Copyright: Dakpark in Rotterdam ( Theo van Pinxteren)
Copyright: Het paviljoen bij gebouw DUO/Belastingdienst in Groningen ( Mark Sekuur)
Vlinderhof Maximapark in Utrecht
Copyright: Den Haag is het toneel voor de Internationale Buurt Biënnale ( Ossip van Duivenbode)
Logo Dag van de Architectuur Amsterdam
Copyright: Dakpark in Rotterdam ( Theo van Pinxteren)
Copyright: Het paviljoen bij gebouw DUO/Belastingdienst in Groningen ( Mark Sekuur)
Vlinderhof Maximapark in Utrecht
Copyright: Den Haag is het toneel voor de Internationale Buurt Biënnale ( Ossip van Duivenbode)
Logo Dag van de Architectuur Amsterdam

DvdA 2014: mensen maken de stad

17 juni 2014, 4:20
‘Mensen maken de stad’ is het thema van de Dag van de Architectuur die komend weekend plaatsvindt. Hagelnieuwe gebouwen als TivoliVredenburg en De Rotterdam bezoeken, een Amsterdams gebouw laten 3D-printen of een ‘once-in-a-lifetime-rondleiding’ nemen door Nieuw-Leyden, het is allemaal mogelijk.

De stad is niet van steen, mensen maken de stad. Onder dit motto organiseren verschillende architectuurcentra en andere culturele instellingen komend weekend de Dag van de Architectuur. Bottom-up, zelf bouwen, co-creatie en meer van dit soort thema’s komen aan bod in de verschillende deelnemende steden.

Bij Arcam in Amsterdam staat zaterdagochtend de Makerbus geparkeerd, een Volkswagenbus waarin liefhebbers voor een klein bedrag een markant gebouw uit de hoofdstad kunnen laten printen. ’s Middags maakt het voertuig een ritje door de stad, al is nog niet duidelijk waarheen precies. Arcam houdt tevens een markt met boeken, schetsen en meer.

Wie liever ‘live’ architectuur aanschouwt, kan een van de vele opengestelde gebouwen en in ontwikkeling zijnde projecten zoals het IJdock, Volkshotel en 3D Print Canal House bezoeken. Of de pont naar Zaandam nemen, waar het architectonisch heden en verleden van de stad op uitgebreide en actieve wijze wordt belicht.

Waterbus
Gevaren wordt er ook in Leiden, waar een speciale waterbus twee verschillende routes aflegt tussen de Meelfabriek en Nieuw Leyden. In laatstgenoemde woonwijk wordt een rondleiding langs de elf mooiste projecten georganiseerd, terwijl de deelnemers aan de ‘lange’ vaarroutes worden bijgepraat over de ontwikkelingen rond het Singelpark.

Ook architectuurstad Rotterdam eert het initiërende en zelforganiserende vermogen van haar inwoners. Klushuizen zijn te bezichtigen, evenals buurttuinen, pop-upwinkels en de paddenstoelenkwekerij in voormalig zwemparadijs Tropicana. Daarnaast zijn gebouwen als de Delftse Poort, De Rotterdam en het Justus van Effenblok open voor publiek.

Bewoners van het oude centrum van Den Haag organiseren de Internationale Buurt Biënnale, waarbij verschillende burgerinitiatieven bezocht kunnen worden, uiteenlopend van een galerie tot een tuin op een braakliggend terrein. Ook zijn er rondleidingen in New Babylon en kunnen de Raad van State en herbestemde Rode Olifant worden bezocht.

In Utrecht is onder meer het ‘wonderkabinet van dromen’ van kunstenaar Anna van Suchtelen in Paviljoen pOp te bezoeken. Ook wordt er een streekpicknick georganiseerd in de kassen van de Koningshof en is er een creatieve markt in de Werkspoorkathedraal. In het nieuwe TivoliVredenburg geven de architecten van het gebouw zondag een lezing.

Philipsarchitectuur
Van Eindhoven kan worden gezegd dat het is ‘gemaakt’ door Philips. Mede daarom staat de Lichstad komend weekend in het teken van Philipsarchitectuur. Er wordt een gids gelanceerd, een speciale route uitgestippeld en allerlei andere activiteiten georganiseerd rond het gebouwde erfgoed van het elektronicaconcern.

Zwolle belicht zijn architectuur in de vorm van een eigen biënnale. Bezoekers kunnen de pareltjes van de stad ontdekken via tentoonstellingen, peach-kucha’s, fietsroutes en andere activiteiten. Daarnaast wordt het ‘Zwolste’ gebouw van de stad gekozen en wordt het geheel afgesloten met een groot feest.

In Groningen wordt de Dag van de Architectuur traditioneel groots gevierd. Deze keer zijn er speciale programma’s in de pas opgeleverde Watertoren Noord, het nieuwe Inforversum en het met een paviljoen uitgebreide onderkomen van DUO en de Belastingdienst. Ook is er weer de Gebouwenenquête, met een tour langs de genomineerde projecten.

Ook in andere steden is er genoeg te doen. Zo houdt cASLa in Almere een architectuurbrunch en excursies in het toekomstige stadsbos Pampushout, organiseert CAST een interactieve wandeling door de Tilburgse Spoorzone en wordt in Haarlem de jubileumtentoonstelling van het ABC Architectuurcentrum geopend.

Aanmelding
Alle activiteiten, tijden en eventueel prijzen zijn terug te vinden op de websites van de verschillende architectuurcentra en andere organisatoren. Voor sommige activiteiten is aanmelding verplicht, bekijk daarvoor ook de websites van de betreffende organisaties.

Andere nieuwsberichten

Tilburgse LocHal is ruimtelijke ontmoetings- en werkplek

Vandaag, 14:59

Eigen stek voor Concertgebouworkest officieel geopend

Vandaag, 14:46

550 woningen op HBG-locatie Rijswijk

Vandaag, 13:41

Kunstwerk in Rijnstraat 8 draait veilig op veertig meter hoogte

Vandaag, 09:00

150 miljoen voor schone energie Amsterdam

Vandaag, 09:33

Inschrijving tweede editie Creative Heroes Awards gestart

Vandaag, 09:03

Video: Space Waste Lab

18 januari, 4:49

Follyfestival in Norg op zoek naar ontwerpen

18 januari, 11:36

Rijk en gemeente akkoord over nieuw bouwtoezicht

18 januari, 10:10

Schap zuivert ziekenhuiswater aan de bron

17 januari, 2:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan