Motel Mozaïque: liefde voor de stad

23 april 2012, 14:20
Je eigen strandstoel bouwen of een dansgezelschap drie steden met elkaar zien versmelten. Het was mogelijk tijdens de twaalfde editie van Motel Mozaïque, die afgelopen weekend plaatsvond in Rotterdam. De stad speelde een belangrijke rol tijdens dit multidisciplinaire festival.

Tekst Ronnie Weessies

Patrick Watson, Fink of een van de andere muzikale artiesten uit de zachtere alternatieve categorie waren de redenen waarom vele mensen vrijdag en zaterdag naar Rotterdam trokken. Toch hebben de meeste bezoekers meer gedaan dan ‘slechts’ een concert bijwonen.

Zo konden ze vanaf het Schouwburgplein een brief sturen naar een andere festivalganger, die zijn post vervolgens op een andere locatie moest ophalen. Door bijvoorbeeld naar Rotown te lopen, ziet hij plekken van de stad die hij normaal gesproken niet aan zou doen tijdens het festival.

Acties als deze vallen onder het motto ‘liefde voor de stad’, vertelde festivalhost Dagmar. “We willen Rotterdam op een andere manier aan de mensen laten zien. Door er optredens te laten plaatsvinden, maar ook door bijvoorbeeld de Hofbogen te gebruiken als kampeerplek. Dat deden we eveneens in 2007, toen het nog een verwaarloosde plek was.”

Strandstoel
Gastvrijheid is het belangrijkste thema van Motel Mozaïque. Kampeerders werden gewekt door kunstenaars en kregen een ontbijt, maar ook aan niet-festivalgangers was gedacht. Door de hele stad traden straatmuzikanten op, terwijl op het Schouwburgplein sculpturen stonden opgesteld. Ook konden mensen er hun eigen strandstoel bouwen.

Met geprefabriceerde onderdelen gemaakt van oude pallets was dit klusje zelfs door de meest onhandige Harry in een half uur geklaard. “Doel van dit project is dan ook om mensen te stimuleren het zelf te doen”, zei René Boonekamp van het multidisciplinaire collectief De Bende, dat de stoelenbouwers begeleidde.

“De pallets zijn afkomstig van bouwplaatsen uit de buurt, zoals in dit geval Calypso en het Erasmus MC. Op die manier blijven de materialen in de omgeving waar ze ook oorspronkelijk zijn gebruikt, en voorkom je dat ze worden geëxporteerd naar landen als Brazilië.”

Ook binnen het reguliere festivalprogramma was er ruimte voor architectuurgerelateerde optredens. Nick Steur bouwde fragiele maar betoverende sculpturen van natuursteen en de Belgische Annelies van Hullebusch vertelde met behulp van maquettes het verhaal van het dorp waar ze is opgegroeid.

Capsule
De eveneens Belgische dansgroep t.r.a.n.s.i.t.s.c.a.p.e. zette in haar voorstelling drie plekken die ver bij elkaar vandaan liggen op één podium. De ‘inwoners’ van Brussel en Hongkong zaten opgesloten in hun eigen opblaasbare capsule, terwijl de dorpelingen van het Keniase Mtwapa vrijelijk door de ruimte dansten.

Of we daaruit moeten opmaken dat het ware leven zich in Afrika afspeelt, liet artistiek leider en architect Pierre Larauza in het midden. “We wilden de eigenheid van de verschillende territoria, want van steden spreek ik liever niet, laten zien en met elkaar mengen. Het resultaat dat je daaruit krijgt is volgens mij liefde.”

Trefwoorden

motel mozaïque

Andere nieuwsberichten

Tweede Change=-gebouw naar ontwerp OZ in Amsterdam

1 uur geleden

Tankstation Dudok wordt groene verblijfsplek aan het water

1 uur geleden

Pas de deux van torenhelften rond het atrium

Gisteren, 17:20

Nederlands paviljoen Architectuurbiënnale in teken van Multispecies Urbanism

Gisteren, 14:37

CBS: weer knauw voor nieuwbouw

3 uur geleden

Infraprojecten soms jaren later door stikstof

3 uur geleden

VR-tour door gesloopt woningbouwproject op IDFA

Gisteren, 15:49

Geboortehuis Hitler wordt politiebureau

Gisteren, 09:25

Laurien Keller partner bij BNLA architecten

19 november, 2:57

'Verdrievoudiging openbare toiletten gewenst'

19 november, 10:29
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan