Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof

Gerenoveerd rijksmonument van Atelier PRO

9 oktober 2012, 17:30
Om de gewenste combinatie van functies in een nieuw sociaal cultureel centrum mogelijk te maken, heeft atelier PRO een neoromaanse kerk gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw. Daarbij moest het architectenbureau rekening houden met de status van rijksmonument.

Het nieuwe sociaal cultureel centrum in de wijk de Heuvel in Breda omvat een uitgebreid programma. Het zogeheten Huis van de Heuvel herbergt een brede school (twee basisscholen, peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang), gemeenschapshuis, consultatiebureau, bibliotheek, sportzaal en een huismeesterbureau.

Eenheid
De kern van het complex wordt gevormd door een oud neoromaans kerkgebouw, dat atelier PRO heeft uitgebreid met 4095 vierkante meter nieuwbouw. Het totale programma beslaat 6710 vierkante meter. Het architectenbureau heeft een eenheid gerealiseerd door het materiaalgebruik en de massaopbouw.

Voorts vormt een wintertuin met verbindingsbrug een schakel tussen de oud- en nieuwbouw. De verbinding wordt versterkt met zichtlijnen en vides tussen de foyer in de kerk en de aula in de uitbreiding. Dezelfde ruimtelijkheid heeft atelier PRO, ondanks de hoge dichtheid van het programma, weten te behouden in de scholen.

Reversibel
Omdat het kerkgebouw een rijksmonument is, zijn de ingrepen in het interieur reversibel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de abstracte volumes die zijn geplaatst in de middenbeuk van de kerk. Bijgebouwen als de sacristie en de pastorie heeft het architectenbureau nadrukkelijk in het ontwerp geïntegreerd.

Het complex van de kerk, haar bijgebouwen en de uitbreiding sluit volgens atelier PRO aan de omliggende naoorlogse bebouwing van architect Granpré Molière. Het Huis van de Heuvel draagt bij aan het dorpse en spontane karakter van de omliggende huizenblokken door “een scharnier te vormen tussen het centrale plein en de groene Brink met weiden, platanen en beukenhagen”, aldus atelier PRO.

Andere nieuwsberichten

Anterieure overeenkomst voor Kabeldistrict Delft getekend

Vandaag, 17:14

Schoolgebouw met ruime vleugels rond een levendig hart

Vandaag, 15:46

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

‘Nederland schendt nog steeds klimaatafspraken’

Vandaag, 11:13

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan