Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten
Copyright: atelier PRO architekten

Ingrijpende vernieuwing voor Edith Stein College

7 oktober 2013, 11:49
Afgelopen donderdag is het contract voor de vernieuwbouw van het Edith Stein College in Den Haag ondertekend. Een flink deel van het uit 1931 stammend gebouw wordt afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Door de compacte opzet van dit gedeelte ontstaat ruimte op de kavel voor onder andere sport en spel, tuinieren en buiteneducatie.

Dat meldt atelier PRO architekten, dat de Design &
Build-opdracht samen met bouwer Heijmans heeft gewonnen. Het voormalige R.K. Meisjes Lyceum Louis Couperusplein, ontworpen door architect H.J.W. Thunnissen kampt volgens het Haagse architectenbureau met functionele gebreken.

De kapel en annex blijven behouden, de rest wordt gesloopt en vervangen door een nieuw volume en een zwevend middendeel. “Uit eerste studies bleek dat het verdiept aanleggen en integreren van de gymzaal met de nieuwbouw een zo compact mogelijk bouwvolume oplevert. Bovendien zijn de gymzalen dan onderdeel van de school”, egt atelier PRO.

“De nieuwe onderwijsafdelingen sluiten aan op de mooiste ruimte en het nieuwe hart van de school: de aula. Deze wordt ondergebracht in de bestaande kapel van Thunnissen, die behouden blijft en geïntegreerd wordt met de nieuwbouw.”

“De verschillende afdelingen voor achtereenvolgens HAVO /VWO, MAVO en onderbouw zijn nooit verder dan anderhalve trap van deze aula verwijderd. Daarmee wordt de mooiste ruimte van het bestaande gebouw de centrale ‘schatkamer’ van het toekomstige complex.”

“Door zijn koppeling met de kantine is de aula geschikt als bijeenkomstruimte voor bijvoorbeeld voorstellingen en feesten. De transparante vormgeving maakt van de kantine een feestelijke foyer voor de aula. De aula beschikt over een tribune voor theater, een meubel dat uitmondt in het medialokaal, dat eveneens gebruikt kan worden als regiekamer.”

Logistieke verkeersstromen
“De afwikkeling van de logistieke verkeersstromen door het gebouw is een belangrijk ontwerpuitgangspunt geweest. Om deze stromen van en naar het gebouw beter te geleiden(fietsende leerlingen worden nu om het gebouw heen naar de achterkant geleid) krijgt de school een grote poort of doorgang op de as van het Louis Couperusplein.”

“Zo kunnen leerlingen komend vanaf de Mauritskade, gelijk doorstromen naar het nieuw aan te leggen groene speelplein aan de zuidzijde. Het volume boven de poort fungeert als een verbindende brug: een intermediair tussen de nieuwbouw en de kapel. Dit gebouwdeel krijgt een transparante uitstraling. Onder meer de kantine wordt hierin gehuisvest.”

“Met het introduceren van de poort ontstaat een duidelijk stedenbouwkundig markeerpunt aan het einde van de as van het Louis Couperusplein. Ook het gebouwdeel met de oude entree van de school blijft gehandhaafd. De oorspronkelijke entree fungeert als formele entree voor bezoekers en ouders en als avondentree voor de gymzaal. ’s Nachts wordt de doorgang afgesloten met een sierhek.”

Evenwicht met de omgeving
In de architectuur is gezocht naar evenwicht met de omgeving, zegt atelier PRO. Bakstenen reliëfs, die zijn ontleend aan omliggende gebouwen in Haagse School-stijl, bepalen het gevelbeeld. “De bestaande kapel behoudt in het beeld de hoofdrol in het nieuwe ensemble van oudbouw en nieuwbouw”, vervolgt het bureau.

“Gekeken wordt naar hergebruik van verschillende onderdelen uit het te slopen deel. Fraaie plaquettes en steentableaus zullen op nieuwe posities worden hergebruikt. Daarnaast kunnen bestaande karakteristieke tegelvloeren en glas in loodramen gehandhaafd blijven.”

Andere nieuwsberichten

Common Affairs ontwerpt cultureel complex Hoogeveen

17 januari, 3:06

Uitbreiding als aanvulling en contrast bestaande school

17 januari, 1:40

Architectenweb Podcast | TechArchitect – Gesprek met Floor Arons over projecten uitwerken in BIM

17 januari, 12:00

Nieuw glazen dak bekroont Nationale Bank van België

17 januari, 10:42

Kijktip: Terug naar de Akbarstraat

17 januari, 3:52

BNA Make Happen!-avond in teken van duurzame doelen VN

17 januari, 11:31

'Hoekse Lijn valt 175 miljoen euro duurder uit'

17 januari, 9:24

Steeds minder parkeerplekken bij nieuwbouwwoningen

16 januari, 4:11

Commissie Bos: meer woningen nodig voor thuiszorg ouderen

16 januari, 9:47

'Gemeenten weren buitenstaanders vanwege woningnood'

16 januari, 9:07
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan