Bedaux de Brouwer transformeert Falcongebouw

17 maart 2014, 17:03
Het oude industriële Falcongebouw in de Tilburgse Piushaven wordt herbestemd tot een winkel- en bedrijfsruimte. Het architectenbureau Bedaux de Brouwer heeft een ontwerp gemaakt voor de transformatie.

De herbestemming betreft de voormalige regenkledingfabriek, oorspronkelijk ontworpen door Jos Donders in de stijl van de Amsterdamse school. Het gebouw bestaat uit twee delen: een hal met houten spanten uit 1933 en een hal met stalen spanten die vier jaar later is gebouwd.

Beide gebouwdelen worden verbonden door een overdekte gang. Het gebouw is in 1964 grondig verbouwd. Van de oorspronkelijke gevel is weinig overgebleven. in opdracht van de huidige eigenaar van het pand, Martin Huibregs, heeft Bedaux de Brouwer een ontwerp voor de transformatie gemaakt.

Industriële structuur
Het oude fabrieksgebouw moet worden omgevormd tot een multifunctionele ruimte, waarin verschillende bedrijven en winkels zijn gevestigd. Daartoe behoort ook de eigen bloemenwinkel van Huibregs, die al sinds 1983 in het gebouw is gehuisvest. Volgens de architecten en de eigenaar leent de bestaande industriële structuur zich uitstekend voor het huisvesten van verschillende functies.

Uitgangspunt bij de transformatie is de bestaande structuur zoveel mogelijk te behouden en zoveel mogelijk van het gebouw in oude luister te herstellen. Bedaux de Brouwer wil met een aantal ingrepen het pand geschikt worden gemaakt voor de toekomstige bestemming, waarbij de invulling ook ieder moment moet kunnen veranderen.

Open havenzijde
Het gebouw is in zijn huidige verschijningsvorm redelijk gesloten aan de zijde van de Piushaven. Belangrijk onderdeel van de architectonische opgave is om te kijken hoe de achterliggende ruimten en activiteiten zichtbaar gemaakt kunnen worden aan de kade, zo heeft Bedaux de Brouwer aan. Het bureau heeft al onderzocht hoe grote gevelopeningen daaraan kunnen bijdragen.

Aan de achterzijde van het pand is een parkeerplaats voor bezoekers van de Piushaven beoogd. De gang tussen de twee hallen in het gebouw kan fungeren als verbindingsroute naar de haven. Het architectenbureau stelt deze corridor voor als een levendig binnenstraatje waar activiteiten en interactie plaatsvinden. Referentie daarbij is het Felix Pakhuis in Antwerpen.

Strategisch
Door middel van extra daglicht en een kwaliteitsimpuls van deze passage moet dit een hoogwaardige route worden naar de stad. Aan de zijde van de Piushaven zullen de grote poortdeuren de bezoeker verleiden voor een bezoek aan het gebouw.

De verschillende functies in het gebouw – van werkplaats tot kunstgalerie, van winkel tot wijnbar – moeten elkaar versterken, zodat het verzamelgebouw een bruisende trekpleister wordt. De strategische ligging, tussen het centrum en de Piushaven, zal daar volgens de opdrachtgever en de architecten aan bijdragen.

Uitvoering
Ontwikkelaar en aannemer Maas Jacobs gaat de transformatie uitvoeren in een zogenoemd bouwteam. Samen met Bedaux de Brouwer realiseerde Maas Jacobs ook ‘t Sas in Breda; de twee partijen zijn ook gezamenlijk betrokken bij het plan Gasthuyspoort: een grootschalige herontwikkeling van een stadsdeel in het historische centrum van Breda.

Andere nieuwsberichten

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

Vandaag, 14:54

Architecten 3D-printen mee aan spatmaskers voor zorgpersoneel

Vandaag, 14:07

Rotterdam-Zuid krijgt twee buurtschappen in parkomgeving

Vandaag, 11:42

Bouw woontoren Bolero naast OCC gestart

Vandaag, 09:15

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

Vandaag, 13:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

Vandaag, 09:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

Vandaag, 09:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

Gisteren, 14:45

Design District 2020 afgelast

Gisteren, 09:45

Hans Schepman benoemd tot partner bij Juli Ontwerp

31 maart, 3:05
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan