Copyright: Equinix
Copyright: Equinix
Copyright: Benthem Crouwel Architekten
Copyright: Equinix
Copyright: Equinix
Copyright: Benthem Crouwel Architekten

Benthem Crouwel realiseert AM3 datacenter

9 oktober 2012, 15:39
Binnenkort levert Benthem Crouwel Architekten het datacentrum AM3 op het Science Park Amsterdam op. Architectenweb was uitgenodigd om vandaag een kijkje te nemen in een van de grootste datacentra van Europa.

Tekst Robert Muis

De opdrachtgever voor AM3, de onderneming Equinix, wil op het Science Park gevestigd zijn, omdat hier het grootste netwerkknooppunt in Europa ligt. Honderdvijftig netwerken komen er samen. De gemeente eiste dat het datacentrum niet als de gebruikelijke black box zou ogen en ook vanaf de A10 een vriendelijk beeld biedt.

Dubbele huid
Dat heeft Benthem Crouwel Architekten onder andere bereikt door de toepassing van een dubbele gevel voor het datacentrum, met de buitenste huid uit geanodiseerd aluminium lamellen. “We wilden met de architectuur de opdrachtgever niet in de weg zitten”, legt architect Marleen van Driel uit. “In de tweede, zwarte huid kan de opdrachtgever doen wat hij technisch nodig acht. De lamellen zorgen voor een consistent beeld.”

Alle techniek is verborgen achter de gevel. Ook de koeltorens, die aan weerszijden van het centrum in de buitenlucht staan, worden door de lamellen aan het zicht onttrokken. De lamellen zijn aangebracht in drie verschillende standen.

Dataruimten
Ze zijn horizontaal geplaatst waar transparantie is gewenst, zoals bij de los- en laadruimte onder het datacentrum. Waar ventilatie nodig is, of waar de architect wil vertellen wat zich in het gebouw afspeelt, zijn de lamellen onder een hoek van vijfenveertig graden geplaatst. De lamellen zijn gesloten waar het daadwerkelijke datacentrum is.

Het gebouw bestaat uit twee boven elkaar gelegen dataruimten, waar servers en koelunits staan opgesteld. In ringen om deze ruimten lopen, in twee lagen, de service- en techniekgangen. Aan weerszijden liggen de techniekruimten voor verwarming en, vooral, koeling en energie.

Veiligheid
Naast de infrastructuur van de installaties, was de veiligheid een van de hoofdpunten waarmee Benthem Crouwel rekening moest houden. In het interieur zijn er de sluizen en de technologie waarmee het bezoek wordt gecontroleerd. Er is een nieuw aangelegde gracht, al is dat met name een psychologische barrière.

De gebruikelijke hekken rond datacentra zijn hier grotendeels geïntegreerd in de schil. En om de internationale klanten gerust te stellen dat hun data niet verloren gaan bij overstromingen, is het hele centrum opgetild tot boven NAP.

Kolommen
Door het optillen van het datacentrum is een grote vrije ruimte ontstaan, die wordt gebruikt als laad- en losruimte. Dagelijks zal hier aan- en afvoer van apparatuur plaatsvinden, waardoor veel ruimte voor vrachtverkeer nodig is.

“Het was nog een heel gepuzzel”, zegt Van Driel, “om de kolommen zo te plaatsen dat er op de begane grond genoeg manoeuvreerruimte is, maar op de bovengelegen verdiepingen de indeling zo’n groot mogelijk verhuurbaar oppervlak biedt.”

Kantoorgebouw
Als apart volume, met het datacentrum verbonden via een loopbrug, staat het (hoofd)kantoor van Equinix. Om te voorkomen dat het kantoor zou wegvallen tegen het vele malen grotere datacentrum, heeft Benthem Crouwel ervoor gekozen beide bouwdelen even hoog te maken.

De hoogte wordt bereikt doordat het kantoor is gerealiseerd als een rechthoekig volume uit twee gestapelde L-vormen, met de uitsparing elk aan een andere kant. Bij de onderste L vormt de lege hoek de entree annex het atrium; bij de bovenste L is het een open ruimte met een vegetatiedak.

Duurzaamheid
Ook het datacentrum heeft een vegetatiedak. Verder wordt er onder meer gewerkt met warmte- en koudeopslag (WKO) en hybride luchtkoeltorens in plaats van mechanische koeling en wordt overtollige warmte gebruikt voor het eigen gebouw en voor naburige gebouwen.

Op deze wijze streven Equinix en Benthem Crouwel naar een LEED Gold-certificering voor het kantoorgebouw en anticiperen ze op de LEED-certificering voor datacentra, die nu in ontwikkeling is. Zo wordt AM3 niet alleen het grootste maar ook een bijzonder duurzaam datacenter.

Andere nieuwsberichten

Dordrecht krijgt 'gezonde' buurt met 720 woningen

27 minuten geleden

Bouw IJboulevard Amsterdam CS volgend jaar van start

4 uur geleden

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

Gisteren, 14:40

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

Gisteren, 14:29

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

Vandaag, 09:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

Vandaag, 09:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

Gisteren, 15:57

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

Gisteren, 15:36

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

2 juni, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan