Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman

Stadhuis en stadskantoor Vlaardingen geopend

10 juli 2014, 16:28
Zaterdag wordt de officiële opening van het vernieuwde stadhuis en stadskantoor van Vlaardingen verricht. Naar ontwerp van kraaijvanger zijn beide gebouwen gerenoveerd en tot één geheel gesmeed. Daarnaast is een nieuwe publiekshal toegevoegd aan het complex.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de gemeente Vlaardingen een nieuw onderkomen zou krijgen, maar nadat er moest worden bezuinigd op de organisatie kwam er ook minder budget beschikbaar. In een daaropvolgende haalbaarheidsstudie toonde kraaijvanger aan dat een verbouwing en uitbreiding van het bestaande blok beter was.

De gemeente ging akkoord met deze technisch geavanceerder en milieuvriendelijker optie, op voorwaarde dat het netto vloeroppervlak zou worden verminderd. Onder meer door het aantal werkplekken te verminderen, was dat laatste mogelijk. De ambtenaren werken nu in een moderne kantooromgeving zonder vaste werkplekken.

Gevel
De architecten hebben het zeventiende-eeuwse stadhuis gerestaureerd en gerenoveerd, evenals het in de jaren zeventig gebouwde stadskantoor naar ontwerp van Rein Fledderus (afgebouwd door Jan Hoogstad). Om het blok is een geïsoleerde en van dubbele beglazing voorziene gevel gewikkeld, terwijl de oude ‘slotgracht’ is verwijderd.

Omdat er binnen de bestaande structuur geen ruimte was voor een publiekshal, is deze nieuw gebouwd tegen het stadskantoor. Deze dubbelhoge hal, volledig geconstrueerd uit Europees hout en voorzien van veel glas, functioneert als een overdekt publiek plein. Samen met het stadskantoor vormt dit het openbare gedeelte van het gemeentecomplex.

Via een luchtbrug is dit deel verbonden met het bestuurcentrum, dat is ondergebracht in het historische stadhuis (en de eveneens in het complex geïntegreerde uitbreidingen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw). “Grotendeels is het pand in de oorspronkelijke staat teruggebracht, zoals de monumentale rondgang om de binnenplaats”, zegt kraaijvanger.

“Hier is de oude publieksbalie weer opgenomen in de gangstructuur. Omdat er achter een eigentijds vergadercentrum is geplaatst, ontstaat hier een interessante ontmoeting tussen oud en nieuw. De burgerzaal ademt weer de sfeer van de jaren ‘50 uit dankzij de natuurstenen vloeren en de kromming in de beide kopswanden. De fractiekamers doen er niet voor onder.”

“Op de tweede verdieping is juist een moderne kantooromgeving gerealiseerd die qua uitstraling en stijl aansluit bij het naastgelegen stadskantoor. De typische houten lambriseringen en raamkaders herinneren nog aan het verleden”, aldus het Rotterdamse architectenbureau in een toelichting.

Duurzame maatregelen
Bij de ingreep zijn veel duurzame maatregelen genomen. Zo is het energielabel van het stadskantoor opgekrikt van G naar A++, werd er gebruik gemaakt van zo veel mogelijk recyclebare bouwmaterialen en is er een warmte-koudeopslag geplaatst. Ook wekt het complex via een zonnedak een groot deel van diens eigen energie op.

Het dak van de publiekshal is bedekt met mossedum om de warmtelast te reduceren en regenwater op te vangen. En niet te vergeten is het complex voorzien van CO2-gestuurde ventilatie en LED-verlichting die reageert op daglicht. Alle technische apparatuur, die normaal op het dak wordt geplaatst, is verborgen onder een technische kroonlijst.

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond breidt winkelcentrum Stadshagen uit

6 december, 4:17

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis in gebruik genomen

6 december, 11:49

Drie gebouwen met een zee van terrassen door Arons en Gelauff

6 december, 9:02

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

5 december, 2:33

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

5 december, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

5 december, 9:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan