De brochure met het gewraakte ontwerp
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010
De brochure met het gewraakte ontwerp
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010

Gerechtelijke stappen om Cooltower Rotterdam

5 juli 2012, 17:44
Casanova+Hernandez Architecten bereidt een gerechtelijke procedure voor tegen bouwbedrijf BAM en architectenbureau Kokon. Het bureau is van mening dat deze partijen zonder toestemming een ontwerp voor de Cooltower in het centrum van Rotterdam aan het uitwerken zijn. Het gaat om een ontwerp waarmee Casanova+Hernandez in 2010 een besloten prijsvraag had gewonnen.

De prijsvraag voor de honderd meter hoge toren voor het Baankwartier in de wijk Cool was destijds uitgeschreven door projectontwikkelaar U Vastgoed, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De ontwikkelaar vroeg BAM Woningbouw om het project verder te ontwikkelen. BAM werd aldus opdrachtgever.

“BAM Woningbouw geeft aan dat ze een aantal gesprekken heeft gevoerd met Casanova+Hernandez over het ontwerp voor de Cooltower”, zegt een woordvoerder van het bouwbedrijf, na informatie te hebben ingewonnen bij de betreffende geleding.

“Op basis van die gesprekken heeft BAM geconcludeerd dat het ontwerp zoals Casanova+Hernandez voor ogen stond niet uitvoerbaar is. BAM heeft daarom een ander bureau met een ander ontwerp in de armen genomen. Dit ontwerp ligt nu voor bij de gemeente Rotterdam, en we zijn nu in afwachting van het oordeel.”

Liever zelf
Volgens Casanova+Hernandez is er, “voordat BAM hetzelfde ontwerp met een ander bureau is gaan uitwerken”, slechts één keer contact geweest tussen beide partijen over het project, waarbij BAM heeft aangegeven het project liever zelf uit te werken dan met een architect in zee te gaan.

“BAM heeft ons destijds gevraagd een offerte uit te brengen, wat wij ook hebben gedaan”, zegt Casanova+Hernandez. “Ze weigerden om ons als architecten van het project te accepteren, hoewel wij aangaven samen te willen werken met hun technische team en in hun systeem. BAM gaf aan wellicht in een later stadium contact met ons op te nemen”, zegt het bureau.

BAM stelde uiteindelijk Kokon Architectuur & Stedenbouw aan als architect. Er kwam een ontwerp naar buiten, onder meer via bovenstaande advertentie in een marketingfolder en de website van de toren, dat sterke gelijkenissen vertoont met het ontwerp van Casanova+Hernandez.

“Deze marketing werd ook gebruikt om mogelijke kopers en geïnteresseerden te benaderen. Dezelfde afbeeldingen zijn ook in twee (bewoners)avonden aan mogelijke geïnteresseerden getoond”, vertelt Casanova+Hernandez.

Het bureau stelt dat het ontwerp tevens is gebaseerd op de technische tekeningen voor de prijsvraag uit 2010, die ‘zeer compleet waren met verschillende sets aan plattegronden, gevels en doorsneden’.

“Nadat het ontwerp van Kokon Architectuur & Stedenbouw naar buiten kwam hebben wij nog meerdere keren contact gehad met BAM. Hierna hebben we een advocaat in de arm genomen, waarna BAM besloten heeft het ontwerp aan te zullen passen”, besluit het bureau.

Niet meer actueel
Volgens Ron van Leeuwen, directielid bij Kokon, is het gewraakte ontwerp niet meer actueel. “Mijn stellige overtuiging luidt dat ons ontwerp er in het geheel niet op lijkt. Helaas kan ik het nu niet aantonen, omdat het plan ter beoordeling bij de gemeente ligt en daardoor niet openbaar gemaakt mag worden, maar ik kan je verzekeren dat de ontwerpen helemaal niet op elkaar lijken.”

“We hebben verschillende studies verricht. Ook het balkonidee van CH was een van de vele opties, maar dat is snel verlaten. In het ontwerp van CH zitten de balkons rondom het gebouw en niet boven elkaar. Wat ik over ons ontwerp kan vertellen, is dat de balkons wel boven elkaar zitten en niet rondom het gebouw. Dat is een duidelijk verschil”, zegt Van Leeuwen.

Op de vraag of Van Leeuwen het ethisch verantwoord vindt om een opdracht ‘over te nemen’ van Casanova+Hernandez, is de architect eveneens helder. “Voor zover ik weet is BAM nooit de opdrachtgever van CH geweest, dus wat dat betreft kunnen ze ons niets verwijten.”

“Het is mij ook wel overkomen dat ik iets voor een opdrachtgever heb ontworpen, maar dat een andere opdrachtgever het project overnam en vervolgens voor een andere architect koos. Dat komt vaak voor in de bouw”, vertelt Van Leeuwen.

Andere nieuwsberichten

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Architectuurprijs Nijmegen 2021 voor Het Rijks en Jorismavo

23 juni, 10:15

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36

Senaat bouwt noodrem in voor invoering Omgevingswet per 2023

22 juni, 10:05
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan