Copyright: fUSE
Copyright: fUSE
Copyright: fUSE
Copyright: fUSE
Copyright: fUSE
Copyright: fUSE
Copyright: fUSE
Copyright: fUSE

Integrale renovatie voor pand Hogeschool Utrecht

17 juli 2014, 15:01
De Hogeschool Utrecht heeft via een selectiefase de opdracht verleend aan de combinatie fUSE en vier TBI-ondernemeningen voor de duurzame renovatie van het pand Heidelberglaan 7. Het gebouw op de universiteitscampus De Uithof wordt, conform de wens van de opdrachtgever, in een Design & Build-constructie ontworpen, uitgevoerd en gecontroleerd.

In dit pand van circa 19.000 vierkante meter wil Hogeschool Utrecht (HU) vanaf september 2015 het Center of Expertise Zorg en Technologie huisvesten. Hierna zullen nog twee panden worden gerenoveerd en vindt nieuwbouw plaats. In totaal beslaat die fase nog eens 70.000 vierkante meter.

Integraal ontwerp
De opgave wordt integraal benaderd door de adviserende en uitvoerende partijen van fUSE en de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Koopmans Bouwgroep, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros. Een complexe opgave, vertelt Armand Paardekooper Overman van fUSE aan Architectenweb: “Het gebouw wordt een expertisecentrum; het gaat diverse opleidingen op het gebied van zorg, maar ook van technologie, huisvesten. Er komen laboratoria en onderzoeksruimten. We hebben te maken met een uitgebreide technische infrastructuur.”

Naast het uitgebreide programma en de complexe elektro- en energietechniek moet het Design & Build-team rekening houden met het stedenbouwkundige kader van de campus en duurzaamheideisen van de HU. “Daarbij heeft alles invloed op elkaar. Dat we onderdelen meteen vanuit verschillende hoeken bekijken, haalt de ruis uit het traject.” Dat is volgens hem ook gunstig omdat de opdrachtgever snelheid wil. “Ontwerp en engineering wordt hier in vier maanden gedaan. Dat lukt omdat alle partijen als één productieteam en op locatie werken.”

Renovatie
Het gebouw stamt uit 1998, deels uit 2004, en heeft veel bestemmingen gehad. “We brengen daar weer structuur in op technisch, programmatisch en stedenbouwkundig niveau”, zegt Paardekooper Overman.

Wat betreft het laatstgenoemde: zo wordt aan de Heidelberglaan – een hoofdader van de campus – een nieuwe entree gerealiseerd, die een directe verbinding maakt met het hart van het gebouw. Die verbindende ‘straat’ wordt bovendien doorgetrokken naar de laan aan de andere zijde van het gebouw.

Vanuit deze verbindende straat worden de vier opleidingen in het gebouw – paramedische studies, life science, bewegingskunde en verpleegkunde – bijeengebracht en zichtbaar. Het ontwerp draagt daarmee bij aan het gebouw als ontmoetingsplek voor kennisdeling, tussen studenten, docenten en de campus.

Strippen en opbouwen
Intern wordt het gebouw volledig gestript: leidingen, installaties, kanalen, wanden, plafonds en vloerbedekking worden verwijderd. Vervolgens wordt het pand in bouwkundig en installatietechnisch opzicht weer opgebouwd. Dat doet het ontwerp- en bouwteam met maximaal flexibele installatie- en inrichtingsstructuur, waardoor die steeds opnieuw en gemakkelijk is aan te passen aan de behoeften van de gebruiker.

Het installatietechnisch onderhoud bij de Hogeschool Utrecht wordt al gedaan door Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros. Daardoor hebben de ondernemingen kennis van de installaties en de staat hiervan. Dit heeft het voordeel dat het team weet wat herbruikbaar is.

Duurzaam
De opdrachtgever wil duurzaam (ver)bouwen en onder meer zoveel mogelijk hergebruiken, onder meer aan materialen en constructie. Ook wil de HU duurzaam opgewekte energie toepassen en het totale energiegebruik verminderen. fUSE en de TBI-ondernemingen hebben in het ontwerp gestuurd op beperking van het energieverbruik, op efficiënter energiegebruik en op duurzame energieopwekking.

Zo wordt op basis van Life Cycle Costing (LCC)-berekeningen met een terugverdientijd van vijftien jaar een serie aan duurzaamheidmaatregelen getroffen waaronder verhoging van de isolatiewaarde, zonnepanelen en zonneboilers.

Andere nieuwsberichten

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

22 januari, 1:13

Energieneutrale nieuwbouw voor Wilhelminaschool Woerden

22 januari, 11:57

Intentieovereenkomst voor nieuw gebouw naast hoofdkantoor ING

22 januari, 10:28

Medeoprichters Space Encounters starten nieuw bureau: Beyond Space

22 januari, 9:04

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

21 januari, 9:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

20 januari, 4:53
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan