Copyright: TBI-consortium
Copyright: TBI-consortium
Copyright: TBI-consortium
Copyright: TBI-consortium

Ontwerp Europees Octrooibureau gepresenteerd

5 juli 2013, 14:36
Het Europees Octrooibureau heeft het ontwerp bekendgemaakt dat Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten binnen het consortium onder leiding van TBI hebben gemaakt.

De nieuwbouw van het Europees Octrooibureau verrijst vanaf 2014 langs de A4 in Rijswijk. Het nieuwe gebouw komt naast het oude te staan en zal 80.000 vierkante meter groot worden. In 2017 moet de nieuwbouw opgeleverd worden. Er zullen dan 1.750 mensen in het gebouw komen te werken.

Het zijn getallen die doen duizelen. Het Europees Octrooibureau (EOB) is met 3.000 medewerkers volgens eigen zeggen de grootste internationale instelling van Nederland. TBI spreekt van een van de grootste Nederlandse bouwprojecten in zijn soort.

Omringd door water
Het gebouw wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Het ontwerp wordt omringt door een grote waterpartij. “Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving”, aldus TBI. “Medewerkers en bezoekers lijken door ‘het water’ de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak.”

Acht meter diepe gevel
De integrale samenwerking binnen het consortium heeft tot een aantal innovaties geleid op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik. Deze worden toegepast met de volgens TBI unieke dubbele gevel aan de zuidzijde, die op circa acht meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo wordt in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie.

“Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar”, meldt TBI: “Daglicht dat door het water wordt geflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten.” Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt circa 30% onder de normen van het Bouwbesluit.

Consortium
Het TBI-consortium bestaat uit de volgende partijen: J.P. van Eesteren (bouw), HEVO (tender/projectmanagement), Croon (elektrotechnische installaties) en Wolter & Dros (werktuigbouwkundige installaties). Voor het architectonisch ontwerp zijn Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten bij het consortium betrokken.

“Voor die samenwerking is gekozen omdat het Europees Octrooibureau de opdracht als ‘design and construct’ in de markt heeft gezet”, zegt projectleider Ronald Elshout van J.P. van Eesteren. “Door de integraliteit van het project zijn we van meet af aan met elkaar opgetrokken. Zo kunnen we optimaal gebruikmaken van de toegevoegde waarde die samenwerking tussen bouw en installatietechniek biedt.”

EOB: hoog tijd voor de nieuwbouw
"Het EOB is historisch diep geworteld in Rijswijk", zegt EOB-president Benoît Battistelli in een verklaring. "Na een aantal pogingen in de afgelopen jaren die op niets zijn uitgelopen, kunnen wij nu deze belangrijke investering doen en met een langetermijnoplossing voorzien in de accommodatiebehoeften van onze medewerkers in Rijswijk.”

“Met dit nieuwe hoogwaardige, duurzame en innovatieve gebouw kunnen wij in sterk verbeterde arbeidsomstandigheden verder met onze missie om innovatie in Europa te stimuleren. Het nieuwe gebouw wordt een echte blikvanger en een fysieke uitdrukking van onze blijvende verbintenis met ons gastland, Nederland.”

Naast de vestiging met 3.000 medewerkers in Rijswijk heeft het EOB een hoofdkantoor met 4.000 medewerkers in München en kleinere vestiging in Berlijn, Wenen en Brussel.

Andere nieuwsberichten

Forum Groningen verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

4 uur geleden

Bouw studentencomplex in Leidse Schilperoortpark start spoedig

Gisteren, 16:17

RoosRos zoekt met Duinhotel Breezand de sfeer van de locatie

Gisteren, 14:35

Woongebouw reageert op eigentijdse wijze op naastgelegen VOC-pakhuis

Gisteren, 13:49

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

Gisteren, 14:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

Gisteren, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

Gisteren, 09:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Tweede Kamer

21 oktober, 9:23

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

20 oktober, 3:01
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan