Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel
Copyright: Tata Steel

Hoge BREEAM-scores voor ontwerp Lely Campus

18 december 2013, 16:42
Advertorial
Onlangs heeft de Lely Groep haar nieuwe bedrijfscomplex langs de A20 bij Maassluis in gebruik genomen. Hoge BREEAM-certificaten zijn al behaald voor het ontwerp van ConsortArchitects; nu bevindt men zich in het traject voor BREEAM-certificering van het gerealiseerde project. De bijzonder duurzame Lely Campus oogt industrieel met vliesgevels en stalen gevelbekleding.

De Lely Groep, een onderneming die hightech producten en diensten voor de agrarische sector levert, wilde de verspreid liggende bedrijfslocaties samenbrengen op een plek. Het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects kreeg de opdracht voor het ontwikkelen van een masterplan, het tekenen van een ontwerp en het voeren van de bouwdirectie.

Lely Campus
Samen met een team van gespecialiseerde adviseurs heeft het architectenbureau een integraal ontwerp gemaakt; met plein06 landschapsarchitecten heeft ConsortArchitects het masterplan getekend. De bestaande productielocatie in Maassluis is uitgebreid tot een Lely Campus.

Er is een zogenoemd ‘Lely-eiland’ gecreëerd, dat heeft gezorgd voor een verantwoorde inpassing in het gebied. Hierop zijn alle gebouwen, inclusief hoofdkantoor, R&D-faciliteiten en de productiehal in een logistiek heldere configuratie gerealiseerd. Het complex omvat 33.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak.

Stalen puntprofielen
Het kantoorgebouw bestaat uit een overwegend wit hoofdvolume met twee langgerekte vleugels, die boven het maaiveld zijn getild. De vleugels hebben grote glasgevels, waarachter de boutloze staalconstructie zichtbaar is. De enorme stalen vakwerken van tien bij tachtig meter maken overspanningen van 36 meter mogelijk, waardoor expeditieverkeer onder de kantoren door kan rijden.

Het kantoor is de schakel tussen de bestaande en de nieuwe productiefaciliteit. De gevels van de nieuwe productiehal zijn uitgevoerd in sterk isolerende stalen sandwichpanelen en bekleed met puntprofielen in Colorcoat Prisma. ConsortArchitects koos voor deze uitvoering vanwege de industriële uitstraling. De horizontaal geplaatste puntprofielen accentueren de lijnen van het polderlandschap.

De keuze voor de gevel is niet alleen door esthetiek ingegeven; de maatwerkgevel heeft nog twee voordelen. Door het ontwerp is er minder restmateriaal ontstaat: de afmetingen sluiten exact aan op de dimensies van de gevel. Daarnaast wordt er bespaard op de bouwtijd, omdat er in het werk minder aanpassingen nodig zijn. In de stalen gevel zijn trouwens eenvoudig verblijfsruimten geïntegreerd voor vleermuizen en gierzwaluwen.

De architecten wilden het complex een industriële uitstraling geven, bij wijze van contrast met de natuurlijke omgeving en het feit dat het zo’n duurzaam gebouw is. Voor de Lely Groep, die actief is in de agrarische sector, is het vanzelfsprekend om duurzaamheid breed na te streven. Dat loopt van een zorgvuldige omgang met het milieu tot een duurzame bedrijfsvoering en goede werkomgeving voor de medewerkers. Juist omdat het zo vanzelfsprekend is, hoefde die duurzaamheid zich niet letterlijk in de architectuur niet te tonen.

Duurzaamheidpunten
Bij het duurzaam ontwerpen neemt ConsortArchitects bij voorkeur BREEAM als leidraad; dit systeem beoordeelt duurzaamheidprestaties integraal en geeft zodoende een zeer compleet beeld. Het architectenbureau heeft in het ontwerp dan ook rekening gehouden met uiteenlopende zaken als locatiekeuze, bouwconstructie, technische installaties, terreininrichting en materiaalgebruik.

De keuze voor Colorcoat Prisma van Tata Steel heeft vanwege ‘de onderbouwde herkomst van het materiaal’ een ‘exemplary performance credit’ opgeleverd. Staal is een keer op keer, zonder kwaliteitsverlies, recyclebaar materiaal. Daarbij heeft Colorcoat Prisma een lange levensduur en vraagt het minimaal onderhoud.

Andere duurzame keuzes voor de Lely Campus zijn bijvoorbeeld een dubbel grondgebruik met parkeerplekken en een dakpark op de fabriekshal. De hal heeft ruimschoots binnenvallend daglicht en een laag energieverbruik. Aan de binnenzijde van het dak is een trapeziumprofiel toegepast in Colorcoat PE15 in de witte kleur RAL9010. Hierdoor wordt het aanwezige licht extra gereflecteerd en is minder kunstlicht nodig.

De campus is verder voorzien van een WKO-opslag, die is gekoppeld aan de asfaltverwarming van het parkeerdek. Het ontwerp van het kantoorpand heeft het certificaat BREEAM 'Excellent', het ontwerp van de fabriekshal BREEAM ‘Outstanding’ behaald. Momenteel bevindt het gerealiseerde project zich in het traject voor certificering, waarbij gestreefd wordt naar het hoogst haalbare niveau: BREEAM 'Outstanding'.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan