Bouwbedrijven melden rode cijfers

23 augustus 2012, 16:52
Bouwbedrijven hebben het steeds moeilijker. Deze week presenteerden BAM, Ballast Nedam, VolkerWessels en Heijmans hun resultaten van het eerste half jaar van 2012, die over het algemeen uit relatief lagere cijfers bestonden.

BAM
BAM is in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers beland omdat het opnieuw moest afschrijven op de waarde van de vastgoedportefeuille. Een verdere verslechtering van de Nederlandse vastgoedmarkt leidde tot een waardevermindering van de vastgoedportefeuille van in totaal 398 miljoen euro.

Ook de verkoop van onderdeel Tebodin bood geen soelaas voor het bouwbedrijf. Het nettoverlies bedroeg 251 miljoen euro ondanks een boekwinst van 65 miljoen euro op Tebodin, terwijl BAM in de eerste helft van 2011 nog een winst boekte van 66 miljoen euro.

Ballast Nedam
Ook Ballast Nedam kampt met problemen als gevolg van de slechte omstandigheden in de bouwsector. Het bedrijf schrapt onder meer 45 van de 146 arbeidsplaatsen in de bedrijfstak Bouw & Ontwikkeling in het noordwesten van Nederland. Dit nieuws is een vervolg op de cijfers van het eerste half jaar die Ballast Nedam in juli bekendmaakte.

Het bedrijf constateerde dat in het eerste halfjaar het volume in de markt omlaagging, met toenemende prijsdruk en concurrentie tot gevolg. De marktomstandigheden zijn met name bij de onderdelen Infra en Bouw & Ontwikkeling het slechtst.

Heijmans
Heijmans presenteerde een halfjaaroverzicht met stabiele cijfers. De omzet is volgens het bedrijf op peil met 1.064 miljoen euro, ten opzichte van 1.084 miljoen in het eerste half jaar van 2011. Ook de orderportefeuille is ongeveer gelijk aan die met het jaar ervoor: 2,2 miljard euro.

Het bouwbedrijf ziet wel problemen op het gebied van het aantal verkochte woningen. Heijmans verkocht dit half jaar vierhonderd woningen, wat in de eerste helft van 2011 nog 638 woningen was.

VolkerWessels
VolkerWessels heeft in de eerste jaarhelft de nettowinst met ruim een kwart zien dalen tot 17 miljoen euro. “Die daling komt vooral door de Nederlandse markt'', zei topman Gerard van de Aast. De omzet steeg met zes procent, dankzij groei in met name energie en telecommunicatie en groei in Canada. De omzet kwam uit op 2,3 miljard euro. De orderportefeuille is met een omvang van 5,7 miljard euro wel beter gevuld dan een jaar eerder.

“Uiteraard hebben wij ook last van de crisis in de Nederlandse markt'', zei Van de Aast. “Maar door te blijven investeren in strategische groeimarkten kunnen we dat voor een groot deel compenseren.''

Het bouwbedrijf schrapt 300 van de circa 12.000 banen in Nederland als gevolg van de slecht draaiende economie en huizenmarkt en van bezuinigingen.

Positivisme
De nabije toekomst ziet er volgens BAM ongunstig uit. Het bedrijf rekende er eerder op dat de Nederlandse vastgoedmarkt in de tweede helft van 2012 of de eerste helft van 2013 een dieptepunt zou bereiken. Nu verwacht BAM een verdere verslechtering van de markt tot in de tweede helft van 2014 of de eerste helft van 2015. Daarbij zullen de gemiddelde huizenprijzen met nog eens tien tot vijftien procent dalen.

Ondanks alle slechte verwachtingen voor de toekomst zien Ballast Nedam, BAM en Heijmans lichtpunten aan de horizon. BAM denkt dit jaar af te sluiten met een winst voor belastingen en bijzondere waardeverminderingen van minimaal 100 miljoen euro. In 2011 bedroeg dit resultaat 143,5 miljoen euro.

Ballast Nedam spreekt van "uitstekende resultaten'' in zijn nichemarkten en op een aantal grote langjarige projecten. Daarbij moet worden gedacht aan windmolenparken en ziekenhuizen. Heijmans ziet kansen liggen in het leveren van ‘smart oplossingen’ op het gebied van mobiliteit en energie. Het bedrijf verwacht met een positief resultaat het jaar af te sluiten. “De uitdaging is met weinig wind meer vaart te maken”, zegt Bert van der Els, voorzitter van de raad van bestuur van Heijmans.

Bron: ANP en Heijmans

Andere nieuwsberichten

Zuidas krijgt autovrije buurt met 1.350 woningen

Gisteren, 15:19

Modulaire houten school van SeARCH in gebruik genomen

Gisteren, 14:08

Marcel Wanders dompelt VIP Lounge Schiphol in vaderlandse cultuur

Gisteren, 12:59

Nieuw kantoorgebouw als schakel tussen stad en Strijp-S

Gisteren, 10:40

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

Gisteren, 17:10

Rotterdam vraagt bijdrage Rijk voor bouw 7.000 huizen

Gisteren, 15:13

Soepeler regels voor met pfas vervuilde grond

Gisteren, 09:57

Geen vakantieverhuur meer in centrum Amsterdam

Gisteren, 09:29

DGBC introduceert vernieuwde richtlijn duurzame nieuwbouw

30 juni, 1:59

BNA presenteert boek over klimaatbestendige gebouwen

30 juni, 10:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan