Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert
Copyright: grafie Martin Schubert

Muziekhuis in Aalborg officieel geopend

10 april 2014, 14:45
In de Deense stad Aalborg is het nieuwe Muziekhuis geopend. Het door Coop Himmelb(l)au ontworpen gebouw vormt de huisvesting van een gecombineerde school en concertzaal. De open structuur van het complex moet de interactie tussen de gebruikers bevorderen.

“Het idee achter het gebouw kan al aan de vorm van het exterieur worden afgelezen”, zegt Wolf D. Prix van het Weense architectenbureau. “De school omhelst de concertzaal.” De U-vormige repetitiezalen en leslokalen zijn georganiseerd rond de 1300 stoelen tellende zaal, die het hart van het gebouw vormt.

De verschillende ruimtes worden verbonden via de vijf verdiepingen tellende foyer, die qua dynamiek en levendigheid een visitekaartje voor het Muziekhuis moet gaan vormen. De ontmoetingsruimte is voorzien van een spiraalsgewijs lopende trappartij, een reusachtig venster en observatieplatforms.

Ook kan dankzij speciale ramen op verschillende plaatsen een blik worden geworpen in de zaal. In samenwerking met akoestisch expert Tateo Nakajima (Arup) is een van de stilste ruimtes voor symfonische muziek in Europa ontworpen. Golvende wanden en beweegbare plafonds zorgen voor de ultieme luisterervaring, aldus de ontwerpers.

Het gebouw kent een duurzame en efficiënte energiehuishouding, waarbij zelfs gebruikt gemaakt wordt van het nabijgelegen fjord (voor de koeling). De ventilatie geschiedt zo veel mogelijk op natuurlijke wijze, door onder meer de foyer als schacht te gebruiken. Onderdelen van de energievoorziening worden automatisch uitgeschakeld als ze even niet nodig zijn.

Andere nieuwsberichten

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

1 uur geleden

Ringparkgebouw krijgt nieuw leven onder naam Rembrandt Park

1 uur geleden

Autoluwe woonbuurt op oud trainingscomplex Varkenoord

3 uur geleden

V8 geeft oud kantoorpand Zuidas oorspronkelijke functie terug

Gisteren, 11:34

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

4 uur geleden

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

4 uur geleden

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

Gisteren, 14:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

Gisteren, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Gisteren, 09:08

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-genocide

6 juli, 5:40
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan