kleurstellingen spelen daarbij een rol; Mentjens heeft bovendien de kleuren bewust gekozen “als ondersteuning van de verschillende werkzaamheden en belevingsmomenten”. Zo is de creatieve brainstormruimte geschilderd in turquoise, dat communicatie en creativiteit zou bevorderen, en zijn concentratieplekken in geel uitgevoerd.

Andere nieuwsberichten

SO-IL ontwerpt installatie als een ‘zwerm’ in Atlanta

Vandaag, 14:29

Ensemble door LEVS aan rand van nieuwe hart Schalkwijk

Vandaag, 13:43

Grafisch ontwerpbureau Thonik realiseert eigen kantoor aan Wibautstraat

Vandaag, 09:15

MeesVisser ontwerpt transparant bedrijfsgebouw in Amsterdam

Gisteren, 12:01

RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is

Vandaag, 15:01

Populaties trekkende zoetwatervissen in vijftig jaar met driekwart geslonken

Gisteren, 10:57

WoonPlaza Amsterdam voorlopig dicht vanwege bouwkundige gebreken

Gisteren, 10:43

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

6 augustus, 9:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan