Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit
Copyright: grafie René de Wit

Nieuwe functie voor Rotterdamse Superkubus

27 augustus 2013, 10:51
Sinds deze zomer heeft de zogenaamde Superkubus van Piet Blom in Rotterdam een nieuwe functie. Het gebouw, onderdeel van het beroemde complex met kubuswoningen, dient nu als onderkomen voor twintig gedetineerden in de laatste fase van hun detentie. Personal Architecture heeft de 1200 vierkante meter omvattende ruimtes voorzien van een nieuw centraal element.

De inhoud van de Superkubus, die sinds de oplevering in 1982 meer niet dan wel in gebruik is geweest, komt overeen met die van vijftien gangbare kubuswoningen. Opvallend kenmerk van het enigszins verscholen liggende bouwwerk is volgens Personal Architectural het contrast tussen de verschillende bouwlagen.

“De begane grond en eerste verdieping ogen kleinschalig en hebben verticale glasvlakken. De tweede verdieping daarentegen is een groot, vrij indeelbaar vloerveld, waarin geen enkel gevelvlak verticaal is en de verdiepingshoogte beperkt is”, meldt het Rotterdams architectenbureau.

“Op de derde bouwlaag wordt de kubus van Piet Blom in optima forma genoten: vanaf het vloerveld tot de nok heeft deze verdieping een vrije hoogte van ruim 11 meter. De nok is bovendien volledig beglaasd, waardoor een overvloed aan daglicht de kubus verlicht.”

Knelpunten
Volgens Personal Architecture kende het gebouw drie belangrijke knelpunten: een gebrek aan samenhang tussen de verdiepingen, een ‘omslachtige’
afwikkeling van verticaal verkeer en een slecht bruikbare, donkere middenzone. Om deze tekortkomingen weg te werken, is in het hart van de Superkubus een kokervormig element geplaatst.

Door deze ingreep ontstaat over de gehele hoogte van het gebouw een vide van drie bij drie meter. “De vide vergroot de transparantie en leesbaarheid van het gebouw en werpt het surplus aan daglicht uit de nok naar de onder gelegen verdiepingen”, meldt Personal Architecture.

“Daarnaast speelt het element een rol in de klimaatbeheersing van het gebouw: door het ‘schoorsteeneffect’ wordt in de zomer koele lucht van de onderste bouwlaag gebruikt om de snel opwarmende nok te ventileren.”

Verbinding
In het element is een nieuw trappenhuis opgenomen, als verbinding tussen de verschillende lagen. Op de begane grond zijn rond het element personeelsruimtes gerealiseerd, die via glazen schuifdeuren van elkaar gescheiden zijn.

Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich twintig slaapkamers met eigen sanitair. De derde verdieping herbergt de gemeenschappelijke ruimtes waaronder de keuken, eetruimte, woonkamer en werkplekken.

“Het middenelement wordt drie meter boven het hoogst vloerveld beëindigd met een lounge waar bewoners door het beglaasde kubusdak zicht hebben op de skyline van Rotterdam”, zegt Peronal Architecture. Het bureau is niet onbekend met de kubuswoningen: in 2009 realiseerde het een Stayokay-hotel in een deel van het complex.

Andere nieuwsberichten

Volgende fase Golden City-project van KCAP+Orange

Gisteren, 16:56

Verbouwing voor provinciehuis Zuid-Holland

Gisteren, 16:37

Drie jaar, drie projecten en drie stoelen

Gisteren, 14:25

Ingrijpende verbouwing van De Walvis naar ontwerp van KAAN

Gisteren, 11:10

Google pompt miljard in datacenters Nederland

Gisteren, 17:30

Zwaargewicht gaat adviseren over oeververbinding IJ

Gisteren, 14:48

'Zorg voor Waddenzee moet beter'

Gisteren, 09:57

Bod Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Gisteren, 09:27

‘Seniorencomplexen onveilig bij brand’

21 juni, 9:44

BIG geeft toekomst vorm in tentoonstelling

21 juni, 9:00
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan