Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s
Copyright: Green Meet*s

Comfortabel klimaat onder glazen dak

11 juli 2013, 14:28
Advertorial
In de groene omgeving van het Drentse Erica staat het duurzaamste hotel van Nederland. De ontwerpers hebben dat niet verwezenlijkt met allerlei ecologische materialen, maar met vooral technische oplossingen. Zo worden de gasten van het Green Meet*s hotel ontvangen in een lobby met een dak uit sterk isolerend glas van Saint Gobain Glass.

Ontwikkelingsbedrijf Griendtsveen Holding wil dat eten, drinken, werken en recreëren niet ten koste van het milieu gaan en dat duurzaamheid evenmin ten koste van het comfort van de gasten gaat. Het project Green Meet*s combineert luxe en comfort met een brede duurzame benadering. De verbondenheid met de natuur en de omgeving komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de architectuur van de hotelgebouwen. Die sluit aan op de bouwstijl van boerderijen en woningen in het gebied. Naast een viersterrenhotel met 27 kamers omvat Green Meet*s wellness- en fitnessfaciliteiten, een golfbaan en conferentieoord De Fijnfabriek. Bij de bouw van het hotel en de renovatie van De Fijnfabriek zijn zoveel mogelijk technieken in dienst gesteld voor zowel comfort als natuur.

Warmtekorven
Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de verwarming van het hotel door middel van aardwarmte. Ondergronds zijn tientallen zogenoemde warmtekorven geplaatst. Dit energiezuinige systeem, een soort bodemwarmtewisselaar, draagt bij aan verwarming in de winter en koeling in de zomer. Volgens het hotelmanagement kan met het systeem bovendien de gereserveerde kamer bij aankomst van de gast op precies de gewenste temperatuur worden aangeboden. Verder is in het hotel alleen ledverlichting toegepast, zijn er zonnepanelen en –collectoren geplaatst, wordt gebruik gemaakt van een helofytenfilter voor waterzuivering, warmteterugwinning-units en biovergisting; het gebruik van fossiele brandstoffen wordt juist vermeden. Een ander punt waar comfort en duurzaamheid door techniek bijeen worden gebracht, is de lobby.

Hoogrendementsbeglazing
De lobby bestaat geheel uit glas, inclusief het dak. Door het ruim binnenvallende daglicht is het een aangename ruimte, voor zowel de werknemers als de gasten, en wordt minder energie voor kunstlicht verbruikt. Bovendien biedt de volglazen lobby zicht op de omringende groene omgeving. De toepassing van speciaal glas voorkomt dat de ruimte zomers te warm en ’s winters te koud wordt. Griendtsveen wilde voor een goede isolatie driedubbel glas toepassen en kwam uit bij Saint-Gobain. Het SGG Climaplus-glas dat is toegepast voor de lobby is een hoogrendementsbeglazing met zonwerende functie. Een fijne doorzichtige coating zorgt voor het vrij binnenstromen van het licht, maar houdt ’s winters de warmte binnen en zomers voorkomst het te sterke opwarming. Voor alle andere beglazing – de kamers, de bedrijfsruimten en de publieke ruimten – van het hotelcomlex is eveneens glas van Saint-Gobain toegepast.

Green Key
Ook gasten van luxehotels en conferentieoorden vragen steeds vaker om een ecologisch verantwoord verblijf, stelt het hotelmanagement vast. Overheden en bedrijven leggen er steeds meer nadruk op. Green Meet*s, waarvan het hotel overigens nu opereert onder de naam Hampshire Hotel Zuid Drenthe, kan de gasten de gouden Green Key tonen. Dit is de in Nederland en West-Europa meest gebruikte certificering voor hotels, getoetst door een onafhankelijke organisatie.

Andere nieuwsberichten

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

2 uur geleden

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

4 uur geleden

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

4 uur geleden

Voormalige Willem II-kazerne Tilburg wordt woongebied

Vandaag, 11:43

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

1 uur geleden

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Vandaag, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Vandaag, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

Gisteren, 16:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Gisteren, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Gisteren, 09:09
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan