Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar
Copyright: grafie Yvonne Lukkenaar

Gemeentehuis Montferland officieel geopend

25 juni 2014, 12:05
Deze maand is het nieuwe gemeentehuis van Montferland geopend. De Gelderse gemeente heeft haar intrek genomen in een voormalig kantoorpand op bedrijventerrein De Fluun in Didam. Naar ontwerp van De Twee Snoeken is het gebouw voorzien van een nieuwe entreehal en werd er een nieuw kantoorconcept in gebouwd.

Aanvankelijk was het de bedoeling om het bestaande gemeentehuis aan de Raadhuisstraat te verbouwen en uitbreiden, maar vanwege de crisis werd dit plan stilgelegd. Een alternatieve huisvesting werd gevonden in een kantoorgebouw op het genoemde bedrijventerrein. Dit pand is verduurzaamd en voorzien van een open kantooromgeving.

Omdat het gebouw niet over een uitnodigende publieksruimte beschikte, is aan de voorzijde een nieuwe entreehal geplaatst. Tussen de balies en het wachtgedeelte lopen de oud- en nieuwbouw in elkaar over. De grens is zichtbaar via een lichtstraat die vlak voor de loketten in het dak is aangebracht.

Aan de publiekshal grenst het werkcafé, dat samen met de naastgelegen vergaderruimtes kan worden gecombineerd tot een grote multifunctionele ruimte voor ontvangsten en recepties. Het werkcafé, dat wordt gebruikt voor werk, informeel overleg, ontspanning en eten en drinken, wordt gerund door werknemers met een verstandelijke beperking.

Kantoren
De kantoren bevinden zich grotendeels op de eerste en tweede verdieping. Die laatste etage fungeert als de bestuursvleugel. Beide verdiepingen hebben dezelfde opzet, waarbij de werkplekken langs de gevel liggen. Open werkplekken worden er afgewisseld met cocons als stiltewerkplekken.

“Meer naar het midden van de werkvloer liggen, bij de stijgpunten, de zones waar meer drukte en levendigheid heerst. Hier bevinden zich ook de lockers, pantry’s en plekken voor open en informeel overleg. Middels de vides is hier ook contact tussen de verdiepingen bewerkstelligd”, zegt De Twee Snoeken.

Maarten Willems is de projectarchitect, terwijl Judith Verhoeven het interieur voor haar rekening heeft genomen. Het interieur is verdeeld in vijf ‘werkgebieden’, waarbij het personeel mee kon denken over het ontwerp. Ieder gebied heeft zijn eigen kleurstelling en uitstraling gekregen.

“Het gaat hier om kleuraccenten die op wanden, tapijt of meubels zijn aangebracht en worden gecombineerd met basismaterialen als Plexwood, die in het hele gebouw zijn toegepast. Door de overeenkomst in structuur, indeling en toepassing van basismaterialen is het interieurontwerp, ondanks de toepassing van verschillende kleuraccenten, toch één geheel”, aldus het architectenbureau.

Duurzaam
Om tot een duurzaam gemeentehuis te komen, zijn ook in het bestaande kantoorgebouw de nodige maatregelen genomen. Zo is de gevel geïsoleerd, donkere gevelbeplating toegepast en het glas vervangen. Daarnaast zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst en is het gebouw voorzien van een wko-installatie en een klimaatplafond.

Andere nieuwsberichten

wUrck ontwerpt voetgangersbrug tussen Erasmus MC en Little C

Gisteren, 13:52

Architect@Work Rotterdam – goed om elkaar weer te spreken

Gisteren, 13:40

BDG ontwerpt ruimtelijk kindcentrum voor Amsterdamse Centrumeiland

Gisteren, 12:30

Nominaties 'Zorggebouw van het Jaar 2020' bekend

Gisteren, 12:00

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

Gisteren, 14:09

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

Gisteren, 09:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

Gisteren, 09:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

22 september, 4:00

33e editie Jaarboek Architectuur in Nederland gepresenteerd

22 september, 9:55

Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld

21 september, 11:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan