BNA Kubus voor Henket en de Jonge

27 augustus 2004, 9:28
De BNA Kubus is voor het jaar 2004 toegekend aan Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge. Met deze architectuurprijs wil de BNA zijn grote waardering tonen voor de wijze waarop beide architecten inhoud hebben gegeven aan het begrip revitalisering, het thema van de BNA Kubus 2004. Hergebruik en aanpassing van de bestaande gebouwen is een van de belangrijkste bouwopgaven van dit moment. De Kubus is toegekend op voordracht van de jury bestaande uit Rob Budding (voorzitter), Bernard Hulsman, Maartje Lammers, Auke Mulder, Frits Toben en Fons Verheijen. De uitreiking vindt plaats op 12 november 2004.

Motivering van de jury
De jury heeft het thema toekomstgericht benaderd, met respect voor het bestaande. Met deze laureaten heeft de jury gekozen voor architecten met bewezen kwaliteit, vakmanschap en gerealiseerd werk waar precisie voor de opgave uit af te lezen is. De jury vindt het belangrijk dat de laureaten zich ook bezighouden met het architectonische erfgoed uit de naoorlogse periode, waarin een belangrijke actuele opgave ligt.

Het is voor het eerst dat de BNA Kubus tegelijkertijd aan twee personen wordt uitgereikt. De jury heeft zowel Henket als De Jonge voorgedragen omdat zij beiden een duidelijke visie hebben op het revitaliseren van het architectonisch erfgoed. Dit doen zij, ieder voor zich, vanuit een brede visie op de maatschappij. Elementen als intelligente toekomstgerichte oplossingen, zorgvuldigheid en vakmanschap zijn duidelijk af te lezen aan het werk van beide laureaten. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij het Technische Scholencomplex in Groningen, de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam door Wessel de Jonge, De Verkadefabriek in Den Bosch en de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem door Hubert-Jan Henket en hun gezamenlijke inspanningen voor Zonnestraal in Hilversum. Voor de jury is ook van belang dat Henket en De Jonge zowel gedachtegoed als theorievorming ontwikkelen én materialiseren. Henket en De Jonge zijn oprichters van DOCOMOMO, een internationale organisatie die zich inzet voor het documenteren en conserveren van gebouwen, landschappen en stedenbouwkundige ensembles van de Moderne Beweging. DOCOMOMO houdt zich ook bezig met onderzoek naar mogelijkheden en strategieën om de naoorlogse modernistische architectuur te behouden.

BNA Kubus
De Kubus is het onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De Kubus zal dit jaar voor de 35e keer worden uitgereikt. Vorig jaar is de Kubus toegekend aan John Habraken. Eerder ontvingen architecten als Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Van Gool, Stokla, Coenen, Benthem Crouwel, Van Velsen en Hannie & Aldo van Eyck de Kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam, het Rijksbouwmeesterschap en de RAI hebben de onderscheiding gekregen.

Trefwoorden

kubus

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan