Faith stools. Bjarne Mastenbroek/SeARCH Architects
Worldmoon. DUS Architects
Aluminium object. Wiel Arets
Copyright: Aerial Collection, Marga Weimans. Peter Stigter
Faith stools. Bjarne Mastenbroek/SeARCH Architects
Worldmoon. DUS Architects
Aluminium object. Wiel Arets
Copyright: Aerial Collection, Marga Weimans. Peter Stigter

Nieuw platform promoot kleine architectuur

21 augustus 2013, 17:29
XS Architecture is een nieuw initiatief om aandacht te genereren voor architectonische producten van kleiner formaat. Als eerste manifestatie organiseert het platform van 30 augustus tot 1 september de XS Architecture Market.

Tekst Robert Muis XS Architecture is een initiatief van de Nederlandse architect en cultureel ondernemer Bastiaan Gribling en de Engelse architectuurredacteur en –curator Parvinder Marwaha. Met hun initiatief willen ze naar eigen zeggen laten zien dat architectuur verder reikt dan het ontwerpen van gebouwen.

“Wat we beogen is het samenstellen van een collectie ‘design by architects’”, legt Gribling uit. “In mijn galerie (Cityscapes Gallery, RM) heb ik me al steeds gericht op de raakvlakken tussen architectuur en beeldende kunst. We voegen daar nu een lijn aan toe die gaat over de raakvlakken tussen architectuur en design.”

Klassiekers
Volgens Gribling en Marwaha is er momenteel een (hernieuwde) tendens onder architecten om hun kennis en vaardigheden voor andersoortige producten aan te wenden. Ze zien een verschuiving van de ‘grote’ architectuur naar kleinschalige, realiseerbare producten. Gribling zegt dat het uiteraard niet helemaal nieuws is, dat architecten ook producten ontwerpen.

Tal van architecten – in het recentere en verdere verleden van Ludwig Mies van der Rohe tot Norman Foster en Ben van Berkel – hebben bijvoorbeeld ook meubels ontworpen. “Maar wat me fascineert is dat veel designklassiekers zijn ontworpen door architecten. Denk aan de stoelen van Aalto of Le Corbusier. Blijkbaar hebben architecten toch een eigen benadering, een onderscheidende blik.”

Grensvervaging
Dat maakt het voor Gribling en Marwaha waardevol om de huidige productie van architecten samen te brengen in een collectie voor XS Architecture. Tegelijkertijd zien ze momenteel veel designers die zich richting architectuur bewegen; ook hun producten komen in aanmerking voor de collectie. “Je ziet de grenzen tussen disciplines vervagen. Er ontstaan allerlei nieuwe samenwerkingsverbanden”, zegt Gribling. “Er gebeuren overal interessante dingen; die willen we samenbrengen. Het criterium is dat het op een of andere wijze – conceptueel, constructief, ruimtelijk – een architectonisch product is.”

“Op termijn willen we een webshop ontwikkelen. Het fysieke aspect is ook belangrijk, dus we gaan ook verkooptentoonstellingen organiseren”, vertelt Gribling. Ook hierbij is het samenbrengen van ontwerpen –
bekend en onbekend, geproduceerd en prototype – volgens hem een belangrijke motivatie.

Verspreid kun je bepaalde producten wel kopen, bijvoorbeeld via de sites van architecten of galeries, en de producten van grotere namen als Wiel Arets en Van Berkel vinden hun publiek wel. Daarnaast echter zijn er volgens Gribling veel moeilijk te verkrijgen producten of onbekendere architecten en ontwerpers met innovatieve ontwerpen. Zij kunnen baat hebben bij een platform.

Verkoopmanifestatie
Het platform wordt gepresenteerd middels een eerste verkoopmanifestatie: XS Architecture Market. Gribling en Marwaha geven aan dat daar “andere architectuur, die juist klein, licht en mobiel is” wordt getoond en verkocht. Het zijn producten van zowel architecten als ontwerpers en kunstenaars die “een duidelijke link hebben met architectuur.”

Zo toont de eerste XS Architecture Market de kartonnen Faith-krukjes van Bjarne Mastenbroek. Deze waren oorspronkelijk bedacht voor de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, maar worden binnenkort op de markt gebracht door Lensvelt. Van Wiel Arets is tafelgerei te zien die hij voor Alessi ontwierp. Van Arets wordt ook zijn aluminium objecten getoond, waarmee hij de beweging door een aantal van zijn gebouwen verbeeldt. Andere te tonen ontwerpen zijn bijvoorbeeld mode-ontwerpen van Marga Weimans en de WORLDMOON, een 3D-geprint sieraad van DUS Architects. De XS Architecture Market wordt georganiseerd van 31 augustus tot en met 1 september in Cityscapes GM8 in Amsterdam.

Andere nieuwsberichten

Een pixelgevel van UNStudio met textuur en transparantie

Vandaag, 14:54

Minimalistisch notariaat in groene omgeving

Vandaag, 11:33

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Arcam

Vandaag, 11:16

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

Vandaag, 15:34

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan