Ontwerp Ahoy door kraaijvanger
Ontwerp kunstenpand Plein op Zuid (kraaijvenger/De Zwarte Hond)
Bus- en metrostation Zuidplein (kraaijvanger/Karres en Brands)
Plein op Zuid (kraaijvanger/Karres en Brands)
Plein op Zuid (kraaijvanger/Karres en Brands)
Ontwerp Ahoy door kraaijvanger
Ontwerp kunstenpand Plein op Zuid (kraaijvenger/De Zwarte Hond)
Bus- en metrostation Zuidplein (kraaijvanger/Karres en Brands)
Plein op Zuid (kraaijvanger/Karres en Brands)
Plein op Zuid (kraaijvanger/Karres en Brands)

Plannen Hart van Zuid Rotterdam gepresenteerd

1 november 2013, 13:41
Vrijdag zijn de plannen voor de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam gepresenteerd. Tot de ingrepen behoren een uitbreiding van Ahoy en een nieuw plein met een cultuurgebouw. Voor de realisatie is een bedrag van 330 miljoen euro en een looptijd van twintig jaar uitgetrokken.

De aanbesteding is gewonnen door een combinatie onder leiding van Ballast Nedam. Supervisor en architect van Hart van Zuid is kraaijvanger, Karres en Brands Landschapsarchitecten ontwerpt de openbare ruimte en De Zwarte Hond is aangesteld voor het kunstenpand met bibliotheek en theater. Het project moet het gebied in Rotterdam-Zuid een kwaliteitsimpuls geven, zorgen voor extra banen en betere voorzieningen voor de bewoners.

Ballast Nedam heeft in haar visie een eindbeeld op hoofdlijnen voor ogen, waarin verbinden en ontmoeten centraal staan. “Bewoners, bezoekers, en ondernemers krijgen een actieve rol in het invullen van de plannen, die de komende twee jaar worden uitgewerkt”, melden de gemeente Rotterdam en het bouwbedrijf.

“Een geleidelijke transformatie van Hart van Zuid is leidend waardoor de visie toekomstbestendig en voldoende flexibel is om in te spelen op veranderende omstandigheden en marktontwikkelingen de komende decennia.”

Vernieuwde Gooilandsingel
Een vernieuwde Gooilandsingel wordt de verbindende schakel binnen het gebied, aldus de betrokken partijen. “Aan deze autoluwe Gooilandsingel is een nieuw dynamisch stadsplein bedacht, Plein op Zuid, dat een belangrijke ontmoetingsfunctie voor het gebied krijgt. Rond dit plein en de verbindende autoluwe promenade krijgen belangrijke functies en publiekstrekkers zoals een kunstenpand en zwembad een uitnodigende plek.”

“Bij dit kunstenpand is ruimte voor terrassen en een open podium. In het huidige deelgemeentekantoor wordt een nieuw zwembad voor Charlois gerealiseerd. Op de begane grond is ruimte voor horeca en publieksvoorzieningen. De kwalitatief hoogstaande buitenruimte nodigt passanten uit om het Plein op Zuid te bezoeken en er te verblijven.”

Ahoy
Ook Ahoy en omgeving worden fors uitgebreid. Voor het evenementencomplex zijn een nieuw congrescentrum, hotel, bioscoop en muziekhal met een capaciteit van zevenduizend bezoekers gepland. “Hierdoor ontstaat een multifunctioneel complex van internationale allure dat past in de langjarige strategie van Ahoy”, aldus de gemeente en bouwer.

“Deze kwaliteitsimpuls levert een fors aantal extra banen en meer bezoekers op voor geheel Rotterdam. De entree van Ahoy wordt logischer verbonden met het metrostation en het nieuwe Plein op Zuid. Hierdoor versterken de aanwezige voorzieningen elkaar.”

“Het huidige bus- en metrostation krijgt een efficiëntere en gebruiksvriendelijkere inrichting en routing. Dit levert een betere aansluiting op het Plein op Zuid en het winkelcentrum op. De opzet is uitnodigend en gastvrij. Fiets- en wandelroutes in het gebied krijgen een logischere opzet. Met een fietsenstalling voor 800 fietsen worden het gebruiksgemak en de openbare ruimte flink verbeterd.”

Winkelcentrum Zuidplein
In de visie van Ballast Nedam krijgt het winkelcentrum Zuidplein, het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland, een betere aansluiting op de Gooilandsingel. “Vanaf het stadsplein worden het winkelcentrum en het OV-knooppunt toegankelijk gemaakt met een beeldbepalende, trap die werkt als een informele tribune aan de rand van het plein.”

“Het complex krijgt voorzieningen waardoor het aanbod wordt verbreed en uitnodigt tot langer verblijf. Ballast Nedam streeft er naar dat de verbinding tussen het bus- en metrostation en het Ikazia- ziekenhuis ook buiten winkeltijden veiliger en comfortabeler wordt.”

Het plan levert volgens de gemeente en Ballast Nedam structureel ruim driehonderd extra banen op voor Rotterdam-Zuid. De plannen zullen de komende twee jaar verder worden uitgewerkt Na deze twee jaar starten als eerste de nieuwbouw van het zwembad Charlois en de renovatie van beurshallen van Ahoy.

Andere nieuwsberichten

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

Gisteren, 15:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

Gisteren, 15:15

Volglazen kantoorgebouw met ferme luifels

Gisteren, 11:26

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

Gisteren, 17:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

Gisteren, 16:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan