Fraude: ook bureaus in andere landen benaderd

24 mei 2012, 14:58
Niet alleen Nederlandse architectenbureaus zijn benaderd door Xi’an Guiying Trade Co. Ltd, een Chinees bedrijf dat zich presenteert als opdrachtgever voor een groot project. Architectenweb heeft ook meldingen over dezelfde partij uit Finland en Italië gekregen. “Het bedrijf is inderdaad nep”, zegt architect Kirsti Rantanen uit Helsinki.

Haar verhaal toont, net als dat van een architectenbureau uit Rome, grote overeenkomsten met de ervaringen van Nederlandse architecten met Guiying. De firma’s werd een opdracht met een miljoenenvergoeding en een voorschot van twintig procent bij het ondertekenen van het contract in het vooruitzicht gesteld. Ene ‘Jenna’ fungeerde als contactpersoon.

Tijdens contacten tussen de architecten onderling bleek dat ze allemaal een contract voor dezelfde locatie aan het voorbereiden waren. Ondanks de argwaan, en het feit dat ze zelf hun ticket moesten betalen, zijn enkele bureaus daadwerkelijk naar Xi’an gevlogen. Daar moesten ze van Guiying naar toe om het contract te ondertekenen.

“Collega’s uit China stuurden ons een mail, met daarin een link naar het bericht van Architectenweb en de vraag of het hier over dezelfde opdrachtgever ging als waar wij mee bezig waren. Ook belde een architect vanuit China om te zeggen dat de ‘cliënt’ inderdaad frauduleus is, en geen enkele intentie heeft om iets te bouwen” zegt Rantanen.

“De architecten die erheen waren gegaan, moesten geschenken meenemen en betalen voor de lunches en dergelijke. Ik weet niet waarom er niet meer werd gevraagd. Misschien wilde Guiying ze in een later stadium gaan chanteren.”

Het bureau van Rantanen is niet verder gegaan dan het onderhouden van het contact met Jenna. “Nadat ik haar had gevraagd waarom ze met meerdere architecten een contract voorbereidde, hoorde ik lange tijd niets meer. Pas vorige week kreeg ik weer een kort bericht, dat nergens op sloeg. Ook was het in veel slechter Engels dan anders geschreven.”

Nederlandse architecten
Inmiddels hebben twee Nederlandse architecten, die momenteel in China verblijven, contact opgenomen met Architectenweb. Ook zij hadden tickets geboekt wegens de beloften van Guiying, maar hebben er uiteindelijk vanaf gezien om daadwerkelijk langs te gaan.

Guiying blijkt een website te hebben. Daarop presenteert het zich als een investeringsmaatschappij, die in 1986 is opgericht. In het bedrijvenregister staat echter 16 december 2011 genoteerd als officiële oprichtingsdatum. Het vermogen van het bedrijf bedraagt volgens het register omgerekend zo’n 117.000 euro.

Reactie Dutch Design Workspace
Dutch Design Workspace, een organisatie die Nederlandse bureaus helpt om de markt in China te betreden, heeft inmiddels ook gereageerd op de kwestie. Directeur Giel Groothuis zegt afgelopen maand iets soortgelijks te hebben gezien in Kunming, ‘waar ook een Nederlands architectenbureau werd opgelicht.’

“Gelukkig waren wij door hen ingeschakeld om vanuit China eerst poolshoogte te nemen waardoor de uiteindelijke schade beperkt is gebleven”, zegt Groothuis. “Wij zijn voornemens om deze zaak ook verder aanhangig te maken bij lokale autoriteiten en (Nederlandse) media om erger in de toekomst te voorkomen.”

Trefwoorden

fraude xi'an

Andere nieuwsberichten

Mastenbroek presenteert actieplan om stikstofuitstoot te verlagen

Gisteren, 16:20

Johann Eckartz wint Euregionale Architectuur Prijs 2019

Gisteren, 14:42

Nieuwbouw EMA aan de Zuidas opgeleverd

Gisteren, 11:48

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

'Grote kosten voor gemeenten door PFAS-beleid'

Gisteren, 09:37

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan