2050: vakgemeenschap

14 januari 2013, 18:25
Deze week verschijnt de 50e
editie van AWM. Voor dit jubileumnummer vroeg Architectenweb tien architecten en bestuurders om in een korte tekst vooruit te kijken naar het jaar 2050. Hoe ziet de wereld van de architect er dan uit? In de komende weken presenteert Architectenweb iedere dag een van deze visies.
Vandaag: de vakgemeenschap.

Een virtuele odyssee
Er is oneindig meer verleden dan we ooit aan toekomst kunnen voorstellen, zei Cees Nooteboom. Vragen om een geïnformeerde speculatie over architectenbureaus en de architectenbranche in 2050 is in crisisjaar 2012 vragen om problemen. Onzekerheid alom. Negatieve energie. Je zou een Odyssee willen maken, niet in het heden of verleden, maar in de toekomst. Naar 2050. En dan op die reis niet alleen avonturen beleven en nieuwe werelden ontdekken, maar tot een minstens zo klassiek Ken Uzelve komen. Voor de architectenbranche, wel te verstaan. In een wereld die dan, in 2050, natuurlijk net zo beheerst wordt door macht, eigenbelang, strijd, crises en persoonlijke beslommeringen en dromen, zoals de dag van vandaag. En nog meer gedicteerd door nieuwe technologie.

Maar ach, het is speculatie en in die zin een uitvergroting van angsten en dromen. Alles is anders en niets is anders in 2050. Net als de wereld en de verhoudingen in die wereld. Met Europa als letterlijk de oude wereld. En Nederland als een kleine, zeer kleine macht sui generis binnen een Europese federatie. Is veel in 2050 nog hetzelfde als in 2012? Jawel. Nederland ligt nog achter de dijken, de steden zijn de steden, de landschappen en de gebouwde wereld zijn van een afstand herkenbaar en van dichtbij soms ook. De erosie van het land zit hem in de gevolgen van de estafette aan crises die de wereld sinds 2012 heeft beroerd:
ecologisch, economisch en cultureel.

De architectuurpraktijk is totaal anders en geheel hetzelfde. Bestaat eigenlijk niet meer as such. Architectenbureaus zijn opgenomen in een waaier van facilitaire en creatieve bedrijven die ruimtelijke diensten verlenen zonder dominante discipline. Heel veel werk is overgenomen door intelligente systemen. Het creatieve bureau in 2050 is een zwerm individuen, die systemen en informatiestromen beheersen en die razendsnel omzetten in ontwerpen. Met de verleidelijke, beetje Jules Verne-achtige fantasie dat bouw door megaprinters plaatsvindt. En verder is de diversiteit in de ruimtelijke ontwerpwereld dus alleen maar toegenomen. Van kunstzinnige, unieke designhouses tot letterlijke ontwerpfabrieken, gebaseerd op informatiesystemen en standaardproducten en materialen. Eindeloos plooibaar, bruikbaar, kneedbaar en oersterk. Met ruimtelijk ontwerp, omgevingsontwerp als last resort voor het ambacht.

Gelukkig, net als in die andere klassieker – Asterix en Obelix –
is er een kleine gemeenschap die weerstand biedt. Een gemeenschap van kunstenaars, ontwerpers die uitgaan van eigen kracht, uniciteit en eerlijke, echte materialen vormen en gebruiken. Echtheid. Individu. Expressie. Zij wijzen het systeem, het ultramoderne, af en zoeken de energie in zichzelf. Net als Odysseus. Het architectenbureau van 2050 is een zwerm die nergens bewust heen vliegt. Non existent en alomtegenwoordig in belevingen. Zei Theo van Doesburg niet dat het leven niet anders te kennen is dan volgens het bewustzijn, samengesteld uit de onbeperkte, oneindige opeenvolging van beelden, waarin tijd en ruimte slechts menselijke, willekeurige onderbrekingen zijn? 2050 is voor de architectenbranche een onvoorstelbaar morgen. Na een Odyssee die dan hopelijk net zo weldadig voelt als Odysseus’ thuiskomst.Fred Schoorl

Directeur Bond van Nederlandse Architecten (BNA)


Andere nieuwsberichten

BIG wint prijsvraag voor Vltava Filharmonie in Praag

20 mei, 12:24

Een stoel als een dragende schelp

20 mei, 11:33

Gouden A.A.P. 2022 toegekend aan Namenmonument en basisschool

19 mei, 10:00

Zecc en Lindeloof ontwerpen woonblok bij oude scheepswerf Krimpen aan den IJssel

19 mei, 4:50

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13

Minister De Jonge wil groter deel huurmarkt reguleren

19 mei, 1:11

CBS: afgifte vergunningen woningbouw stevig gedaald

19 mei, 10:19

Geen toestemming voor studentencampus Amstelveen

18 mei, 2:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan