Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Situatie. Tekening: 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Copyright: Boris Zeisser / 24H
Situatie. Tekening: 24H

Heringericht Wegensteunpunt in Assen

16 juni 2014, 14:34
24H-architecture kreeg van Rijkswaterstaat en de provincie Drenthe de opdracht om nieuwe gemeenschappelijke gebouwen voor de gladheidsbestrijding te ontwerpen. De nieuwe zoutloods en een stallinggebouw met gedeelde kantine symboliseert de nauwere samenwerking van de opdrachtgevers.

Rijkswaterstaat en de provincie Drenthe hebben een grotere behoefte aan zout voor gladheidsbestrijding; daarnaast willen ze op dit vlak intensiever samenwerken. Beide punten vormden de aanleiding om het terrein van het Wegensteunpunt in Assen opnieuw in te richten.

24H-architecture kreeg van Rijkswaterstaat en de provincie Drenthe de opdracht voor de herinrichting van het terrein aan de Balkendwarsweg, met een totaal oppervlak van 3.500 vierkante meter. Daarbij diende een aantal nieuwe gebouwen te worden gerealiseerd. Het nieuwe kantoor van Rijkswaterstaat – ook een ontwerp van 24H-architecture – en de oude boerderij die als kantoor dienst doet voor de provincie, moesten gehandhaafd blijven.

Paraplu
De nieuwe gemeenschappelijke zoutloods heeft een centrale plek op de locatie gekregen. Daardoor verloopt het aan- en afvoeren van het zout zo efficiënt mogelijk. De loods heeft vier betonnen vakken van in totaal 1.600 vierkante meter, voor de voorraad van zowel Rijkswaterstaat als de provincie.

Een groot houten dak beschermt het zout als een paraplu tegen de belangrijkste weersinvloeden. Met het oog op een grote manoeuvreervrijheid voor de shovel, moet het dak voldoende vrije hoogte hebben en kan het tegelijkertijd geen extra constructie op de begane grond hebben. Daarom rust het grote dak op 48 houten stammen, die afsteunen op de betonnen wanden. Dit versterkt het beeld van de paraplu en de lichtheid van het dak.

Het dak bestaat uit houten spanten naar drie richtingen, die sterkruizen met zes poten opleveren. Op de plaatsen met grote overspanningen hebben de houten spanten 'buiken' voor meer draagvermogen. Het hemelwater loopt aan de achterzijde van het schuine dak via grote spuwers in drainagebakken, die in de grond zijn verwerkt.

Stallingen
Verder hadden Rijkswaterstaat en de provincie behoefte aan diverse stallingen en werkruimten voor onder andere de sneeuwschuivers, strooibakken en andere mobiele onderdelen. Voorts waren er warme werkruimtes nodig en wilden de opdrachtgevers een gemeenschappelijke kantine annex overlegruimte.

De opzet van de stallinggebouwen symboliseert de geïntensiveerde samenwerking. Het architectenbureau ontwierp twee langwerpige volumes met stallingvoorzieningen, die samenkomen in de gemeenschappelijke kantine.

Beide stallingen zijn aan de buitenzijde gerealiseerd als een groen talud, waarmee 24H-architecture de impact van de gebouwen op de omgeving heeft geprobeerd te minimaliseren. De houten hoofdconstructie overspant zestien meter – met het oog op maximale manoeuvreerruimte – en wordt gedragen door boomstammen. De opbouw van de constructie gaat hiermee van grof aan de onderkant naar fijn aan de bovenkant.

Samenkomst
Bij de kantine komen beide hoofdbalken bijeen en slingeren zich rond elkaar om de samenwerking tussen beide opdrachtgevers verder te benadrukken. Vanuit de entree en wasruimte wordt de kantine ontsloten door middel van twee grote deuren. Op dit scharnierpunt zijn ook de keuken en het toilettenblok gesitueerd.

Het gehele complex is zo duurzaam mogelijk gerealiseerd, stelt het architectenbureau. Het toegepaste hout is lokaal en fsc-gecertificeerd – de boomstammen voor de constructie zijn bijvoorbeeld op de locatie gekapt ten behoeve van de nieuwbouw. Gras en sedum zorgen waar mogelijk voor absorbtie van regenwater.

Andere nieuwsberichten

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

12 minuten geleden

Ringparkgebouw krijgt nieuw leven onder naam Rembrandt Park

56 minuten geleden

Autoluwe woonbuurt op oud trainingscomplex Varkenoord

2 uur geleden

V8 geeft oud kantoorpand Zuidas oorspronkelijke functie terug

Gisteren, 11:34

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

2 uur geleden

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

3 uur geleden

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

Gisteren, 14:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

Gisteren, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Gisteren, 09:08

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-genocide

6 juli, 5:40
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan