Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts

Brains Unlimited Maastricht officieel geopend

29 oktober 2013, 16:08
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag Brains Unlimited Maastricht geopend. In het complex wordt onderzoek verricht naar het functioneren van het menselijk brein. Het ensemble van gebouwdelen is ontworpen door Wiegerinck architectuur stedenbouw en Arup.

Brains Unlimited is het eerste gerealiseerde project binnen de Maastricht Health Campus, waar wetenschap, bedrijfsleven en onderwijs met elkaar worden gecombineerd. In het nieuwe complex bevinden zich laboratoria, kantoren, leslokalen en een auditorium. Ook is er een scannerlab met hoogwaardig onderzoeksapparatuur.

Het ensemble is ontworpen volgens het principe eenheid binnen verscheidenheid. De gebouwen variëren op subtiele wijze in kleur, materialisatie en compositie. Zo kenmerkt het zuidelijk bouwblok door uitstekende donkergrijze prefab betonnen banden en in twee kleuren rood geëmailleerd glas, terwijl het noordelijk blok wordt gevormd door delen van geolied Accoya-hout.

Intermediair
Een afzonderlijk gebouw van één verdieping hoog vormt de entree van het ensemble. “Dit gebouw vormt het intermediair tussen de centrale hal en Scannerlab. Het entreegebouw heeft een terughoudende, abstracte vormgeving, bestaande uit aluminium banden en structureel glas die met kit aan elkaar verbonden zijn”, vertelt Wiegerinck.

“De centrale hal vormt op zijn beurt de koppeling tussen bouwdeel A en B; een voeg tussen de twee bouwdelen. Het is een transparant vormgegeven volume bestaande uit een ranke aluminium vliesgevel met glas. Ontvangst en receptiefunctie bevinden zich in dit volume.”

“De fysieke koppeling tussen bouwdeel A en B wordt gemaakt middels een drietal boven elkaar gelegen loopbruggen die de transparantie van de centrale hal intact houden. Deze hal vormt hiermee het synergetisch knooppunt waar alle bloedgroepen elkaar ontmoeten. Auditorium, espressobar, receptie, onder wijsruimtes, pantry’s en sanitaire ruimtes zijn alle opgenomen in de hal”, aldus Wiegerinck.

Duurzaamheid
Duurzaamheid vormt integraal onderdeel van het ontwerpconcept, meldt het bureau, dat de opdracht als ‘total engineer’ met Arup heeft uitgevoerd, verder. “Als eerste is een aantal passieve bouwkundige maatregelen genomen”, zegt Wiegerinck.

“In de gevel is vaste bouwkundige horizontale en verticale zonwering opgenomen om bij de oost-, west- en zuidgevel de directe warmtelast van de zon te weren. Hiermee wordt bespaard op benodigd koelvermogen enerzijds en blijft vrij uitzicht voor de gebruiker gegarandeerd anderzijds.”

“Ook de keuze voor een kolom- en balkvrije overspanning is op levenscycluskosten beoordeeld. De overige gevelmaterialen (glas en verduurzaamd hout) zijn geselecteerd op hun milieubelasting en onderhoud.”

Installatietechnisch is ook een aantal energiebesparende maatregelen genomen, waaronder warmteterugwinning uit de koeling van de MR-apparatuur en CO2-sturing van ventilatie. Voor het project was een BREEAM-NL ‘bespoke’-traject ingezet om het label Very Good te halen. In de ontwerpfase is dit gerealiseerd.

Gerelateerde projecten

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

4 uur geleden

Winnaars Archiprix 2020 bekend

Vandaag, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

Vandaag, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

Gisteren, 16:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 uur geleden

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

Vandaag, 09:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

Vandaag, 09:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

Gisteren, 09:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

Gisteren, 09:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan