Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Scagliola/Brakkee
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Scagliola/Brakkee

'Glazen' hoofdkantoor Sigmax in gebruik genomen

29 augustus 2012, 2:58
Onlangs is het nieuwe kantoor van ICT-bedrijf Sigmax in Enschede in gebruik genomen. Centrale rol in het ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter vervult de volledig glazen gevel. Deze zorgt niet alleen voor de gevraagde transparantie, maar is ook essentieel voor de klimaatbeheersing.

In het gebouw is sprake van een decentrale klimaatbeheersing, waarbij licht, lucht en temperatuur per ruimte is geregeld. Speciale ‘klimaatkasten’ in de gevel zorgen, in samenwerking met de min of meer uitkragende verdiepingsvloeren en betonkernactivering, per ruimte voor de aangenaamste omstandigheden om in te werken.

Aan de zuidzijde kragen de verdiepingen het meeste uit, zodat ze als zonneluifels fungeren. “Aan de onderzijde zijn ze bekleed met rvs-panelen waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw wordt ingebracht. Op iedere verdiepingsvloer kan het daglicht maximaal toetreden, en met name het atrium draagt hier aan bij”, zegt het architectenbureau.

Gestapeld paviljoen
Het gebouw is ontworpen als een gestapeld paviljoen. Doordat er weinig installaties benodigd zijn en systeemplafonds geheel ontbreken, zijn de vloeren erg slank en wordt de gevel gedomineerd door glas. De architecten beoogden op deze manier de visuele grens tussen binnen en buiten minimaal te houden, zegt Architectenbureau Paul de Ruiter.

“De uitstekende vloerdelen zijn uitgevoerd als vegetatiedak met mos-sedum begroeiing, waardoor op iedere verdieping de ervaring van werken in een groene omgeving maximaal is. Dit komt volledig samen met het landschapsontwerp [door OKRA landschapsarchitecten, red.] op maaiveld; in het ontwerp van de buitenruimte is eveneens uitgegaan van een volledig groene inrichting rondom het gebouw.”

De nieuwe huisvesting van Sigmax is zeer compact ontworpen, vervolgt het bureau. “De verdiepingen zijn zo efficiënt mogelijk ingedeeld, waarbij is uitgegaan van een uiterst flexibele plattegrond. Zo kunnen er zowel cellenkantoren als open kantoorlandschappen worden gecreëerd.”

Het gebouw is zo ontworpen flexibel in te kunnen spelen op alle ontwikkelingen in de huidige snel veranderende ICT wereld, zegt Architectenbureau Paul de Ruiter. Ook zorgt de compacte opzet, in samenspel met het atrium in het hart van het gebouw, voor de connectie tussen alle verdiepingen en stimuleert het al dan niet ‘toevallige’ ontmoeting tussen de medewerkers.

Interieurontwerp
In het interieurontwerp is door Ex Interiors het open karakter van het gebouw doorgezet om de ruimtelijkheid en de transparantie zo veel mogelijk te benadrukken. Door de voornamelijk glazen binnenwanden wordt voortdurend de verbinding gelegd tussen binnen en buiten. De weinige dichte wanden zijn bekleed met door het bureau zelf ontworpen geluidsabsorberende wandbekleding: strookjes kleurig vilt in een passende kleurencombinatie.

“Het is gemaakt van gerecycled textiel uit de auto-industrie en oude tapijten dat weer is samengeperst en vervilt. Hiervan zijn stroken gesneden die zijn verwerkt in de akoestische panelen. De vloeren zijn gedeeltelijk met tapijten bekleed, met een speciaal voor dit project ontworpen patroon”, laat Architectenbureau Paul de Ruiter weten.

“Het hele gebouw is voorzien van duurzame LED-verlichting. De verlichtingsarmaturen, ronde schijven in verschillende diameters, zijn in een wisselend patroon door het hele pand aangebracht, wat vooral in de avond voor verrassende lichteffecten zorgt”, besluit het bureau.

Andere nieuwsberichten

Rijnboutt presenteert voorlopig ontwerp kop van Cruquius

Gisteren, 17:37

Opleidingscentrum bovenop een tunnel voor spoorbeheerder

Gisteren, 16:39

Amsterdam investeert 1,3 miljard in bouwgrond

Gisteren, 12:17

Buitenbadhuis van Overtreders W als ontmoetingsplek in Leidsche Rijn

Gisteren, 11:45

Anja Dirks herkozen als voorzitter Europese platform voor interieurarchitecten

Gisteren, 15:41

Onderzoeksraad bekijkt instorten parkeergarage

Gisteren, 10:45

Atelier PRO ontwerpt licht en duurzaam schoolgebouw in Geldrop

18 september, 11:04

Maaskant-dialoog met Adri Duivesteijn en Beitske Boonstra

18 september, 10:54

Bedrijven willen meer samen bouwen met Rijk

18 september, 9:12

Kerk Pierre Cuypers grotendeels verwoest door brand

17 september, 2:44
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex BV
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan