Copyright: grafie Lv Hengzhong
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Imre Csany/DAPh
Copyright: grafie Christian Richters
Copyright: grafie John Lewis Marshall
Copyright: grafie John Lewis Marshall
Copyright: grafie Ronald Tilleman/DAPh
Copyright: grafie Ronald Tilleman/DAPh
Copyright: grafie Ronald Tilleman/DAPh
Copyright: Bokkers van der Veen
Copyright: grafie Lv Hengzhong
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Imre Csany/DAPh
Copyright: grafie Christian Richters
Copyright: grafie John Lewis Marshall
Copyright: grafie John Lewis Marshall
Copyright: grafie Ronald Tilleman/DAPh
Copyright: grafie Ronald Tilleman/DAPh
Copyright: grafie Ronald Tilleman/DAPh
Copyright: Bokkers van der Veen

2012: overzicht belangrijkste prijzen

24 december 2012, 14:52
Het overzicht van de in het afgelopen jaar uitgereikte prijzen vormt automatisch een gedegen overzicht van de belangrijkste in het afgelopen jaar opgeleverde gebouwen en van de op dit moment meest invloedrijke ontwerpers. Verrassingen waren er zeker ook.

De grootste verassing van het jaar was waarschijnlijk dat de Pritzker Prize naar de nog relatief onbekende Chinese architect Wang Shu ging. “Het feit dat een Chinese architect is geselecteerd door de jury, is een belangrijke stap in de erkenning van de rol die China gaat spelen in de ontwikkeling van architectonische ideeën”, aldus Thomas J. Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation.

Dichterbij huis koos de jury van de Rotterdam Maaskantprijs dit jaar ook een verassende winnaar. Geen architect, zelfs geen kunsthistoricus, maar de als architect opgeleide stadsocioloog Arnold Reijndorp mocht dit jaar de prijs van 25.000 euro in ontvangst nemen. De jury roemde Reijndorp als bruggenbouwer tussen gebruikers, ontwerpers en bestuurders. “Het gaat om én de relevantie van zijn alledaagse observaties én de gave om die relevantie doeltreffend over te brengen.”

Minstens zo verassend was ook de Architect van het Jaar 2012. Terwijl het innovatieve ZUS en vakkundige architectenbureau cepezed respectievelijk winnaar werden in de categorieën Small en Large, vond de jury dat de combinatie van innovatie en vakkundigheid het beste naar voren kwam bij Concrete. Het Amsterdamse bureau, dat naam heeft gemaakt met restaurantinterieurs en het CitizenM hotelconcept, werd zodoende tot Architect van het Jaar gekroond.

Belangrijkste projecten
Wat waren de belangrijkste projecten van het jaar? Van klein naar groot: De Zwarte Parel, Villa 4.0, The Exchange, Projecto Roble, het Nederlands Instituut voor Ecologie, het Drents Museum, het Stedelijk Museum en het EYE. Bijna allemaal vielen ze dit jaar in de prijzen.

De Zwarte Parel, ontworpen door Zecc Architecten en Studio Rolf.fr, won in 2011 al de Publieksprijs van de Dutch Design Awards en de LAI Prijs, en won dit najaar ook nog de AM NAi Prijs. De jury: “Het project is inventief, experimenteel en gedurfd; het laat nieuwe mogelijkheden zien. De Zwarte Parel is oprecht een inspirerend project voor alle jonge architecten.”
In de laatste ronde van de Jong Architectenprijs was de invloed van het ontwerp zichtbaar.

De door architect Dick van Gameren (toen nog onder eigen naam, inmiddels overgestapt naar Mecanoo) ontworpen Villa 4.0 werd BNA Gebouw van het Jaar. De jury: “Villa 4.0 is een toonbeeld van de meerwaarde van de architect, van de kracht en de waarde van architectuur en een voorbeeld van duurzaamheid vanuit de opgave.”

Bij ARC12 ging de prijs in de categorie architectuur naar het duurzame Projecto Roble naar ontwerp van Equipe. In de categorie interieur viel het universiteitsrestaurant Lodewijk van Puur Interieurarchitectuur in de prijzen.

Op het gebied van duurzaamheid zette het door Claus en Kaan Architecten ontworpen Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) een nieuwe standaard neer. Een innovatief gebouw ontstaat altijd uit een samenspel tussen opdrachtgever en architect. Om het belang van het eerste te benadrukken is enkele jaren geleden de Gouden Piramide ingesteld. Dit jaar ging deze prijs naar het NIOO-KNAW. De verwonderde jury: “Om verzekerd te zijn van een frisse blik werd een architectenbureau gekozen dat zich op dit gebied nog niet eerder had onderscheiden.”

Bij de Dutch Design Awards vielen verschillende projecten in de prijzen. De prijs voor Beste Interieur ging naar het Drents Museum, ontworpen door Designed by Erick van Egeraat. De prijs voor Beste Exterieur ging naar de waterwoningen op IJburg, ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer. De Beste Opdrachtgever Award is uitgereikt aan Suzanne Oxenaar en Otto Nan voor The Exchange Hotel, een project waar mode en architectuur samen komen.

De meest besproken projecten van het jaar zijn, naast het nog in aanbouw zijnde De Rotterdam, het EYE en het Stedelijk Museum. Met hun uitgesproken architectuur hebben beide projecten het stadsgezicht van Amsterdam ingrijpend veranderd. Dat de meningen over beide projecten in de vakgemeenschap verdeeld zijn, is daarmee eigenlijk niet meer dan logisch. Vooralsnog zijn beide projecten nog niet in de prijzen gevallen, maar dat verandert in de toekomst wellicht nog.

Rem Koolhaas
Met een eredoctoraat en een belangrijke prijs was 2012 toch ook een beetje het jaar van architect Rem Koolhaas. Dit najaar eerde de Vrije Universiteit Koolhaas met een eredoctoraat. Eerder in het jaar ontving Koolhaas ook als de Charles Jencks Award. “Zowel via onderzoek en experiment als in zijn gebouwde werken en literatuur, verdiept en verbreedt Koolhaas doelbewust de intrinsieke connectie tussen architectuur en hedendaagse cultuur”, schrijft het RIBA, die de award uitreikte.

Zijn jaarlijkse Gold Medal reikte het RIBA dit jaar uit aan de Zwitserse architect Peter Zumthor. Vorig jaar ging deze prestigieuze prijs naar de Nederlandse architect Herman Hertzberger.

De Gouden Leeuw, die in aanloop naar de Architectuur Biënnale in Venetië werd uitgereikt, ging dit keer naar architect Alvaro Siza. Met de prijs wordt het hele oeuvre van de Portugese architect geeerd. “Sinds de eerste waarderingen voor het door hem ontworpen Boa Nova-restaurant in Leca de Palmeira en de sociale woningen in de buitenwijken van de stad Évora heeft Siza een belangrijke positie ingenomen in het architectonisch universum”, legt biënnaledirecteur Paulo Baratta uit.

Jonge honden
Aan de andere kant van het spectrum werden in Nederland ook verschillende jonge talenten onderscheiden. De Archiprix beloonde vier ‘excellente’ afstudeerders:
Froukje van de Klundert (Academie van Bouwkunst Rotterdam), Herman Zonderland (Academie van Bouwkunst Amsterdam), Ard Hoksbergen (Academie van Bouwkunst Amsterdam), Jorrit Noorthuizen en Inge Kersten (Wageningen Universiteit). Opvallende afwezigen in dit lijstje zijn de TU Delft en TU/e, toch de grootste ontwerpopleidingen van ons land.

De BNI beloonde ook een afstudeerder. Wendy Snoek (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag) ontving de BNI Prijs 2012.

En dan de Jonge Architectenprijs. Als winnaar van twee van de drie rondes stak Bokkers van der Veen met kop en schouders boven de concurrentie uit en eiste het jonge architectenbureau de hoofdprijs op. Het bureau timmert stevig aan de weg. Vorig jaar won Bokkers van der Veen al de Ymere NAi Prijs 2011. Daar gaan we vaker van horen.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

4 uur geleden

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Vandaag, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Vandaag, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Vandaag, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan