Copyright: Zona Tortona ( Robert Muis)
Copyright: Love Sofa van Marcel Wanders ( Robert Muis)
Copyright: Kastmeubels van Jolanda van Goor ( Robert Muis)
Copyright: Archives-behang van Studio Job en NLXL ( Robert Muis)
Copyright: Zona Tortona ( Robert Muis)
Copyright: Love Sofa van Marcel Wanders ( Robert Muis)
Copyright: Kastmeubels van Jolanda van Goor ( Robert Muis)
Copyright: Archives-behang van Studio Job en NLXL ( Robert Muis)

Milan Design Week van start

8 april 2014, 9:59
De Salone Internazionale del Mobile in Milaan en alle gerelateerde evenementen in de stad gaan vandaag officieel van start. Feitelijk zijn tal van evenementen buiten de beurs, de ‘fuori salone’, gisteren al op gang gekomen. In de Zona Tortona, een van de hotspots in de Milanese designweek, liep al redelijk veel professioneel bezoek.

Tekst Robert Muis

Een van de goed bezochte plekken is de oude fabriekhal waar Moooi zijn nieuwe collectie presenteert. Die is omvangrijk en wordt getoond in geslaagde sfeervolle presentaties. Waar vorig jaar de foto’s van Erwin Olaf de achtergrond vormden, hangen nu meters hoge en brede foto’s (van Massimo Listri) van klassieke en monumentale interieurs achter de complete eigentijdse ‘sets’ die zijn gevormd met de tafels, stoelen, kasten en lampen.

Voor het eerst presenteert Moooi verlichtingsarmaturen van Scholten & Baijings: Colour Globe is een mooie serie glazen bollen waarin een glazen buis steekt, voorzien van sobere geometrische vormen in kleur. Ook Bertjan Pot werkt met bollen, maar dan met twintig tot dertig tegen een paneel, voor de functioneel en recht voor z’n raap ogende serie Prop Light.

Fifties revisited
Opvallend bij Marcel Wanders zijn de verwijzingen naar de jaren vijftig, met het gebruik van hout in vaak warme tinten, eenvoud in uitstraling en taps toelopende en organische vormen. Twee lijnen heeft Wanders in die sfeer: de collecties Zio en Nut, met onder andere een lounge chair en bijpassend voetenbankje, een eettafel en bijbehorende stoel en in de Zio-serie ook een buffetkast en salontafel. Ook zijn Cocktail Chair en de lage Love Sofa sluiten aan bij die stijl, de laatste vooral in de uitvoering met geweven stoffering en ondanks de mollige pootjes.

Niet alleen Wanders biedt een herinterpretatie van Mid-Century modern. Even verderop in de wijk is de presentatie Tuttobene, waar zowel Jolanda van Goor als Designhart expliciet zegt te zijn geïnspireerd door het ontwerp van de jaren vijftig. Van Goor toont en twee kastjes en een klein bureau, alle met strakke lijnen en verzorgde houten details, zoals het eikenhouten biesje dat de contouren van het matzwarte bureautje accentueert. Het lademechaniek is dan weer up-to-date.

De collectie Flo van Designhart omvat eet-, salon- en bijzettafels, waarvan de bladen iets zijn opgetild van het onderstel met schuin geplaatste, hoekige poten. Verschillende combinaties van (donker) gekleurd hout en naturel hout. Voor het naturel hout worden oude eiken meerpalen hergebruikt.

Tegen de wand
Ook Femke van Gemert werkt met hergebruikt materiaal: uit verschillend oud textiel maakt ze grof gestructureerde kleden in veelal een bepaalde tint. Het resultaat varieert van een enkel wandkleed of een abstracte diptiek tot complete wandbekleding. Minder ingetogen is de wandbekleding van NLXL, dat in de Zona Tortona een behangcollectie met de kenmerkende ornamentale ontwerpen van Studio Job presenteert.

Eerder bracht NLXL bijvoorbeeld het ‘sloophoutbehang’ op basis van Piet Hein Eeks ontwerpen en samen met Piet Boon het ‘betonbehang’; nu heeft het bedrijf in samenwerking met Job Smeets en Nynke Tynagel zeven grafische patronen uit de ‘archieven’ van de ontwerpstudio gekozen. Bestaande patronen zijn zo aangepast dat ze nu composities in banen van negen meter vormen.

Er is gebruik gemaakt van onder meer de ontwerpen Industry, Labyrinth, Perished, Alt Deutsch en Withered Flowers, dat het decor vormde voor een Viktor & Rolf-show. Beetje drukke achtergrond voor een schilderij? Volgens Smeets heb je met dit behang geen schilderijen meer nodig. Per strekkende meter heb je eigenlijk relatief goedkope kunst, aldus de ontwerper.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan