Fraude: ook bureaus in andere landen benaderd

24 mei 2012, 14:58
Niet alleen Nederlandse architectenbureaus zijn benaderd door Xi’an Guiying Trade Co. Ltd, een Chinees bedrijf dat zich presenteert als opdrachtgever voor een groot project. Architectenweb heeft ook meldingen over dezelfde partij uit Finland en Italië gekregen. “Het bedrijf is inderdaad nep”, zegt architect Kirsti Rantanen uit Helsinki.

Haar verhaal toont, net als dat van een architectenbureau uit Rome, grote overeenkomsten met de ervaringen van Nederlandse architecten met Guiying. De firma’s werd een opdracht met een miljoenenvergoeding en een voorschot van twintig procent bij het ondertekenen van het contract in het vooruitzicht gesteld. Ene ‘Jenna’ fungeerde als contactpersoon.

Tijdens contacten tussen de architecten onderling bleek dat ze allemaal een contract voor dezelfde locatie aan het voorbereiden waren. Ondanks de argwaan, en het feit dat ze zelf hun ticket moesten betalen, zijn enkele bureaus daadwerkelijk naar Xi’an gevlogen. Daar moesten ze van Guiying naar toe om het contract te ondertekenen.

“Collega’s uit China stuurden ons een mail, met daarin een link naar het bericht van Architectenweb en de vraag of het hier over dezelfde opdrachtgever ging als waar wij mee bezig waren. Ook belde een architect vanuit China om te zeggen dat de ‘cliënt’ inderdaad frauduleus is, en geen enkele intentie heeft om iets te bouwen” zegt Rantanen.

“De architecten die erheen waren gegaan, moesten geschenken meenemen en betalen voor de lunches en dergelijke. Ik weet niet waarom er niet meer werd gevraagd. Misschien wilde Guiying ze in een later stadium gaan chanteren.”

Het bureau van Rantanen is niet verder gegaan dan het onderhouden van het contact met Jenna. “Nadat ik haar had gevraagd waarom ze met meerdere architecten een contract voorbereidde, hoorde ik lange tijd niets meer. Pas vorige week kreeg ik weer een kort bericht, dat nergens op sloeg. Ook was het in veel slechter Engels dan anders geschreven.”

Nederlandse architecten
Inmiddels hebben twee Nederlandse architecten, die momenteel in China verblijven, contact opgenomen met Architectenweb. Ook zij hadden tickets geboekt wegens de beloften van Guiying, maar hebben er uiteindelijk vanaf gezien om daadwerkelijk langs te gaan.

Guiying blijkt een website te hebben. Daarop presenteert het zich als een investeringsmaatschappij, die in 1986 is opgericht. In het bedrijvenregister staat echter 16 december 2011 genoteerd als officiële oprichtingsdatum. Het vermogen van het bedrijf bedraagt volgens het register omgerekend zo’n 117.000 euro.

Reactie Dutch Design Workspace
Dutch Design Workspace, een organisatie die Nederlandse bureaus helpt om de markt in China te betreden, heeft inmiddels ook gereageerd op de kwestie. Directeur Giel Groothuis zegt afgelopen maand iets soortgelijks te hebben gezien in Kunming, ‘waar ook een Nederlands architectenbureau werd opgelicht.’

“Gelukkig waren wij door hen ingeschakeld om vanuit China eerst poolshoogte te nemen waardoor de uiteindelijke schade beperkt is gebleven”, zegt Groothuis. “Wij zijn voornemens om deze zaak ook verder aanhangig te maken bij lokale autoriteiten en (Nederlandse) media om erger in de toekomst te voorkomen.”

Trefwoorden

fraude xi'an

Andere nieuwsberichten

DROM verandert sovjetplein in levendige publieke ruimte

Gisteren, 14:51

DROM verandert sovjetplein in levendige publieke ruimte

Gisteren, 14:51

Combinatie Spring & WDJArchitecten ontwerpt renovatie Olympi College Rotterdam

26 mei, 4:58

Tijdelijk onderkomen Museum Arnhem in De Kerk heropent

26 mei, 2:38

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

Gisteren, 16:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

Gisteren, 11:55

Gerard van Hoorn stopt als zakelijk directeur Team V

Gisteren, 10:38

'Huizenmarkt volop in beweging sinds coronacrisis'

Gisteren, 09:18

Eerste editie Groninger Architectuurmaand gaat door

26 mei, 9:42

Depot Boijmans leeg gepresenteerd tijdens 'zilveren opening'

25 mei, 3:04
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan