Copyright: Voorstel nieuw skatepark Westblaak ( Shift)
Copyright: Voorstel nieuw skatepark Westblaak ( Shift)
Copyright: Voorstel sportpark Binnenrotte ( Shift)
Copyright: Voorstel sportpark Binnenrotte ( Shift)
Copyright: Voorstel sportpark Binnenrotte ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Voorstel nieuw skatepark Westblaak ( Shift)
Copyright: Voorstel nieuw skatepark Westblaak ( Shift)
Copyright: Voorstel sportpark Binnenrotte ( Shift)
Copyright: Voorstel sportpark Binnenrotte ( Shift)
Copyright: Voorstel sportpark Binnenrotte ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)
Copyright: Opening tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut ( Shift)

Shift: "Sportvoorzieningen in stad moet je hybridiseren"

30 september 2013, 18:27
Afgelopen week opende in Het Nieuwe Instituut de kleine tentoonstelling Studio Sport. De afgelopen twee jaar heeft Shift ontwerpend onderzoek gedaan naar manieren om sportfaciliteiten beter te integreren in de openbare ruimte. In de tentoonstelling presenteert het bureau zes casestudies – waarvan onderdelen mogelijk realiteit worden.

Tekst Michiel van Raaij

In het stedelijk landschap lijden sportfaciliteiten momenteel onder ‘vereilandisering’
en ‘verinterieurisering’, stelt architect Harm Timmermans van Shift. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog waren sportvoorzieningen nog vaak opgenomen in stedelijke bouwblokken. Maar in de periode na de oorlog werden ze steeds vaker verdrongen naar de rafelranden van de stad.

Juist in het naoorlogse Nederland werd sport door de overheid echter ook omarmd: sport zou de burger verheffen, gezond houden en daarbij de sociale cohesie bevorderen. Timmermans legt uit dat deze idealen echter samengingen met een verlangen om via sport letterlijk aan de stad te ontsnappen. Met de modernistische functiescheiding – wonen, werken, recreëren – verdwenen de sportvoorzieningen uit het oog van de ruimtelijk ontwerpers.

Uitzonderingen daargelaten hebben beleidsmakers binnen de ruimtelijke ordening nog altijd een blinde vlek voor sport, vindt architect Oana Rades. Twee jaar geleden diende Shift daarom een onderzoeksvoorstel in bij het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie (toen natuurlijk nog anders geheten) en dit werd gehonoreerd. Voortbouwend op bestaand onderzoek naar de plek van sport in de stad, richtte het architectenbureau zijn ontwerpend onderzoek op de ontwikkeling van een toolbox om sportvoorzieningen beter te integreren in de openbare ruimte.

Zes casestudy’s
Om het ontwerpend onderzoek te gronden in de praktijk vroeg Shift de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Amsterdam om casestudy’s voor te stellen. “We boden ze een gratis ontwerp aan”, vertelt Rades: “Daar werd natuurlijk enthousiast op gereageerd.” In totaal heeft het bureau zes casestudy’s uitgewerkt. Een deel hiervan blijft vrij dicht bij de door de betreffende gemeente gestelde vraag, legt architect Thijs van Bijsterveldt uit, anderen zijn wat meer ‘unsolicited’.

Het voorstel om de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam op de dagen dat er geen markt is met allerlei bewegende delen te transformeren tot een enorm sportpark, is een voorbeeld van zo’n ‘unsolicited’ casestudy. Zulke plannen zijn vooral bedoeld om de mogelijkheden te schetsen, legt Van Bijsterveldt uit: met bewegende delen is de openbare ruimte op verschillende momenten op verschillende manieren te gebruiken.

In iedere casestudy heeft Shift een ander ontwerpinstrument op zijn toepasbaarheid getoetst. Op de groenstrook naast De Peperklip in het Rotterdamse Feijenoord verbindt een lange pergola ‘formele’ sportvelden met een sporthal met ‘multipleinen’. Zo vormen de verschillende onderdelen van het sportpark een architectonische eenheid en worden ze op elkaar betrokken. Maar de pergola zelf kan in de ogen van de architecten ook allerlei andere functies vervullen. Door een veldje alleen al een dak te geven - niet meer - is het in het Nederlandse klimaat al veel vaker te gebruiken. Ook kan er in de pergola verlichting opgenomen worden om de dagen kunstmatig te verlengen.

Intensivering en verbreding
Thema’s die in alle casestudy’s terugkomen zijn die van de programmatische intensivering en programmatische verbreding. Door de sportfaciliteiten technisch te verbeteren – door toevoeging dak en kunstlicht, door toepassing van kunstgras, etcetera - kunnen ze intensiever gebruikt worden en kan het aantal velden verminderd worden.

Hoe deze strategie uitpakt bij een traditioneel opgezet sportcomplex heeft Shift onderzocht in de Haagse wijk Escamp. Bij deze casestudy zet het bureau de bovendien hoogteverschillen in het landschap in om natuurlijke lopers en tribunes te maken. Andere casestudy’s betreffen Beach City bij het havenhoofd van Scheveningen en de Amsterdamse Sportas haaks op de Zuidas.

Skatepark Westblaak
Voor het Rotterdamse skatepark Westblaak heeft Shift tenslotte een ontwerp gemaakt voor een skatepark dat niet meer uit individuele sportvoorzieningen bestaat, maar dat daadwerkelijk geïntegreerd is in de openbare ruimte. Door de rand van dit skatepark verschillende profileringen mee te geven, kan het door meer groepen gebruikt worden. Lange banken voorzien de werknemers van de omringende kantoorgebouwen in hun lunchpauze bijvoorbeeld van een zitplaats.

Tijdelijke kunstwerken, waar ook op geskate kan worden, verbinden het skatepark met de cultuur in de wijk eromheen – De Witte de Withstraat, Boijmans van Beuningen, Het Nieuwe Instituut en de Kunsthal liggen op steenworp afstand. “Om sportvoorzieningen te integreren in de openbare ruimte, moet je deze hybridiseren”, van Van Bijsterveldt de visie van Shift samen.

Vervolg?
In betrekkelijk korte tijd heeft Shift een indrukwekkend onderzoek uitgevoerd. Van de casestudy’s zal er geen uitgevoerd worden zoals deze door het bureau is getekend, maar met de ontwikkelde concepten is Shift er wel in geslaagd met alle betrokken gemeenten en enkele sportverenigingen een vruchtbare dialoog op te bouwen. Deze dialoog lijkt ertoe te leiden dat onderdelen van de plannen uitgevoerd zullen worden. Aan de ontwikkelde concepten is behoefte.

Bij sommige van deze plannen zit Shift met wel drie verschillende wethouders om tafel. Nu de concepten zijn ontwikkeld, moet het bureau laten zien dat het deze door de bestuurlijke realiteit heen kan trekken, en tot realiteit kan maken.

Sportspace.eu
Om onderzoek naar de integratie van sport in de openbare ruimte, voor iedereen die bij het ontwerp van sportvoorzieningen betrokken is beschikbaar te stellen, heeft Shift de verschillende casestudy’s samen met een serie voorbeeldprojecten gedocumenteerd in een website: www.sportspace.eu

De website is een gezamenlijk initiatief van Shift en NOC*NSF, en is een open platform waarvoor iedereen projecten kan aandragen.

Andere nieuwsberichten

Civic Architects – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2019

Gisteren, 16:17

‘Levende’ brug als verbinding over het IJ

Gisteren, 15:26

Recreatiewoningen geïntegreerd in centrum Zoutelande

Gisteren, 14:44

Een kast van gekoesterde collecties

Gisteren, 11:45

Timmermans: roer radicaal om voor Green Deal

17 minuten geleden

Stefan Bödecker nieuwe voorzitter BNSP

Gisteren, 17:07

'Bezwaar tegen windmolenpark vrijwel zinloos'

Gisteren, 09:40

Stedennetwerk luidt de noodklok om financiën

Gisteren, 09:25

Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

13 september, 2:43

Topman KLM geen voorstander van Schiphol in zee

13 september, 10:11
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan