Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architecten/Delva Landscape Architects

Houten onderwijsgebouw voor campus Gent

10 januari 2013, 11:56
Het ontwerp van Marc Koehler Architects en en DELVA Landscape Architects voor de renovatie en uitbreiding van de Vesalius-campus van de Hogeschool Gent is nagenoeg definitief. In het derde kwartaal van 2013 start de bouw.

Door een gestage toename van het aantal studenten, heeft de faculteit Gezondheidszorg van de Hogeschool Gent behoefte aan uitbreiding van de verkeerszones en twee extra auditoria. Niet alleen ruimte is een probleem: het bestaande gebouw stamt uit 1974 en biedt ook te weinig frisse lucht, daglicht en mogelijkheden tot ontmoeten.

In het midden
Het plan van Marc Koehler Architects en Delva Landscape Architects richt zich niet alleen op de voorgestelde uitbreidingszone achter het bestaande gebouw, maar plaatst een van de auditoria midden in de oudbouw. Deze ingreep geeft meteen een aantal oplossingen. Het nieuwe gebouw wordt zo verbonden met de bestaande trappenhal en theorielokalen. De nieuwbouw wordt tevens gebruikt voor verbetering van de verkeers- en verblijfszones, de prestaties op het gebied van duurzaamheid (energie- en klimaatbeheersing) en een gezond binnenklimaat.

Verbinding
Tussen de twee auditoria stellen de architectenbureaus een opvallende verbinding voor: een loopbrug van de begane grond naar en over de daken. Deze worden voorzien van terrassen en traptreden. De daken van de nieuwe auditoria worden zo sociale ruimten waar studenten en docenten in de buitenlucht kunnen discussiëren, studeren en ontspannen.

De integratie van een auditorium in het Vesalius-gebouw voorkomt onnodige uitbreiding van de campus, volgens de architecten. Ze willen juist een duidelijke connectie met het omliggende groen bewerkstelligen. De patio’s wordt nieuw leven ingeblazen en de nieuwe wandelroute door en over het gebouw verbindt het interieur en de patio’s met het park.

Meerdere doelen
Veel ingrepen die de architecten voorstellen dienen meerdere doelen tegelijkertijd. Zo zorgt het plaatsen van grote glaspartijen in zowel de nieuwbouw als de renovatie voor meer daglichttoetreding, maar ook voor een verbinding tussen binnen- en buitenruimten. Het toelaten van meer daglicht maakt het gebouw comfortabeler, maar reduceert ook het gebruik van kunstlicht en daarmee energie. Met de keuze om hout ruim toe te passen slaan de bureaus eveneens meerdere vliegen in een klap. In combinatie met dikke isolatiepakketten dragen houten constructiematerialen bij aan een verbeterde energieprestatie. Daarnaast heeft hout onder meer als voordelen dat het CO2 in zich opgeslagen draagt, dat het een hernieuwbaar en recyclebaar materiaal is, en dat het goede vochtregulerende en akoestische eigenschappen heeft, aldus de architecten. Als de bouw straks is afgerond, heeft Gent het eerste houten hogeschoolgebouw van België.

Gezondheid
De architecten doen tal van voorstellen om de indeling van de gebouwen logischer en duurzamer, en het huidig en toekomstig gebruik flexibeler en comfortabeler te maken. Ze gaan echter nog verder en reiken zelfs ideeën aan voor de catering.

Door een integrale benadering op alle niveaus wil het bureau architectuur maken die mensen inspireert om te leren, samen te zijn en gezonder te leven. Een gezonde geest voor de medische studenten en docenten in het gezonde lichaam van de Vesalius-campus.

Andere nieuwsberichten

Trinity Buildings getransformeerd tot woongebouwen

21 februari, 3:40

Boijmans kiest Mecanoo voor renovatie museum

21 februari, 1:27

Cultuurcentrum Hoogeveen: de runner-up

21 februari, 11:26

Eerste jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector

21 februari, 9:48

Dura Vermeer legt Uithoornlijn aan

21 februari, 2:56

Lelystad wil versneld 10.000 huizen bouwen

21 februari, 10:11

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

20 februari, 4:48

Den Haag verhuist rosse buurt, Amsterdam zoekt alternatief voor ramen

20 februari, 4:03

'Natuurbank' om schade stikstof te compenseren

19 februari, 2:49

Kabinet wil meer en gerichter woningen bouwen

19 februari, 9:59
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan