Meyer en Van Schooten: uit elkaar gegroeid

13 juni 2013, 15:01
Roberto Meyer en Jeroen van Schooten gaan ieder hun eigen weg omdat ze uit elkaar waren gegroeid. Dat zeggen beide architecten in een reactie op hun ’scheiding’ tegen Architectenweb. “We gaan nu de laatste fase van onze carrière in.”

Het voelde voor velen als een schok, toen vorige week ineens werd aangekondigd dat Jeroen van Schooten uit Meyer en Van Schooten Architecten
(tegenwoordig MVSA) stapt om een eigen bureau te beginnen. De afgelopen 29 jaar zijn de twee uitgegroeid tot een begrip in de architectuur en een zo goed als onafscheidelijk duo.

“We kennen elkaar nog veel langer dan de periode dat we een bureau hebben gehad, want we gaan al sinds het laatste jaar van de middelbare school met elkaar om”, zegt Van Schooten. “Dat was in 1977, jochies waren we nog. We hebben een ongelooflijk mooie ontwikkeling doorgemaakt, veel kansen gekregen en prachtige projecten kunnen realiseren.”

“Sinds tien jaar is onze focus anders komen te liggen. Ik begon me te richten op pps-projecten en samenwerkingen met andere bureaus zoals met Benthem Crouwel bij Rotterdam CS. Op een gegeven moment groeiden we uit elkaar en rees de vraag: stimuleren we elkaar nog, of zitten we elkaar in de weg?”

Bij elkaar zitten
Roberto Meyer bevestigt deze lezing. “We deden binnen ons bureau al geen projecten meer met elkaar. Ieder had zijn eigen ambities en dan ga je op den duur toch bij elkaar zitten. We zijn beide 53 en normaliter gaan we nu de laatste fase van onze carrière in, al is Oscar Niemeyer natuurlijk ook 104 geworden, ha ha.”

“Ik wil nog een jaar of vijftien doorgaan en niet meer een nieuw bureau oprichten als ik in de zestig ben”, zegt Van Schooten, die bezig is met het op poten zetten van team V architectuur. Hij neemt enkele projecten mee, waaronder de renovatie van het hoofdkantoor van ASR in Utrecht.

Daarnaast maken tien MVSA-medewerkers de overstap naar het ongeveer vijftien mensen tellend nieuwe bureau. Huidig partner van MVSA Gerard van Hoorn en Do Janne Vermeulen (projectarchitect van onder meer de Kromhout Kazerne in Utrecht) worden mededirectielid.

Hoewel er volgens Van Schooten ‘natuurlijk wat spanning op de gesprekken’ zat, zijn hij en Meyer in goed overleg uit elkaar gegaan. “Wat ik niet wilde”, zegt laatstgenoemde architect, “is dat MVSA in stukken zou worden gehakt. Ik heb daarom alle aandelen in het bureau overgenomen.”

Geen problemen
“Er zijn geen problemen tussen ons”, beantwoordt Meyer nog maar eens de vraag die hem vaak gesteld is de laatste tijd. Wel heeft de nieuwe situatie beide architecten hoorbaar nieuwe energie gegeven. “We zijn een enthousiaste club die veel zin in architectuur heeft”, zegt Van Schooten over team V architectuur.

De vraag is natuurlijk wat voor koers dit nieuwe bureau gaat varen. “We willen een onderzoekend en bevragend bureau zijn, dat met eigenheid projecten ontwerpt. Maar goed, ik vind het moeilijk om zoiets in woorden te vatten, anders was ik wel schrijver geweest. Onze gebouwen moeten het bewijzen.”

Ook bij MVSA zal er het nodige veranderen, zegt Meyer. “De projecten krijgen meer mijn signatuur. Een beetje zoals het hoofdkantoor van ING, waar ik vier jaar aan heb gewerkt. Daarnaast gaan we ons meer richten op innovatie en het integreren van andere disciplines zoals ICT in architectuur. Dat is heel belangrijk in de huidige tijd.”

Ah, de crisis. Misschien wel de beste tijd om een bureau te beginnen, zoals Meyer en Van Schooten ook in 1984 hadden gedaan. “We hebben veel contacten, staan goed bekend en hebben al een aantal mooie projecten in de portefeuille”, zegt Van Schooten hoopvol. “We starten inderdaad opnieuw in een tijd van crisis, dus er is maar één weg: die naar boven.”

Andere nieuwsberichten

Akkoord in Haarlem over bouw 1.150 appartementen Centrum Schalkwijk

Gisteren, 16:24

Het Nieuwe Instituut toont archief MVRDV in expositie

Gisteren, 15:13

Herontwikkeling winkelcentrum De Aarhof in Alphen dichterbij

Gisteren, 12:26

Woningbouwproject Kop van Hoog in Zwolle opgeleverd

Gisteren, 11:39

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

Gisteren, 17:24

DDW zoekt ontwerpers voor fysieke editie 2021

Gisteren, 14:44

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor bodemenergie

Gisteren, 09:40

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

10 mei, 4:04

Pakhuis de Zwijger start serie over gezonde leefomgeving in steden

10 mei, 10:50

‘Doelstellingen flexwoningen lang niet gehaald’

10 mei, 9:38
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan