Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Tekening: Studioninedots
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Tekening: Studioninedots

Contrastrijke Kavel 01 van Studioninedots

3 april 2014, 15:45
Op de punt van een eiland bij Amsterdam staat de ruitvormige villa Kavel 01. Het huis vol verrassingen en contrasten is voor een jong gezin ontworpen door Studioninedots.

De locatie van Kavel 01 is prachtig: direct aan het water gelegen en met vrij zicht op het tegenover gelegen park. Om op zo’n mooie plek en bovendien ruitvormige kavel met scherpe hoeken van 51 graden een ruime woning voor een gezin te maken, was voor het architectenbureau een uitdaging.

Studioninedots is uitgegaan van een simpele rechthoekige vorm, waarvan de noordzijde richting de punt van het eiland is geduwd. De zuidwestelijk gerichte gevel is daardoor verlengd en profiteert extra van zonlicht en zicht op het park.

Open en gesloten
De begane grond is aan drie zijden ruim voorzien van glas, wat een sterke verbinding van het interieur met het water aan de west- en het parkje aan oostzijde creëert. Op een hoek buigt de glazen pui naar binnen. Dit versterkt de transparantie en resulteert in een overdekt terras.

Tegenover de openheid van de woonruimte op de begane grond, is de verdieping nadrukkelijk besloten en meer privé. De drie slaapkamers bevinden zich achter zwarte ‘voiles’, bestaande uit luiken van geperforeerd staal. De vierkante perforaties zorgen voor en spel van licht en schaduw op de vloeren en wanden. De luiken kunnen automatisch als een harmonica openvouwen, waardoor de veranda’s tevoorschijn komen.

Vanwege de beperkt toegestane bouwhoogte is het huis deels ondergronds gebouwd. In dit deel zijn het gastenverblijf, de wasruimten, de berging, de studeerkamer en de speelkamer ondergebracht. Het ondergrondse deel ontvangt daglicht door een uitgegraven sleuf langs de zuidgevel.

Deze ingreep zorgt tevens voor een opvallende verandering van het aanzicht: de villa lijkt te zweven boven de grond. Een trap maakt dit lager gelegen deel van het huis ook van buitenaf toegankelijk.

Materialen
Dankzij de dragende betonnen gevels en de centrale constructieve schijf met trap was het mogelijk de woonruimte maximaal open te houden. De constructieve schijf vormt samen met een balk op het dak een T-constructie waaraan de begane grondvloer is opgehangen. Het interieur kent geen gangen en de begane grond heeft een kolomvrije overspanning van vijftien meter.

Een sprekend contrast met het ruwe beton vormen de vrijstaande, op maat gemaakte volumes met een afwerking van donker hout. In deze minimalistisch vormgegeven meubelstukken zijn alle kasten, de open haard, audioapparatuur en televisie opgenomen. De plaatsing van de volumes zorgt voor een diversiteit aan ruimten.

Het ontwerp van de villa heeft Studioninedots aangegrepen om te experimenteren met nieuwe materialen en vormen. De gevel van spuitbeton en de stalen luiken heeft het architectenbureau speciaal voor dit project laten ontwikkelen. Dat geldt ook voor de zwarte intercomzuil met verlichting naast de entree, die een verkleinde versie van de woning is.

Details
Het architectenbureau heeft tot op het niveau van details doorontworpen, “van de roestvrijstalen deurklink tot het vier millimeter dikke rvs aanrechtblad, van de wastafelmeubels tot het doucheputje” aldus Studioninedots. Dat gaf het bureau veel ontwerpplezier en het eindresultaat een uitstraling van sereniteit.

Andere nieuwsberichten

Barcode Architects transformeert deel van Berlijnse brouwerij

Gisteren, 17:49

Architectuurcentra opereren in coronatijd: AIR Rotterdam

Gisteren, 16:06

Architectenbureau verbouwt cinema tot eigen kantoor

Gisteren, 14:47

Brouwerij Eylenbosch krijgt herbestemming naar ontwerp OSK-AR

Gisteren, 10:25

Boek toont mooie en lelijke kanten postmoderne architectuur

Gisteren, 14:06

Ondernemers komen met nieuw plan voor uitbreiding Kuip

Gisteren, 09:43

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 van start

8 april, 9:23

Het is zo'n drie decibel stiller in Nederland

7 april, 1:50

ABN AMRO voorziet daling huizenprijzen door coronacrisis

7 april, 11:13

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

6 april, 3:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan