Guus Beumer directeur 'nieuwe' NAi

26 juli 2012, 10:26
Guus Beumer wordt de directeur van het ‘nieuwe’ NAi. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Hij volgt dit najaar Ole Bouman op, die gisteren zijn vertrek aankondigde.

Beumer wordt directeur van het Nederlands instituut voor architectuur, design en e-cultuur in Rotterdam, de naam van het fusie-instituut waar ook Premsela en het Virtueel Platform deel van uitmaken. "Medio september wordt de nieuwe naam van het instituut bekend en het beleidsplan 2013 - 2016 'Creativiteit als Noodzaak' gepresenteerd", vertelt Beumer aan Architectenweb.

“Guus Beumer is gekozen als nieuwe directeur vanwege zijn ervaringen op het gebied van alle disciplines die binnen het nieuwe instituut bestaan”, legt raadslid Esther Agricola (Raad van Toezicht van de fusieorganisatie) uit. “Hij is multidisciplinair en heeft affiniteit met onderwerpen van stoel tot stad. Eigenlijk is hij een inhoudelijk boegbeeld voor de afdelingen binnen de organisatie en dat is precies wat we zochten.”

Over de rol die Beumer krijgt binnen het fusieproces is Agricola duidelijk. “Het beleidsplan voor het instituut is al door het NAi, Premsela en het Virtueel Platform gemaakt om de Raad van Cultuur te overtuigen van de plannen van het instituut voor een subsidie. Dit krijgt Beumer dus cadeau als hij in het najaar start.”

“Daarbij is er natuurlijk nog genoeg ruimte voor Beumer als directeur om zijn eigen visies en ideeën uit te voeren. Concreet is er vooral ruimte in de vorming van het activiteitenprogramma van het instituut. Beumer is erg enthousiast over de inhoud van het beleidsplan en wil hier graag mee aan de slag.”NAiM/Bureau Europa
en Marres

Guus Beumer is sinds november 2006 directeur van het NAi Maastricht, tegenwoordig NAiM/ Bureau Europa. Ook is hij directeur van Marres, Centrum voor Contemporaine Cultuur in Maastricht. "Het is nog onbekend of Beumer betrokken blijft bij deze instellingen. Hier maakt hij zelf afspraken over met de betrokken partijen", vertelt Agricola.

Beumer, die is opgeleid als sociaal wetenschapper, heeft jarenlange ervaring binnen het culture veld. Hij is zeer bekend geworden als initiator en art-director van Orson + Bodil en SO by Alexander van Slobbe. Beumer was ook curator van diverse exposities op het gebied van kunst, design en architectuur (Higher Truth en Safe Haven in De Vleeshal, Middelburg, The Edible City en State Alpha, on the architecture of sleep in het NAi Maastricht).

Hij is initiatiefnemer van Out of Storage in Maastricht en was curator van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2011. Ook is hij een ervaren en gewaardeerd publicist (Metropolis M, Morf) en adviseur van verschillende organisaties en culturele instellingen (Co-Lab, Fonds BKVB).

Fusie reden van vertrek Bouman

Ole Bouman vertrekt vanwege de fusie van het NAi met Premsela en het Virtueel Platform. “Als ik wegga, heb ik zes jaar bij het instituut gewerkt. Er is afgelopen jaar veel gebeurd. De bezoekersaantallen zijn toegenomen en er waren mooie tentoonstellingen, lezingen en debatten. Het is aan iemand anders om dit nieuwe instituut van de grond te krijgen”, zegt Bouman in de Volkskrant.

Zijn beslissing staat los van de geuite kritiek op zijn functioneren in december vorig jaar. Deze kritiek werd geuit in een artikel in de Volkskrant, wat Bouman ‘een portret van een wanprestatie’ noemde.

Andere nieuwsberichten

Isa Beheer en RoosRos bouwen een Tiny House
2 uur geleden
Nominaties Nieuwe Berlagevlag bekendgemaakt
2 uur geleden
Extra kapitaal voor ontwikkeling Dutch Windwheel
3 uur geleden
Deichman Stovner-blibliotheek is duurzame publieke plek
Vandaag, 12:35

Studie: heropen IJzeren Rijn via Venlo
Vandaag, 12:45
Grote Britse bouwer Carillion vraagt faillissement aan
Vandaag, 10:14
De Key ontwikkelt 275 sociale huurwoningen in Houthaven
Gisteren, 17:09
Amsterdam gaat nieuwe kantoren tenderen
Gisteren, 11:37
'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar'
12 januari, 11:31
Zeespiegel vorig jaar gemiddeld hoger dan ooit
12 januari, 9:13
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Desso
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Website Security Test