Copyright: Anne Harmsen. Caren Huygelen
Copyright: Dunny Skyline. Caren Huygelen
Copyright: Dunne Skyline, detail. Caren Huygelen
Copyright: Boekenwurm. Caren Huygelen
Copyright: Boekenwurm, detail. Caren Huygelen
Copyright: Stoel. Caren Huygelen
Copyright: Stoel, detail. Caren Huygelen
Copyright: Televisiemeubel. Caren Huygelen
Copyright: Televisiemeubel, detail. Caren Huygelen
Copyright: Anne Harmsen. Caren Huygelen
Copyright: Dunny Skyline. Caren Huygelen
Copyright: Dunne Skyline, detail. Caren Huygelen
Copyright: Boekenwurm. Caren Huygelen
Copyright: Boekenwurm, detail. Caren Huygelen
Copyright: Stoel. Caren Huygelen
Copyright: Stoel, detail. Caren Huygelen
Copyright: Televisiemeubel. Caren Huygelen
Copyright: Televisiemeubel, detail. Caren Huygelen

Van architect naar… meubelmaker

19 augustus 2013, 18:00
Door de halvering van de architectenbranche sinds 2008 zagen vele architecten zich genoodzaakt iets geheel anders te gaan doen. In een nieuwe serie vraagt Architectenweb hen hoe ze in hun nieuwe functie zijn beland, of het bevalt en of ze zich ooit zien terugkeren in het beroep waarvoor ze zijn opgeleid. Aflevering 2: meubelmaker Anne Harmsen.

Tekst Robert Muis Het vak had zeker haar interesse, maar Anne Harmsen had een aantal jaren geleden niet verwacht dat ze nu full-time meubelmaker zou zijn. Naast haar werk bij een architectenbureau volgde ze uit belangstelling de deeltijdopleiding meubel maken aan het Rotterdamse Hout- en Meubileringscollege. Samen met collega Paul Schrijen vormt Harmsen ontwerpbureau Atelier 010; hij doet vooral architectuuropdrachten, zij maakt met name meubels.

Harmsen is opgeleid als architect aan de TUDelft en werkte vervolgens zo’n zeven jaar bij architecten van Mourik en Brink architectuur en stedenbouw. “Naast de grote en langlopende projecten die Paul en ik deden bij de bureaus waar we werkten, wilden we allebei graag meer voor particulieren werken”, vertelt Harmsen. “Daarom hebben we vier jaar geleden Atelier 010 opgericht. Tegen de tijd dat ik klaar was met mijn opleiding als meubelmaker, liep mijn tijdelijk contract bij het architectenbureau af. Ook voor Atelier 010 waren er niet genoeg architectuuropdrachten, zodat we de werkzaamheden hebben opgesplitst.”

Bijzondere kasten
Twee jaar geleden werd er dan ook een meubelmakerij aan Atelier 010 toegevoegd;
Harmsen richtte zich (nagenoeg) volledig op het ontwerpen en maken van meubels. Een van de eerste bijzondere opdrachten was een kastenwand voor particulieren in Rotterdam. “De opdrachtgevers wilden een kamerbrede kast voor hun boeken, platen en cd’s. Die mensen verzamelden ook dunny’s, kleine figuurtjes, die ze in de kast wilden tonen”, zegt Harmsen.

“We hebben daarvoor een kast ontworpen met vakken in verschillende groottes, waartussen verspreid vitrines zijn verwerkt.” De vitrinedeurtjes sluiten met magneten, waardoor de minimalistische vormgeving van de kast – de Dunny Skyline – behouden blijft. Door aanlichting van achteren zijn de figuurtjes ’s avonds zichtbaar als silhouetten.

Een ontwerp dat veel aandacht heeft gekregen is de Boekenwurm, een bijna spiraalvormige boekenkast, die ook een zitplaats biedt. Verder heeft Harmsen meer kasten, terrasmeubels, een modulair stereomeubel, bijzettafels en dergelijke gemaakt. Harmsen: “Het is goed uitgepakt. Paul en ik zijn allebei volledig bezig met ons eigen deel. Natuurlijk springen we wel eens bij elkaar bij. Atelier 010 is één bedrijf, je moet onze activiteiten niet los zien. Ze vullen elkaar juist aan en ik denk dat ze elkaar ook versterken.”

Dubbel gevoel
De beslissing om zich geheel te wijden aan het meubel maken, gaf Harmsen destijds een dubbel gevoel. “Ik had de opleiding afgerond en heel veel zin om daar iets mee te doen. Anderzijds had ik het gevoel dat ik na de jaren in de architectuur die materie in de vingers had en het veld kende. In het meubel maken moest ik weer helemaal opnieuw beginnen en mijn plekje veroveren. Dat is af en toe wel vermoeiend.” Ze vertelt dat ze een werkplek huurt bij twee andere meubelmakers, wat ze als prettig ervaart. “Zij hebben meer ervaring en kunnen me vaak adviseren over hoe ik een idee praktisch kan uitvoeren.”

Hoe haar activiteiten zich zullen ontwikkelen, houdt Harmsen open. Ze blijft het werken in de architectuur mooi vinden en ziet haar huidige werk niet als een definitief afscheid van het architectenvak. “Maar – dat klinkt misschien heel erg als een cliché – ik vind het heel prettig om met mijn handen en met materialen te werken.”

Je zou kunnen zeggen dat het werk in elkaars verlengde ligt. Harmsen: “Toen ik in de architectuur werkte interesseerde het me ook hoe je de ideeën over ruimtes nou uiteindelijk concretiseert. Als architect was ik al geïnteresseerd in wonen, wilde ik nadenken over hoe een huis wordt gebruikt. Het nadenken over het vormgeven van en met ruimte doe ik nu ook, zij het op een andere schaal.”

Ken jij een ontwerper die op een bijzondere plek terecht is gekomen of ben jij dat zelf? Laat het ons weten! Stuur een mail naar redactie@architectenweb.nl. Wij horen graag van je!

Andere nieuwsberichten

wUrck ontwerpt voetgangersbrug tussen Erasmus MC en Little C

4 uur geleden

Architect@Work Rotterdam – goed om elkaar weer te spreken

4 uur geleden

BDG ontwerpt ruimtelijk kindcentrum voor Amsterdamse Centrumeiland

Vandaag, 12:30

Nominaties 'Zorggebouw van het Jaar 2020' bekend

Vandaag, 12:00

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

3 uur geleden

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

Vandaag, 09:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

Vandaag, 09:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

Gisteren, 16:00

33e editie Jaarboek Architectuur in Nederland gepresenteerd

Gisteren, 09:55

Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld

21 september, 11:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan