Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: Centrale hal ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Hotelgebouw ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Balie radiologie ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: Centrale hal ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Hotelgebouw ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Balie radiologie ( De Jong Gortemaker Algra architecten)

Ziekenhuis Bernhoven flexibel en ‘helend’ ontworpen

6 februari 2013, 14:35
Begin april wordt het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in het Brabantse Uden in gebruik genomen. Het gebouwencomplex is flexibel ontworpen, gericht op toekomstige veranderingen in de zorg. Daarnaast is er een ‘helende’ en groene omgeving gecreëerd.

Ziekenhuis Bernhoven is door De Jong Gortemaker Algra architecten ontworpen als een bebouwde strip, dat zich duidelijk onderscheidt op de groene locatie waar het staat. Zoals voorgeschreven in het stedenbouwkundig plan, is de buitenzijde van de strip uitgevoerd in metselwerk. Dit oogt natuurlijk en geeft het complex tegelijk een duidelijke signatuur.

Het ziekenhuis bestaat uit meerdere volumes, waarbij volgens het leidende vastgoedprincipe per gebouw gelijke functies zijn ondergebracht. Zo is er een speciaal gebouw voor de ‘hot floor’, waar zich bijvoorbeeld de operatiekamers en intensive care bevingen, en is er een ‘hotelgebouw’ voor onder meer de algemene verpleging.

Hotel
Het flexibele en toekomstgerichte aan deze opzet is dat de meeste gebouwen geschikt zijn voor een andere functie. Zo zou het hotelgebouw daadwerkelijk een hotel kunnen worden, als mocht blijken dat de ligduur van patiënten de komende jaren nog verder blijft afnemen en de algemene verpleging geen eigen gebouw nodig hoeft te hebben.

“Ook hebben we een flexibele polikliniek ontworpen”, zegt architect Rien Trouborst. “Deze kan in de toekomst, dankzij bijvoorbeeld de vele patio’s, worden veranderd in een kantoorlandschap. Ook hebben we anders gekeken naar waar we installaties en trappen konden plaatsen.”

Feitelijk zijn alleen de hot floor en het naastgelegen onderzoeksgebouw niet flexibel, wegens de specialistische functies die ze huisvesten. Een deel van het terrein is nog onbebouwd, zodat dit in de toekomst kan worden ontwikkeld. Een ander gedeelte is bestemd voor woningbouw.

Groene omgeving
Het ziekenhuis is opgezet als een ‘healing environment’, waarbij de groene omgeving een belangrijke rol speelt. Toetreding van daglicht, verschillende kleurstellingen, repetitie versus afwisseling in de ruimtes... alles moet bijdragen aan het welbevinden van de patiënt. Daartoe heeft iedere afdeling tevens een eigen, de aanwezigheid verzachtende sfeer.

Als een streekziekenhuis heeft het Bernhoven ook kenmerken van de omgeving in zich opgenomen. Het meest zichtbare zijn de in veel gangen opgehangen natuurfoto’s, die speciaal in de omgeving zijn geschoten door fotografen.

Het is echter niet de bedoeling dat de patiënten en medewerkers zich thuis gaan voelen, zegt interieurarchitect Franke van den Broek. “Voor het personeel is wel een professionele omgeving gecreëerd, terwijl voor patiënten een zeker verlangen naar huis onderdeel is van het genezingsproces.”

In Bernhoven vinden per jaar 40.000 ziekenhuisopnames plaats. Over de bouw van het nieuwe ziekenhuis is iets meer dan twee jaar gedaan.

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex en hotel voor studenten Bajeskwartier gestart

Gisteren, 16:32

Nieuw kantoor voor De Zwarte Hond Rotterdam

Gisteren, 10:48

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

19 oktober, 3:53

De Nieuwe Verbinding N69 ingepast in natuurlijk landschap

19 oktober, 1:09

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

Gisteren, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

19 oktober, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

19 oktober, 9:52

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

18 oktober, 4:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

18 oktober, 1:56
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan