Bouman hoopt op eigen koers Nieuwe Instituut

10 december 2012, 14:43
De missie van Guus Beumer als directeur van Het Nieuwe Instituut zal verre van makkelijk worden, maar hopelijk krijgt hij de ruimte om een eigen koers te varen. Dat schrijft Ole Bouman in zijn afscheidsbrief als directeur van het NAi. “Het kan een missie zijn met Bauhaus-potentie.”

Bouman vertrekt per 31 december na zes jaar directeurschap bij het NAi, dat een dag later met Presela en het Virtueel Platform opgaat in één instituut. Deze fusie vormt de grondslag van zijn afscheid, schrijft de directeur. “Gezien mijn lotsverbondenheid met de architectuur en de instelling die haar is toegewijd, hoort daar een andere directeur als boegbeeld bij.”

Zijn opvolger Guus Beumer, die inmiddels is begonnen, krijgt volgens Bouman een zware opgave. “Niet alleen vanwege de omvang van Het Nieuwe Instituut, de veelheid aan rollen die hij moet spelen, belangen die hij moet dienen en onderwerpen waarover hij het moet hebben. Dat valt allemaal nog te vangen in heldere keuzes die iedereen zal begrijpen.”

“Wat de opdracht pas echt zwaar zal maken is dat niemand weet wat creatieve industrie precies betekent. En dus wat het nieuwe mandaat nu eigenlijk behelst”, schrijft Bouman verder.

“De organen die de afgelopen jaren in het leven zijn geroepen om hier klaarheid in te brengen, gaan aan vrijblijvendheid en jargon ten onder. Om niet te spreken van hun onderlinge concurrentie.”

“Bovendien: de bewindspersonen die er het hardste in geloofden zijn alweer vertrokken. Zij namen met hun nauwelijks onderbouwde heruitvinding van florerende instellingen een groot risico met maatschappelijk en cultureel kapitaal.”

“Mijn hoop is echter dat deze bestuurlijke vaagheid juist de ruimte blijkt te gaan bieden voor een eigen koers van dit instituut. Een koers die opnieuw door haar resultaten een eigen werkelijkheid gaat scheppen. Het kan een missie zijn met Bauhaus potentie: een creatieve krachtenbundeling die boven de disciplines uitstijgt en die nieuwe kan laten ontstaan.”

Le Corbusier
Bouman is op 1 april 2007 begonnen als directeur van het NAi. Onder zijn leiding werd het onderkomen van het instituut verbouwd en vonden er tentoonstellingen over onder meer Le Corbusier en Louis Kahn plaats.

Ook ging het NAi een publieksvriendelijker koers varen, door onder meer de hoofdtentoonstelling toegankelijker te maken, een Doe-Dek voor kinderen in te richten en een groter deel van de entreezone open te stellen voor publiek.

Vanuit de vakwereld klonk de nodige kritiek op de nieuwe richting, al verstomde deze enigszins dankzij de gewaardeerde expositie over Kahn. Ook Boumans leidinggevende capaciteiten waren niet geheel onomstreden. In een Volkskrant-artikel beklaagden (oud-)medewerkers van het NAi zich over een gebrek aan respect en vertrouwen.

In zijn brief gaat Bouman alleen in op de eerstgenoemde kritiek. “Ondanks dit rumoer, en misschien wel als oorzaak van dit rumoer, bleef het NAi groeien als ongekend fenomeen”, schrijft de vertrekkend directeur.

“Het NAi vestigde zijn eigen standaard als een instelling waar wereldwijd een voorbeeld aan wordt genomen. Een inhoudelijk programma dat de agenda voor het architectuurdebat en voor de –praktijk mede bepaalt. Een veilige haven voor het beste uit de geschiedenis. Daar enkele jaren leiding aan te hebben mogen geven, ervaar ik als een voorrecht.”

Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

2 uur geleden

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

3 uur geleden

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

4 uur geleden

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan