Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects

NL Architects winnaar ontwerp geannuleerd ArtA

18 juni 2014, 14:59
De winnaar van de ontwerpwedstrijd voor ArtA in Arnhem is vorige week bekendgemaakt aan de betrokken bureaus. Het winnende ontwerp voor een gebouw dat er niet gaat komen is van NL Architects. Architectenweb heeft het juryrapport kunnen lezen.

Door de bouw van het Kunstencluster ArtA is in april 2014 een streep gezet. De vier partijen die onderhandelden over het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders vond doorgang van het kostbare nieuwbouwplan geen recht doen aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Vooraf was al aangegeven dat een definitief besluit over het Arnhemse kunstencluster pas na de gemeenteraadsverkiezingen zou vallen. Daarop besloot ook de jury van de ontwerpwedstrijd voor ArtA pas daarna zijn besluit bekend te maken. Vorige week is de vier architectenbureaus van de shortlist medegedeeld dat NL Architects het winnende ontwerp heeft gemaakt.

Getrapt volume
NL Architects heeft voorgesteld Arnhem te verrijken met een getrapt park, waaronder het programma van het Kunstencluster Arta is gesitueerd. Bezoekers aan het museum beginnen bovenin het gebouw en dalen via dubbelhoge ruimtes tussen de zalen af.

Onder het getrapte volume van het museum ligt een open foyer met het additionele programma, zoals het café. Ook een roltrap verbindt de foyer met de bovengelegen ruimten, terwijl bezoekers via een “canyon” verder afdalen naar de bioscoop, die ondergronds is gelegd.

Hedendaags cultuurgebouw
De visie van NL Architects, zo stelt de jury in zijn rapport “straalt enthousiasme uit”. Ook vindt de jury dat het architectenbureau begrijpt wat de stad op de geplande locatie nodig heeft. De visie “getuigt van een open blik op het hedendaagse cultuurgebouw, waarbij interactie met de omgeving verrassende vormen kan aannemen”; de jury doelt daarmee onder andere op een projectscherm op de Rijn en het zichtbaar maken van laden en lossen van kunstwerken.

Het kunstenplein is de overdekte publieke ruimte, die de twee hoofdfuncties – museum en filmtheater – van het gebouw verbindt. De jury uit zijn waardering voor het grote en tegelijk intieme kunstenplein, onder meer vanwege de verbindingen die het tot stand brengt: tussen film, museum en andere kunstuitingen, tussen verschillende functies en tussen interieur en exterieur. De foyer functioneert als een ‘hoofdzaal’. Ook de 'canyon' waaraan meerdere zalen liggen, vindt de jury een vondst.

Doorlopende ruimte
NL Architects heeft het museum bedacht als een continue ruimte in de vorm van een cascade. Daarbij is elke trede een vloer die als zelfstandige expositieruimte kan fungeren. Het gebruik is bovendien flexibel. De jury heeft daar bedenkingen bij: de vraag is of de afzonderlijke vloeren in de praktijk inderdaad kunnen worden afgesloten om per vloer een nieuwe expositie in te richten, zonder het concept van een doorlopende ruimte en zichtlijnen geweld aan te doen.

Een ander discussiepunt vindt de jury de buitenruimte. Terwijl NL Architects vindt dat Arnhem wel extra groene buitenruimte kan gebruiken, meent de jury dat het dakpark weliswaar “een publiekstrekker van formaat” is, maar misschien teveel met het gebouw zelf concurreert. Bovendien vraagt de jury zich af of het daklandschap wel een park moet zijn en zo nee, is dan een andere invulling denkbaar?

Inventief en vernieuwend
De jury concludeert echter dat de enthousiasmerende aanpak van NL Architects ruimte biedt om de discussiepunten uit te werken. “De werkwijze en mentaliteit van NL oogt inventief en vernieuwend”, staat in het juryrapport.

De jury noemt het gebouwconcept “simpel, helder en flexibel genoeg om uiteenlopende wensen een plek te geven”. Dat ziet de jury bevestigd met de verschillende maquettestudies van NL Architects. De maquette is de schaal waarop ArtA, wat betreft het huidige Arnhemse college van B&W, ook blijft steken.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint prijsvraag Duitse gezondheidscampus

Gisteren, 15:51

Zecc uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

Gisteren, 14:06

Forum Groningen is Publiek gebouw van het Jaar 2020

Gisteren, 14:05

Trippenhuiscomplex uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2020

Gisteren, 14:04

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

Gisteren, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

Gisteren, 09:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

27 oktober, 3:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

27 oktober, 9:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan