Copyright: Straten Portland ( City of Portland)
Copyright: Vegetatiedak bibliotheek in Rotterdam ( Rotterdam Climate Initative)
Copyright: Groendak Groothandelsgebouw in Rotterdam ( Rotterdam Climate Initative)
Copyright: Natuurlijke klimaatbuffers ( Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers)
Copyright: Straten Portland ( City of Portland)
Copyright: Vegetatiedak bibliotheek in Rotterdam ( Rotterdam Climate Initative)
Copyright: Groendak Groothandelsgebouw in Rotterdam ( Rotterdam Climate Initative)
Copyright: Natuurlijke klimaatbuffers ( Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers)

'Klimaatbuffers vergroten natuurlijke veerkracht NL'

12 juli 2013, 17:10
De negatieve effecten van de klimaatverandering kunnen binnen en buiten de steden getemperd worden met klimaatbuffers. Dat stelt Bokkers van der Veen, dat hier in opdracht van onder meer het WNF en Natuurmonumenten onderzoek naar doet. Waterpleinen houden water vast, parken hebben een sterk verkoelende werking en de piektemperatuur van een groen dak is gemiddeld 33 °C lager dan van een zwart dak. Een pleidooi voor klimaatadaptatie.

Tekst Joep van der Veen

In stedelijke gebieden zijn de effecten van klimaatverandering groot. Klimaatbuffers vangen de toenemende wateroverlast op en bufferen water tegen tekorten, temperen hittegolven, verbeteren de luchtkwaliteit en bieden nieuwe kansen voor flora en fauna bij een veranderde habitat. In de stad komt klimaatadaptatie van relatief kleine projecten waarbij het juiste ontwerp een groot verschil kan maken.

Coalitie Klimaatbuffers
De Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers realiseert deze klimaatbuffers. Tot nu toe zijn er zo’n twintig projecten in uitvoering langs de kust, de Wadden, het IJsselmeer, de rivieren en in steden. De projecten variëren van nieuwe hoogwatergeulen tot groene gevels en van opgespoten zandbanken tot herstel van moerasbossen of de aanplant van nieuw zeegras om sediment in te vangen. Het zijn gebieden waar natuurlijke processen als sedimentatie en erosie de ruimte krijgen om de natuurlijke veerkracht van ons land te verhogen.

Klimaatbuffers zijn prachtige, waterrijke gebieden waar mensen graag recreëren en wonen. Ze houden het water langer vast, met alle voordelen van dien voor economie, landbouw, leefklimaat, veiligheid en natuur. Klimaatbuffers zijn een ‘zachte’ vorm van verdediging tegen het water, met aandacht voor toegevoegde kwaliteit en nevengebruik.

Berekeningen laten zien dat klimaatbuffers economisch op veel plekken een aantrekkelijker alternatief zijn dan doorgaan met het huidige beheer. De aanleg ervan is kostbaar, maar ze kunnen ook geld opleveren, doordat ze schade door overstromingen voorkomen en een positief effect hebben op de gezondheid en het woongenot van omwonenden. Door de brede maatschappelijke betekenis en het grote aantal functies dat kan worden gecombineerd, is er veel draagvlak voor natuurlijke klimaatbuffers en kunnen geldstromen worden gebundeld.

Opwarming en afkoeling stedelijke gebieden
Het stadsklimaat wijkt wezenlijk af van het buitengebied. Verharde oppervlakken, energiebronnen en de grotere hoeveelheid (fijn)stof zorgen voor een temperatuurverschil met het buitengebied tot 6 °C. De komende jaren kan dit ‘stedelijk hitte-eiland-effect’ tot een verschil van 10 °C met het buitengebied oplopen. Dit heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid van onze steden en de gezondheid van hun inwoners. Tijdens perioden van ‘hittestress’ neemt arbeidsproductiviteit af en nemen agressie en het sterftecijfer onder kwetsbare groepen zoals ouderen toe.

In het stedelijk gebied moet klimaatadaptatie vanwege de schaarse ruimte komen van relatief kleine projecten. Vegetatiedaken, begroeide gevels, stadsbomen, wadi’s, waterpleinen en halfbestrating kunnen werken als klimaatbuffer. Ze bufferen regenwater, waardoor pieken in de afvoer vermeden worden, en ze zorgen voor verdamping, wat opwarming vermindert. Bovendien vormen ze een biotoop voor dieren en planten in de stad.

Voorlopers:
Portland en Rotterdam

Het Portland Stormwater Management is een goed voorbeeld van grootschalige klimaatadaptatie. Portland gebruikt groene straten en trottoirs, nieuwe parken, het afkoppelen van daken, begroeide daken, bomen en andere groene infrastructuur om het water te managen en de waterkwaliteit te verhogen, en bezuinigt zo geld op ondergrondse infrastructuur. Stedelijke waterlopen, bossen en wetlands verwerken het water, zodat het rustig kan infiltreren.

In het Rotterdam Climate Initiative werken bedrijven en overheden samen om Rotterdam in 2025 geheel klimaatbestendig te maken. Verschillende programma’s, gericht op energie, water en groen, resulteren in het stimuleren van drijvend bouwen tot groene daken, de aanleg van waterpleinen en het sluiten van CO2-kringlopen. De gemeente en waterschappen subsidiëren de aanleg van groene daken met een bedrag van 30 euro per vierkante meter dak. Dit heeft tot 2012 geresulteerd in de aanleg van 100.000 m2 groen dak; de ambitie voor 2014 is 160.000 m2.

Verkoeling met beplanting
Het klimaat in de stad is te veranderen door toepassing en het juiste ontwerp van groen, water, gebouwen en stedelijke structuur. Groen in openbare ruimte en parken, stadsbomen, groene daken en gevels verlagen de temperatuur erg effectief en houden water vast, zuiveren lucht en bieden een habitat voor diersoorten. Op een zonnige dag koelt een boom door evapotranspiratie met een vermogen van 20 tot 30 kW, het vermogen van meer dan tien airco’s. Daarnaast verkoelt vegetatie ook passief door beschaduwing van oppervlakken.

Parken hebben een sterk verkoelende werking, waardoor de temperatuur tijdens een hittegolf tot zes graden lager ligt in een park dan in het omliggende stedelijke gebied. Het verschil in temperatuur creëert een atmosferisch drukverschil, waardoor bij lage windsnelheden een verkoelende luchtstroom van park naar omliggend stedelijk gebied kan ontstaan.

Verkoeling met water
Bij de inzet van water voor klimaatadaptatie is (bewegend) oppervlaktewater een goede keuze, omdat dit ook als waterbuffer en habitat fungeert. Temperatuurverschillen van zes graden direct boven het water worden gerealiseerd, maar doordat koude lucht zwaar is, blijft zeker tijdens windstille hittegolven de kou boven het water hangen en is het effect op straatniveau beperkt. Verneveling via bijvoorbeeld fonteinen heeft een effect van drie graden, waarbij de kleine waterdruppeltjes op de huid een aangename extra verkoeling kunnen verzorgen.

In het Middellandse Zeegebied worden natte straten en natte daken ingezet voor verkoeling en beperking van stof. Japan heeft een traditie, genaamd ‘uchimuzi’, waarbij straten ritueel worden besprenkeld met water voor verkoeling en goede relaties met de buren.

Verkoelende gebouwen
Voor gebouwen zijn effectieve maatregelen het verhogen van de albedo (weerkaatsingsvermogen: witte daken en gevels), begroeide daken en gevels, passieve ventilatie, passieve koeling, verdampingskoeling en thermische massa. Groene begroeide daken blijken een lagere temperatuur op te leveren dan witte daken. Gemiddeld is de piektemperatuur van een groen dak maar liefst 33 °C lager dan een zwart dak. Op straatniveau wordt het effect pas merkbaar als een aanzienlijk percentage van de daken groen is. Voor de stedelijke structuur zijn het voorzien van ventilatie, oriëntatie op de wind en schaduw van belang.

Dit betekent niet dat we alleen nog in lage dichtheden kunnen bouwen met veel onverharde oppervlakken. Steden met lage dichtheden vragen meer energie voor transport en hebben een relatief hoog percentage verhard oppervlak per inwoner in de vorm van wegen. Bovendien is de afstand tot het buitengebied groter. De ideale combinatie is energiezuinig bouwen in hoge dichtheid in een relatief open structuur waarbij de hoge dichtheid wordt gecombineerd met grote oppervlakken parken. Dit resulteert ook in een levendigere stad en hogere vastgoedwaarde.

Joep van der Veen is architect, stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker bij Bokkers van der Veen Architecten & Planners.

Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers
Zeven partijen zetten zich in om klimaatbuffers te realiseren: het Wereld Natuurfonds, Staatsbosbeheer, twaalf landschappen, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland en Ark Natuurontwikkeling. De financiering wordt verzorgd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de deelnemende partijen en de Nationale Postcode Loterij.


Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

3 uur geleden

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Vandaag, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Vandaag, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Vandaag, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan