Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley
Copyright: grafie Ben Wrigley

Nederlandse ambassade in Canberra geopend

26 februari 2014, 10:07
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken opent woensdag het nieuwe Nederlandse ambassadegebouw in Canberra. Het energieneutrale gebouw in de Australische hoofdstad is ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau, in samenwerking met Philip Leeson Architects.

Het twee verdiepingen tellend gebouw is ontworpen als een compact rechthoekig volume, met een ruimtelijk interieur binnen een rationele constructie. “De gelamineerde houten mantel die het gebouw omhult, zorgt voor een optimale klimaatbeheersing en geeft openheid waar dat klimaattechnisch mogelijk en representatief gewenst is”, zegt Uytenhaak.

Een eerder ontwerp uit 2008, waarin de gewenste maximale duurzaamheidambitie vorm kreeg in een rond gebouw, werd niet gerealiseerd. De lage energieprijzen in Australië en de daaruit resulterende lange terugverdientijd lagen hieraan ten grondslag. In het nieuwe ontwerp is uitgegaan van een passief gebouw met bewuste regie op open en dicht.

“Zo zijn de oost- en westgevel gesloten, om opwarming van de lage zon aan het begin en eind van de dag te voorkomen en het energieverbruik voor koeling te beperken. De werkkamers en hun grote glazen puien zijn voornamelijk op de noord- en zuidzijde gericht”, zegt het bureau.

“Aan de zuidzijde kijk je met de zon mee, en is er volop gelegenheid om geconcentreerd te werken, met zicht op een mooi aangelichte tuin. Aan de noordzijde laten een veranda en patio binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen.”

Entree
“In de portico voor de in principe gesloten oostgevel bevindt zich de entree, net achter de muur, in een voorruimte met een bovenlicht. Voor de muur staat een filterend scherm, gemaakt van een crescendo van houten latten. Deze temperen het licht en de warmte op de muur en accentueren als een moderne arcade de toegang tot het gebouw, zoals wimpers de ogen omlijsten.”

“Binnen is het gebouw in verschillende zones georganiseerd. Aan de noordzijde zijn de representatieve ruimten, de kantine en de kantoorruimte voor de ambassadeur gesitueerd. Aan de zuidzijde liggen, rond een kern van ondersteunende functies, de open en gesloten werkplekken en vergaderruimtes voor de medewerkers.”

“De centrale hal, het sociale en representatieve hart van het gebouw, verbindt deze zones met elkaar en is een vitaal onderdeel van de ruimtelijke organisatie geworden. Heel klassiek is hier een theatrale trap geplaatst, aangelicht met diffuus (zuidelijk) bovenlicht en met doorzicht tussen de open treden.”

“De combinatie van de royale trap en de patio, waar de meest representatieve en sociale ruimten zich omheen wikkelen, verrijkt het hart van het gebouw met een reeks levendige perspectieven”, aldus Rudy Uytenhaak Architectenbureau.

Maximale kansen voor daglicht
De duurzaamheidambities komen op verschillende manieren tot uitdrukking, zegt het bureau. “Behalve in de compacte hoofdopzet en de oriëntatie van open en dicht met maximale kansen voor daglicht tot diep in het gebouw, ook in het dak met de PV-panelen en de voor Australië nog wel urgentere zorgvuldige en bewuste omgang met water.”

“Het regenwater wordt bovenop het gebouw opvangen in een grijswatertank. Voor de patio is een watervlak gerealiseerd, dat niet alleen bijdraagt aan de koeling van het gebouw en spiegeling van daglicht naar het plafond, maar deze buitenruimte tegelijkertijd ook meer binnen de beveiligde schil trekt. Zo is ook dit een beschutte en bruikbare ruimte geworden.”

Andere nieuwsberichten

Kantoor van staal voor MCB International

2 uur geleden

Park Zomerhuis geeft publieke ruimte terug aan Stekene, België

3 uur geleden

Geometrie en ruwe materialen voor De Biertuin in Amsterdam West

Vandaag, 12:00

Foto's + video: LUMA Arles

30 juli, 3:00

Nieuwe editie Folly Art Norg van start

30 juli, 10:31

Alliander: snelheid van energietransitie moeilijk bij te houden

30 juli, 9:01

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

29 juli, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

29 juli, 9:14

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

28 juli, 10:37

Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst geplaatst

28 juli, 9:58
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan