Biomimicry-stoel van Lilian van Daal (KABK)
Carrare-marmeren kast van Paolo Ulian
Expositie Desiderabilia van IN Residence
Expositie Maarten van Severen door OMA bij Lensvelt
Lamp uit hergebruikt hout en tin Fluid Light Solid van Til Hennen
Copyright: Ontwerpduo Split Mirror ( Lisa Klappe)
PVC-vilten bureauschotten van De Vorm
True Colour Vases van Lex Pott
Werk van Paul Heijnen
Werk van Pepe Houtkoop
Wood-skin
Biomimicry-stoel van Lilian van Daal (KABK)
Carrare-marmeren kast van Paolo Ulian
Expositie Desiderabilia van IN Residence
Expositie Maarten van Severen door OMA bij Lensvelt
Lamp uit hergebruikt hout en tin Fluid Light Solid van Til Hennen
Copyright: Ontwerpduo Split Mirror ( Lisa Klappe)
PVC-vilten bureauschotten van De Vorm
True Colour Vases van Lex Pott
Werk van Paul Heijnen
Werk van Pepe Houtkoop
Wood-skin

Ventura Lambrate: waar design naar toe gaat

10 april 2014, 3:45
Ventura Lambrate is dit jaar toe aan zijn vijfde editie en laat wederom zien dat de ‘gecureerde wijk’ binnen de Fuorisalone een eigen plaats inneemt. Ligt de nadruk elders op grote en gevestigde ontwerpers en ondernemingen, Ventura Lambrate toont op verschillende manieren waar het met design naar toe kan gaan.

Tekst Robert Muis

 

Het niveau is op de vele locaties binnen de wijk niet altijd even hoog en de getoonde ontwerpen kunnen de zoveelste variatie zijn op een bekend gegeven, maar Ventura Lambrate biedt ook het vrijere, inspirerende randje met kleinschaligheid, experiment, reflectie op het vak en exposities van opleidingen.

 

Elke aflevering van Ventura Lambrate lijken er meer designopleidingen en kunstacademies aan te haken. In een oude fabriekshal staat een groot deel geclusterd, met onder meer goede mini-exposities van de University of the Arts London, de HKU uit Utrecht en het Piet Zwart Instituut uit Rotterdam.

 

Laatstgenoemde instelling toont interessante meubel- en interieurontwerpen die ruimte en muziek verbinden, zoals een tafel met stethoscopen waaraan we naar verborgen geluiden kunnen luisteren en de Paperscape, een kamer van ruisend papier. Boeiend is ook de expositie van de Hochschule für Gestaltung Offenbach, waar de studenten onder meer hun onderzoek naar technologische en huid-achtige oppervlakken laten zien.

 

De KABK heeft een grote en interessante expositie waar de bezoeker niet alleen gerealiseerde werken kan zien, maar ook performances en onderzoeksprojecten die zich gedurende de week uitkristalliseren.

 

Boeiend is hier onder andere het werk van Lilian van Daal, die net is afgestudeerd met een onderzoek naar 3D-geprinte flexibele zitmeubels op basis van structuren uit de natuur, biomimicry. De uit polystyreen gesneden zitmeubels van Martijn Rigters en de grove architectonische afgietsels van Nynke Koster zijn nog maar twee andere voorbeelden van de sterke expositie.

 

Samenwerking tussen disciplines

Ventura Lambrate laat ook tal van samenwerkingsverbanden tussen partijen en disciplines zien. Deze verschuiving naar een interdisciplinaire benadering laat Organisation in Design, curator voor de expositieruimten, zien op de locatie Ventura Team Up, maar de ontwikkeling is ook elders zichtbaar.

 

Ontwerpduo rENs heeft tapijtfabrikant Desso benaderd met hun concept om met rode verf materialen en voorwerpen uniciteit te verschaffen. Hieruit is de collectie re-vive voortgekomen, waarbij uit onverkochte vloerbedekkingsvoorraden eenmalige vloerkleden worden gemaakt, door ze handmatig te verven.

 

De ruimtelijk vormgevers van Concern tonen Supermodels, een dwarsdoorsnede van Nederlands ontwerp en architectuur op schaal. Startpunt is het verzoek geweest, dat Concern kreeg om het Nederlands paviljoen bij de Sao Paulo Designweek in te vullen. “We hebben toen ervoor gekozen om Nederlands ontwerp breed te promoten in een soort PPS-achtige constructie”, vertelt Cindy Bosma aan Architectenweb.

 

Het is uitgegroeid tot Supermodels, een verzameling van 3D-geprinte schaalmodellen van circa honderdtwintig Nederlandse stoelontwerpen, tien architectenhuizen en een meterslange wand met ‘poppenhuizen’ die zijn gevuld door uiteenlopende partijen als Ahrend, Auping, Scholten & Baijings en Weltevree.

 

Interesse in vakmanschap

Nederlandse ontwerpers zijn te vinden in onder andere een aantal geclusterde of collectieve presentaties. Workmates presenteert verlichtingsarmaturen en meubels van Rick Tegelaar, de tassen van Joris de Groot, de meubels van Klaas Kuiken en de gebruiksvoorwerpen uit (vooral) steengoed van Casper Tolhuisen. De kleine maar fijne presentatie toont een duidelijke interesse in vakmanschap en materiaal.

 

010-020 bestaat uit dezelfde groep ontwerpers als vorig jaar, met deels eender maar ook nieuw werk. Verrassend is bijvoorbeeld de serie geurverspreiders van Studio WM. Op basis van onderzoek naar de samenstelling van parfums heeft het duo drie verschillende objecten ontworpen voor het in het interieur verspreiden van geuren met een andere drager (olie, water, alcohol). Het zijn daarbij fraaie objecten op zichzelf, net als de True Colours-vazen van Lex Pott. De serie is gebaseerd op zijn eerdere onderzoek naar het (chemisch) kleuren van metalen.

 

In een van de oude garages vindt de bezoeker nog presentaties van rENs, Vij5, Ontwerpduo en Tonone. Ontwerpduo heeft onder meer een aardige serie spiegels met drie vlakken, gebaseerd op de oude kaptafel. Tonone laat een indrukwekkend grote kroonluchter zien van de BOLT-verlichtingsserie, gekenmerkt doordat elke lamp is voorzien van een vleugelmoer.

 

Tegenover deze ode aan mechaniek staat de lichtinstallatie die Bernotat & Co verderop in de straat toont: elf lampen uit een wit 3D-breisel (een zogenoemde spacer) met een glow-in-the-dark effect hangen in een hoge ruimte en gaan in verschillende patronen zacht aan en uit. De vorm – en de presentatie – zijn geïnspireerd op de microscopische organismen en bioluminiscentie. Een sprookjesachtige rust, om even bij te komen op de designtocht.

Andere nieuwsberichten

Video: expositie Canon van Nederland
22 september, 1:43
Bijhouwerprijs 2017 toegekend aan Ruimte voor de Rivier
22 september, 11:47
Herman Teirlinckgebouw: poëzie uit het gewone
22 september, 10:32
Lelystad viert vijftigjarig bestaan
21 september, 4:16

Amsterdam zoekt oplossingen voor stedelijke logistiek
22 september, 10:40
Steeds minder bos in Nederland
22 september, 9:00
VN-klimaatcentrum naar Rotterdam en Groningen
21 september, 2:50
Ai Weiwei topper op Amsterdam Light Festival
21 september, 9:41
Steden Brabant creëren woonruimte stadsvogels
20 september, 1:29
'Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer'
20 september, 9:55
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan