Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter

Modern woonhuis binnen de grenzen

12 december 2013, 17:36
Geflankeerd door twee historische panden springt de volglazen gevel van een moderne woning in het oog. Wiel Arets Architects heeft het zogenoemde V’ House in Maastricht ontworpen voor een echtpaar dat auto’s verzamelt.

Vanuit de gemeente geldt de eis dat alle nieuwbouw binnen de envelop van de bestaande bebouwing blijft. Wiel Arets Architecten heeft daarom de gevel van het V’ House aan de bovenzijde afgeschuind. Een driehoekig vlak strekt zich nu tussen het schuine dak van de buren en de buitenmuur van het andere buurpand.

Glazen façade
Glas en in het werk gestort beton kenmerken de woning. Het huis heeft een groot oppervlak – in totaal 530 vierkante meter – maar is gebouwd op een lange en smalle kavel. Het architectenbureau heeft vides aangebracht om te zorgen dat er natuurlijk licht in het gehele interieur kan vallen.

Twee grote schuifdeuren, naar links of rechts openend, geven toegang tot het pand. Als beide opzij zijn geschoven is er doorgang voor de auto’s. Uit veiligheidsoverwegingen hebben de deuren geen grepen of sloten, maar worden ze op afstand bediend met een smartphone.

Met het oog op de privacy van de bewoners is de glazen façade voorzien van een stippenpatroon. Dit neemt in een gradiënt verder af naar de hogere verdiepingen en geeft op afstand het beeld van geplooide gordijnen. Echte gordijnen in het interieur dragen verder bij aan een verminderd doorzicht.

Snelle en trage route
De woning is niet georganiseerd volgens de gewoonlijke stapeling van verdiepingen, maar rond de circulatie. Er is een snelle en een trage weg die door de woning voert en ruimten verbindt. Een luie trap leidt vanaf de begane grond naar de ruime woonkamer, die via een kleine helling is verbonden met de keuken en eetruimten.

Een ‘snel’ trappenhuis doorkruist de volledige hoogte van het pand en zorgt, samen met een platformlift, voor een directe verticale verbinding van alle leefruimten. Boven eindigt de ‘snelle’ route bij de toegang tot het uitgestrekte dakterras, waar de bewoners een panoramisch uitzicht Maastricht hebben.

Zwevend volume
De woonkamer is opgehangen aan twee I-profielbalken, die aan de achterzijde van de woning de ruimte tussen dragende baksteenmuren overspannen. Vanaf deze balken lopen stalen trekstangen van 5 x 10 centimeter door de nagenoeg geheel glazen gevel van de woonkamer, waardoor het volume boven de Aston Martins kan zweven. Voor privacy is het glas hier voorzien van een sterk reflecterende coating, waarvan de tint afhankelijk is van het seizoen en de hoek van de zon.

De woning wordt verwarmd en gekoeld met behulp van betonkernactivering in de vloeren en plafonds. Bergruimten zijn verwerkt in de circulatiegebieden en verdelen en definiëren de ruimtes. Doordat de bergruimten vloeiend zijn verwerkt in het interieur, behoudt V’ House flexibiliteit en openheid in gebruik.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

2 uur geleden

Nieuw Certosa Initiative neemt bezit van industriële hal tijdens Milan Design Week

25 mei, 5:51

‘Zouden gevels op een gegeven moment ook zuurstof kunnen produceren?’

25 mei, 5:28

NL Architects, Bureau B+B en Christoph Wassmann winnen prijsvraag Sunken City

25 mei, 4:38

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt

45 minuten geleden

Woonminister De Jonge sluit bouwen op terpen en palen niet uit

3 uur geleden

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

4 uur geleden

Tentoonstelling over collectief wonen in Delft

25 mei, 11:49

Design District strijkt weer neer in de Van Nellefabriek in Rotterdam

25 mei, 11:26

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

25 mei, 9:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan