Copyright: Het nieuwe a.s.r. hoofdkantoor. Team V Architectuur
Copyright: Hoog atrium. Team V Architectuur
Copyright: De nieuwe entree. Team V Architectuur
Copyright: oude entree. Team V Architectuur
Copyright: Trap in het hoge atrium. Team V Architectuur
Copyright: Schematische weergave dubbele gevel. Team V Architectuur
Copyright: Gevel tijdens de bouw. Team V Architectuur
Copyright: Gevel tijdens de bouw. Team V Architectuur
Copyright: Hoge atrium tijdens de bouw. Team V Architectuur
Copyright: Principeschema's. Team V Architectuur
Copyright: Gevelfragment. Team V Architectuur
Copyright: Het nieuwe a.s.r. hoofdkantoor. Team V Architectuur
Copyright: Hoog atrium. Team V Architectuur
Copyright: De nieuwe entree. Team V Architectuur
Copyright: oude entree. Team V Architectuur
Copyright: Trap in het hoge atrium. Team V Architectuur
Copyright: Schematische weergave dubbele gevel. Team V Architectuur
Copyright: Gevel tijdens de bouw. Team V Architectuur
Copyright: Gevel tijdens de bouw. Team V Architectuur
Copyright: Hoge atrium tijdens de bouw. Team V Architectuur
Copyright: Principeschema's. Team V Architectuur
Copyright: Gevelfragment. Team V Architectuur

Dubbele glasgevel maakt gebouw lichter en zuiniger

3 februari 2014, 15:44
Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht ondergaat een grootscheepse renovatie. Een belangrijke ingreep door Team V Architectuur is de plaatsing van een nieuwe glazen gevel met een zaagtandconstructie. De dubbele glasgevel laat licht tot diep in het gebouw dringen en vermindert het energieverbruik.

De strategie van Team V bij de renovatie is om te behouden wat goed is en te vernieuwen wat naar de maatstaven en wensen beter kan. Het donkere en gesloten gebouw – een van de grootste kantoorgebouwen uit de jaren zeventig – wordt volledig gestript en voorzien van een glazen dubbele gevel.

Gevarieerd gevelbeeld
De nieuwe gevel geeft het hoofdkantoor een transparante uitstraling en laat het daglicht tot ver op de kantoorvloeren reiken. Het gevelbeeld krijgt een gevarieerde uitstraling met een zaagtandconstructie. Die bestaat uit verticale glasstroken in witte aluminium cassettes van 1,8 meter breed en 4,2 meter hoog.

Door de hoek van het glas per verdieping te wisselen, behoudt Team V de oorspronkelijke horizontale geleding van het gebouw. De dubbele gevel draagt bij aan een verlaging van het energieverbruik, doordat hij in de zomer werkt als warmtebuffer en in de winter als isolatie tegen de kou.

Spouw met buitenklimaat
Voor de efficiëntste energiehuishouding hebben alleen de zonbelaste gevels een dubbele huid; de noordgevels zijn extra geïsoleerd met drievoudige beglazing. Bij niet-representatieve ruimtes, zoals installatieruimtes, is gevelbeplating toegepast. Hierin zijn nestkastjes verwerkt.

Het in kozijnen gevatte dubbelglas vormt een thermische lijn; het buitenblad is van enkel glas, waardoor in de spouw een buitenklimaat heerst. Aan de vleugeleinden en rond de kern van het gebouw is het buitenblad op grotere afstand geplaatst, waarmee Team V wintertuinen en atria heeft gecreëerd. De inmiddels volgroeide vegetatie rond het gebouw wordt in het atrium opgenomen.

Ter plaatse van de – hoog uitgevoerde – atria en wintertuinen wijkt de gevel af van de standaardmaat. De zaagtand is hier 3,6 in plaats van 1,8 meter breed en wisselt niet per verdieping van richting. De ruimtes voor ontspanning worden daarmee gemarkeerd door hoge glaspartijen.

Binnenklimaat
In het gevelontwerp is op intelligente wijze het ventilatiesysteem geïntegreerd. De schuine vlakken scheiden inkomende en uitgaande luchtstromen. De uitgaande lucht wordt gereguleerd door het gebouwbeheersysteem.

In de spouw zijn, tegen het binnenblad aan, zonwerende lamellen geplaatst. De zonnewarmte kan zo direct worden weggevoerd door het ventilatiesysteem. Bovendien is de zonwering in de spouw eenvoudig te onderhouden. Ook de lamellen worden bediend door het gebouwbeheersysteem.

De buitenzonwering fungeert niet als lichtwering. Daartoe zijn aan de binnenkant van de gevels, ook aan de noordzijde, transparante, lichtwerende rolgordijnen geplaatst. Deze kunnen door de werknemers worden bediend.

Om de gebruiker verdere eigen invloed op het binnenklimaat te beiden, zijn in de binnenste gevel te openen ramen opgenomen. Een begrenzer voorkomt dat mensen de spouw betreden. In de noordgevel zijn de korte delen van de zaagtand handmatig te openen voor ventilatie.

Efficiëntere indeling
De renovatie maakt het gebouw niet alleen opener en energiezuiniger, maar geeft het ook efficiëntere indeling. Met 2.800 flexibele werkplekken is er ruimte voor 4.000 medewerkers. De opgave omvat naast de renovatie van het kantoorgebouw ook de bouw van een nieuw ondergronds vergadercentrum en het ontwerp van een nieuwe entree, restaurant en kantoorvloeren. Het project beslaat circa 84.000 vierkante meter BVO.

Andere nieuwsberichten

Herontwikkeling winkelcentrum De Aarhof in Alphen dichterbij

52 minuten geleden

Woningbouwproject Kop van Hoog in Zwolle opgeleverd

1 uur geleden

Herontwikkeling Fluor-terrein tot Elements Haarlem van start gegaan

Gisteren, 15:52

Toren in centrum Rotterdam als een woonerf op hoogte

Gisteren, 12:02

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor bodemenergie

3 uur geleden

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

Gisteren, 16:04

Pakhuis de Zwijger start serie over gezonde leefomgeving in steden

Gisteren, 10:50

‘Doelstellingen flexwoningen lang niet gehaald’

Gisteren, 09:38

Video: rechtbank Amsterdam

7 mei, 10:46

Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

7 mei, 9:11
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan